Čo má negatívny vplyv na ukladanie tuku na bruchu? Na toto si dávaj bacha!

Čo má negatívny vplyv na ukladanie tuku na bruchu? Na toto si dávaj bacha!

Tuk na bruchu je náš večný problém. Nech robíme, čo robíme, stále sa v tejto oblasti usádza. No nie vždy je to len a len náš problém. Môžeme sa aj zdravo stravovať a tuk sa v oblasti brucha môže usádzať naďalej. Ani cvičenie nemusí pomôcť. Dôvodov, prečo sa tuk usádza práve na bruchu je hneď niekoľko a len málokto si uvedomí, že tento problém má pôvod niekde úplne inde. Nie, nejdeme vás odhovárať od zdravého stravovania a ani od cvičenia, no niekedy je potrebné riešiť iný problém, aby ste sa tuku v oblasti brucha zbavili.

Tukové tkanivo je špecifické v tom, že ho spočiatku nemusíte ani zbadať – teda, spočiatku sa vám na bruchu nemusia vytvoriť žiadne faldíky. Tuk sa totižto môže usádzať okolo vnútorných orgánov a až po nejakom čase sa môžu tukové zásoby prejaviť aj navonok. Treba si však uvedomiť, že tuk je pre naše telo nebezpečný aj keď ho nevidíme. Tuk ako taký môže podnietiť rozvoj rôznych ochorení, ako je astma, cukrovka, infarkt a pod. To je dôvod, prečo by sme si mali dávať pozor na svoj jedálniček. A čo má teda veľký vplyv na ukladanie tuku na bruchu?

hormóny a priberanie

Zdroj: Shutterstock®

Hormóny

O tom, že častým vinníkom je genetika a stres hovoriť nemusíme, no ďalšou príčinou sú aj hormóny. Síce zabezpečujú množstvo procesov v organizme, po dosiahnutí istej vekovej hranice môžu prispieť k ukladaniu tuku v okolí brucha. S týmto problémom sa môžu stretávať predovšetkým ženy v období menopauzy. V tomto období totižto môže dôjsť k poklesu hormónu estrogénu v tele ženy, čím sa spomalí metabolizmus. Telo tak nedokáže premieňať všetku prijatú stravu na energiu a tak sa tuk v tele usádza.

Syndróm polycystických vaječníkov

Syndróm, v dôsledku ktorého sa v ženskom tele nachádza vyššia hladina testosterónu a v dôsledku ktorého sa v tele ukladá väčšie množstvo tuku. Testosterón je totižto mužský hormón a ako vieme, tak muži majú skôr postavu v tvare jablka, preto u žien môže tento hormón spôsobiť ukladanie tuk. Nehovoriac o tom, že syndróm polycystických vaječníkov tiež prispieva k tvorbe akné, nepravidelnej menštruácii a pod.

ako vplýva spánok na ukladanie tuku

Zdroj: Shutterstock®

Spánok

Všetci dobre vieme, aký je spánok dôležitý. Ale vedeli ste, že nám neprospieva ani dlhý a ani krátky spánok? Odborníci uvádzajú, že v priemere by sme mali spať 7 až 9 hodín denne. Pri krátkom spánku naše telo spomaľuje metabolizmus, aby si uchovalo energiu na svoj chod. V dôsledku toho hľadáme energiu v potravinách a neraz tých nezdravých. Dlhý spánok zase spôsobuje, že naše telo je príliš lenivé a je menej aktívne. Takže usádzanie tuku je namieste.

Zaujme ťa: Čo poškodzuje zuby? Pozor na nevhodné návyky i niektoré potraviny!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Margaret Zimova 25.02.21 17:03

karma
106.00

Vynikajúco napísané ... ďakujem.

  • 0
Odpovedať

Juraj Podmanický 27.02.21 15:12

JP
karma
109.00

Nemôžu byť všetci štíhli. Vždy boli rozdiely, tak to vôbec neriešim.

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 28.02.21 04:36

KS
karma
133.00

No práve, bruško je pre mňa najproblémovejšou partiou, veľmi ťažko sa mi z neho chudne a občasný stres je tiež veľkým nepriateľom a rovnako aj málo pohybu.

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 13.03.21 15:59

AS
karma
108.00

málo pohybu, nezdravé jedlá

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní