Dobré návyky úspešných ľudí a milionárov – osvoj si aj ty týchto 10 zvykov bohatých ľudí

Dobré návyky úspešných ľudí a milionárov – osvoj si aj ty týchto 10 zvykov bohatých ľudí

Chcete vo svojom živote dosiahnuť úspech? Dnes má človek naozaj obrovské možnosti, čo je na jednu stranu výhodou, no na druhú stranu je potrebné sa, takpovediac, aj vysporiadať s väčšou konkurenciou. Čo teda pomôže ľuďom dosiahnuť úspech? A čo tak sa pozrieť na tajomstvo úspechu najbohatších a najvplyvnejších osobností sveta? 

Mnohí z nás sa často pýtajú, aké návyky alebo rutiny si osvojili títo jednotlivci, ktoré im pomohli dostať sa z davu. Samozrejme, nejaký jednotný recept na úspech by sme asi ťažko hľadali, no na druhú stranu existuje niekoľko spoločných charakteristík a návykov, ktoré mnoho významných osobností zdieľa. Čo majú úspešní ľudia spoločné? 

Pozrite sa spolu s nami na zvyky milionárov a úspešných jedincov, ktoré môžu i vám pomôcť zlepšiť bežný život a ľahšie dosiahnuť nastavené ciele, prípadne sa vďaka nim účinnejšie zameriate na budovanie bohatstva. Ktoré z nasledujúcich postojov bohatých ľudí si osvojíte vy? Ktoré návyky bohatých vám pomôžu zmeniť život?

Ktoré z bežných zvykov úspešných ľudí si osvojíte?

1. Minú menej ako zarobia

Aké návyky úspešných ľudí môžeme spomenúť ako prvé? Úspešní jedinci sa vždy držia toho, že minú menej ako zarobia. Nie je to ťažká matematika. Ak od menšieho čísla odpočítame akékoľvek väčšie číslo, výsledok bude vždy záporný.

Budovanie bohatstva, ak sú naše výdavky vyššie ako príjmy, je skrátka veľmi ťažké, prakticky nemožné. Práve preto je dôležité sledovanie výdavkov. V tomto smere môže dosť pomôcť plánovanie rozpočtu, vďaka ktorému budeme mať prehľad o príjmoch a výdajoch. 

2. Míňajú rozumne

Čo sa financií týka, bohatí a úspešní ľudia bývajú naozaj disciplinovaní. Bohatí ľudia nechcú míňať svoje ťažko zarobené peniaze za zbytočnosti. Samozrejme, sú výnimky a niektorí si naozaj potrpia na nadmerný luxus, neraz až zbytočný.

Múdri a úspešní ľudia si však vždy dobre premyslia, kam sa im oplatí alebo je skutočne nevyhnutné smerovať svoje peniaze. Ak vie človek so svojím príjmom manipulovať a míňa na potrebné veci, ľahšie sa dá aj dodržiavať pravidlo – míňať menej ako zarobíš. 

Pozri aj: ​Hľadáš zaujímavý podcast na počúvanie? Vyber si z víťazov ankety Podcast roka 2023!

3. Míňajú na seba

Ak na niečo bohatí ľudia zvyknú rozhodne míňať peniaze, tak je to na seba. A teraz nemáme úplne na mysli luxusné hodinky či značkové oblečenie. Úspešní majú rastové myslenie a neváhajú peniaze investovať na osobný rast a rozvoj.

Pre dosiahnutie úspechu je prakticky nevyhnutný neustály osobný pokrok. Investovanie peňazí do získania nových poznatkov a vylepšenia svojich zručností je spravidla považované za veľmi dobrú investíciu. Takáto investícia do seba nám vie neraz dopomôcť k dosiahnutiu stanovených cieľov.

4. Majú aj pasívny príjem

Ešte raz sa pristavíme pri zárobku, resp. príjme. Bohatí ľudia sa zvyknú spoliehať na viacero tokov príjmov, nie len jednu zdroj peňazí. Väčšina bohatých ľudí má vytvorený nejaký pasívny príjem, čo je vlastne zarábanie peňazí bez neustáleho aktívneho zásahu jedinca.

Mať pasívny príjem má z dlhodobého hľadiska obrovské benefity. Pasívny príjem pomáha zvýšiť náš zárobok a podporuje lepšie finančné zabezpečenie. Vytvoriť si pasívny príjem sa dá rôznymi metódami – prenájom nehnuteľností, kúpa akcií vyplácajúcich dividendy, rôzne formy investovania.

5. Uprednostňujú hotovosť

Veľa bohatých ľudí uprednostňuje platby hotovosťou. Hotovostné transakcie uprednostňujú z viacerých dôvodov. V prvom rade platí, že pri platbách hotovosťou je kontrola nad výdavkami jednoduchšia. Zároveň sa vďaka tomu dá opäť ľahšie do praxe uviesť aj prvá zásada – míňaj menej ako zarobíš.

Úvery či kreditné karty s vysokými úrokovými sadzbami môžu predstavovať riziko hromadiacich sa dlhov. Preto je pri platbách lepšie sa spoliehať na peniaze, ktoré reálne máme.

6. Sú opatrní pri požičiavaní peňazí

A spomenúť môžeme ešte jeden zvyk alebo zásadu, ktorú mnohí bohatí dodržiavajú v súvislosti s financiami. Pri požičiavaní svojich peňazí rodine, priateľom a známym bývajú veľmi opatrní.

Podľa nich je najlepšie udržiavať blízke vzťahy bez takýchto finančných transakcií, pretože si dobre uvedomujú, aké riziká a komplikácie sa s tým spájajú. Je pravda, je takéto finančné transakcie môžu vytvoriť v súvislosti s osobnými vzťahmi veľmi zložité situácie. 

Pozri aj: ​Podanie ruky nie je vždy vhodné! Kedy radšej skúsiť iný pozdrav?

7. Nechajú si poradiť

Úspešní ľudia vedia, a to veľmi dobe, že nie je žiadna hanba nechať si poradiť vo veci, v ktorej si nie sú istí. Nikto nie je tak múdry, aby vedel úplne všetko o všetkom. Ak nám stojí v ceste k dosiahnutiu nejakého cieľa problém, ktorý nevieme sami vyriešiť, môže byť pre nás prospešné obrátiť sa na niekoho, kto nám to pomôže vyriešiť.

Ak si dáme poradiť v situácii, keď je to naozaj potrebné, môžeme sa ľahšie vyhnúť chybám, ktoré by sme mohli inak spraviť. Dobrá rada môže priniesť nové perspektívy, optimalizovať riešenia aj podporiť profesionálny alebo osobný rast.

8. Obklopujú sa správnymi ľuďmi

Myslíte si, že je náhoda, že úspešní ľudia komunikujú s úspešnými ľuďmi? To, akými ľuďmi sa obklopujeme, môže mať obrovský dopad na nás a náš život. Nie nadarmo sa hovorí, aby sme sa obklopovali ľuďmi, ktorí sú múdrejší ako mi sami, aby sme sa mali od nich čo naučiť.

Obklopiť sa v živote hŕstkou pesimistov a negatívne zmýšľajúcich ľudí nám môže do života priniesť viac negativity, pesimizmu, stresu a môže nás ľahko stiahnuť z cesty za úspechom.

9. Vážia si čas

Úspešní ľudia veľmi dobre vedia, že čas je naozaj vzácnou komoditou. Napríklad i preto stavajú na viacerých pasívnych príjmoch, ktoré im pomáhajú zvyšovať príjem bez neustále aktívneho pričinenia sa, ktoré pohlcuje množstvo času.

K efektívnemu spravovaniu času môžu prispieť viaceré zvyky, počnúc skorším stávaním. Skoré vstávanie patrí k najčastejším ranným zvykom úspešných ľudí. Skoršie vstávanie poskytne človeku viac času počas dňa, a to na prácu, osobný život, osobný rozvoj a podobne. Cenný čas napríklad šetria aj tým, že menej potrebné úlohy delegujú na iných, aby sa mohli zamerať na to podstatnejšie.

10. Starajú sa o svoje telo

Ako posledný zvyk môžeme spomenúť starostlivosť o svoje telo, o svoje fyzické zdravie. Skutočne úspešní ľudia vedia, že ak chcú dostatočne sa zamerať na progres, úspech v živote a budovanie bohatstva, musí im to byť v prvom rade schopné dovoliť vlastné telo. S tým sa spája zdravá a vyvážená strava, dostatočná fyzická aktivita, dostatok spánku a relaxu. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní