Downshifting je krokom k šťastnému životu. Slobode na úkor peňazí podľahli už mnohí!

Downshifting je krokom k šťastnému životu. Slobode na úkor peňazí podľahli už mnohí!

Možno raz príde ten deň, keď si uvedomíte, že už takto žiť nechcete. Že ste sa celý život náhlili, aby ste zarobili peniaze, vďaka ktorým by ste mohli žiť slušný život. Avšak, stoja všetky tie odpracované hodiny za ten plat? Je náhlenie sa za peniazmi skutočne to, čo chcete?

Aj vo vašej kariére možno príde ten čas, keď budete musieť spraviť krok vpred a urobiť zmenu. Tá môže byť malá, a to zmena pracovnej pozície alebo spomalenie v podobe menšieho množstva projektov. Ale aj veľká, keď sa rozhodnete dať výpoveď v práci, aby ste konečne spomalili, užívali si prítomnosť a nehľadeli na budúcnosť. No čo by ste povedali na downshifting?

Čo je downshifting?

V jednoduchosti by sme tento fenomén mohli preložiť ako zníženie životnej úrovne pre zlepšenie kvality života. Takéto odopretie si alebo teda zníženie životnej úrovne si vyžaduje spraviť kompromis medzi peniazmi a kvalitou života, ktorá súvisí s blahobytom.

Doposiaľ sme sa všetci hnali za peniazmi, pretože ten kto má peniaze, má v podstate istú moc. Aj keď sa to možno nezdá, peniaze dávajú človeku istý pocit slobody, pretože vďaka ním môže žiť – môže si kúpiť jedlo, zaplatiť za strechu nad hlavou, kúpiť si rôzne materiálne veci. Avšak, mladšia generácia to vzala z opačného konca.

Tí, ktorí sa rozhodli pre tento spôsob života a teda pre downshifting, veria, že vďaka menšiemu počtu odpracovaných hodín budú mať čas na to, aby si užili dôležitejšie veci v živote. A nielen to! Downshifting nie je len o znížení pracovnej doby. Ale aj o znížení životného štýlu, životnej úrovne, upustenie od materiálnych vecí a návrat k skromnému spôsobu života.

Downshifteri sa môžu napríklad presťahovať do menšieho domu, aby znížili mesačné výdavky a mohli tráviť viac času vonku. Zdôrazňujú tiež výhody menšej spotreby a znižovania svojej ekologickej stopy.

Zaujme ťa aj: Ako byť produktívny a stihnúť toho počas dňa čo najviac? Týchto 9 tipov ti pomôže!

Prečo je mladšia generácia ochotná „oželieť“ peniaze?

Downshifteri sa snažia zlepšiť svoj osobný život. Tieto zmeny môžu mať podobu viac voľného času, menšieho pracovného zaťaženia alebo nižšej úrovne stresu. Na dosiahnutie týchto cieľov musí byť jednotlivec ochotný znížiť svoj príjem, výdavky, životnú úroveň alebo svoje pracovné povinnosti.

Jednotlivec sa môže pokúsiť o zníženie mesačných výdavkov presťahovaním sa do menšieho bytu alebo predajom nepotrebného majetku. Na oplátku očakáva životný štýl naplnený väčším zmyslom a šťastím.

Downshifting má dva základné aspekty. Po prvé, hľadá spojenie so životom, rodinou, miestami atď. Po druhé, zameriava sa na udržiavanie zdravej rovnováhy v osobných, pracovných, rodinných, duchovných, fyzických a sociálnych aspektoch života.

Rozhodnutie začať s takýmto spôsobom života vychádza z viacerých dôvodov:

  • snaha o zníženie stresu a lepšie vyváženie pracovného a súkromného života,
  • dosiahnutie uspokojivejšej kariéry a pracovného času,
  • získanie väčšieho množstva času, ktorý môžete tráviť s rodinou alebo sa venovať svojim koníčkom,
  • docielenie lepšieho zdravia,
  • zníženie výdavkov na nepotrebné materialistické veci.

Downshifting v práci

V súvislosti s downshiftingom sa hovorí najmä o pracovnej dobe a jej znižovaní. Predovšetkým znižovaním pracovného času, ktorý trávite v kancelárii alebo pri počítači. Celkovo povedané, cieľom je znížiť čas, ktorý sa venujete práci na nutné minimum.

Môže to znamenať, že si budete brať viac dní voľna alebo využívať viac plateného voľna. Zníženie pracovného nasadenia môže tiež znamenať, že si zoberiete menej práce alebo menej projektov mimo vašich bežných povinností.

Downshifting nie je o znížení pracovnej doby z lenivosti. Je to skôr potreba zlepšiť kvalitu svojho života. Hlavne po pandémii má väčšina ľudí potrebu „ubrať plyn“ a nenáhliť sa za vecami, ktoré nie sú v živote až také podstatné.

V štúdii Women in the Workplace z roku 2022 spoločnosti McKinsey and LeanIn.org sa zistilo, že 29 %  žien a 22 % mužov uvažovalo o skrátení pracovného času, prijatí menej náročnej práce alebo úplnom odchode z práce. A to z dôvodu trávenia času s rodinou a priateľmi, zníženia každodenného stresu či predchádzania syndrómu vyhorenia.

Neprehliadni: Objav liečivú moc Reiki: Posilni svoju životnú silu a energiu

Ako na downshifting svojej práce?

Je pochopiteľné, že sa cítite preťažení. Preto, ak máte záujem spomaliť a zredukovať pracovný čas na minimum, existujú spôsoby ako to spraviť aj bez toho, aby ste museli dať výpoveď. Všetko je však o komunikácii. V tomto prípade o komunikácii s nadriadenými.

Zistite, či môžete využiť všetky voľné dni a dovolenku na to, aby ste si všetko ujasnili a premysleli, čo chcete od života a ako chcete fungovať ďalej. Opýtajte sa, či by ste mohli pracovať na diaľku, menej hodín denne, skúsiť štvordňový pracovný týždeň alebo iné pracovné štýly, ktoré vás zbavia určitého tlaku a stresu.

Ak nadriadení nemajú pochopenie pre vašu situáciu, začnite si hľadať inú prácu. Môže to trvať určitý čas. Zvážte tiež možnosť vyučiť sa novému remeslu, vrátiť sa do školy, aby ste získali zručnosti potrebné na začatie novej kariéry, alebo sa zamerajte na podnikanie.

Downshifting nie je možný zo dňa na deň!

Downshifting je postupný proces. Nedá sa so všetkým skončiť zo dňa na deň. Jeden deň je život šialene rušný a komplikovaný, druhý deň pomalý a jednoduchý. Predstava krásna, ale takto to rozhodne nefunguje.

Na veľké zmeny v životnom štýle alebo kariére je potrebné vynaložiť veľa úsilia. Ak ste boli po celý život v jednom kole, rušnom kole a za všetkým sa náhlili, spomalenie nepríde zo dňa na deň. Rozhodnutie žiť pomalšie a skromnejšie je procesom, ktorý treba najskôr zvážiť a postupne realizovať.

Doposiaľ ste boli možno zvyknutí na istý štandard, preto uberať si z neho chce dávku trpezlivosti. Práve preto sa tento trend spája s mladšou generáciou, ktorá ešte nie je zvyknutá na každodenný kolotoč povinností. To však neznamená, že spomaliť nemôžete aj vy!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní