Čo oči odhalia o našom zdravotnom stave? Týchto 9 signálov neignoruj!

Čo oči odhalia o našom zdravotnom stave? Týchto 9 signálov neignoruj!

Často počúvame, že oči sú akýmsi oknom do našej duše. Ľahko môžu toho veľa prezradiť o aktuálnej nálade či pocitoch človeka. Môžeme sa napríklad usmiať, hoc sa nám usmievať vôbec nechce, no práve oči nás vedia, takpovediac, prezradiť. 

Avšak, oči nám nemusia prezrádzať len to, ako sa človek skutočne cíti, ale veľa toho vedia napovedať aj o našom zdraví. Oči a zdravotný stav môžu mať väčšiu spojitosť, ako by sme čakali. Čo znamenajú opuchnuté oči? Na čo nás upozorňujú začervenané oči? Na čo upozorňuje biely kruh okolo dúhovky?

Neváhajte a svoje očné okolie si dobre všímajte, pretože neraz sa tu môžu objaviť príznaky, ktoré dokonca môžu poukazovať na vážnejšie zdravotné problémy. Pozrite sa s nami na 9 signálov súvisiacich s očami a to, čo tieto signály môžu pre náš zdravotný stav znamenať. 

1. Červené oči

Asi každý sa už stretol s problém, akým sú červené oči. Mierne začervenanie očných bielok nemusí hneď poukazovať na nič vážne, často ide napríklad o prejav nedostatku spánku, prípadne môže tento príznak poukazovať na podráždenie očí nejakou látkou alebo na alergickú reakciu.

Avšak, ak je začervenanie výrazné, pretrváva a prípadne je sprevádzané ďalšími ťažkosťami, je potrebné zbystriť pozornosť. Príčinou totiž môže byť očná infekcia, najčastejšie zápal spojiviek, prípadne zápal postihujúci iné očné štruktúry. V najzávažnejších prípadoch môže ísť o príznak akútneho glaukómu alebo nádoru. 

2. Zažltnuté očné bielka

Takéto zmeny farby očí, resp. očného bielka, najčastejšie poukazujú na problém s pečeňou. V prvom rade ide o typický príznaky hepatitídy (zápal pečene), ktorému sa často nesprávne hovorí aj žltačka. Žltačka nie je označenie pre zápal pečene, ide iba o klinický príznak – zožltnutie kože, slizníc a očných bielok. Tento príznak môže sprevádzať aj iné ochorenia ako zápal pečene.

Zažltnuté očné bielka ďalej môžu poukazovať na zlyhávanie funkcie pečene, rakovinu pečene alebo poruchy jej prekrvenia a celého krvného obehu v pečeni. Príčinou tiež môže byť problém so žlčovými cestami. Ak nie je bielko zažltnuté celé, ale objaví sa na ňom len nejaká žltá škvrna, často ide len o prejav starnutia, prípadne môže ísť o následok pôsobenia slnečného žiarenia. 

Pozri aj: ​Pitný režim počas jesene: Tieto nápoje ťa zahrejú v sychravých dňoch!

3. Opuchnuté oči / opuchnuté očné viečka

Aj opuchnuté oči, resp. opuchnuté očné viečka, môžu byť podobne neškodným a bežne sa vyskytujúcim problémom s očami, ako spomínané začervenanie očí. Opuchy v očnom okolí rovnako neraz poukazujú na deficit kvalitného spánku, prípadne na alergiu.

Ak vás opuchy trápia častejšie, môže to však znamenať, že máte v tele nadbytok sodíka. Závažnejšou príčinou môže byť očná infekcia, vrátane zápalu očných viečok. Dlhodobé alebo stále sa opakujúce problémy s opuchom očí však neradno podceňovať, súvisieť totiž môžu aj s poruchou obličiek.

4. Rozmazané videnie

Ak by sme niektoré signály súvisiace s našimi očami rozhodne nemali ignorovať dlhšiu dobu, tak je to zhoršenie zraku rôzneho charakteru, či už u seba pozorujete rozmazané alebo akési zahmlené videnie, dvojité videnie, výpadok v zornom poli, rôzne škvrny pred očami alebo iné. V takýto prípadoch je najvhodnejšie čo najskôr navštíviť očného lekára.

Príznaky rozmazaného videnia sa objavujú pri refrakčných očných chybách, ktoré sú ale u jedinca často podchytené už nižšom veku. Avšak, dlhodobé problémy s rozmazaným videním vo vyššom veku môžu signalizovať cukrovku. Zvýšená hladina cukru v krvi má z dlhodobého hľadiska veľmi škodlivý vplyv na cievy v očiach, pričom môže vznikať takzvaná diabetická retinopatia, ktorá je častou príčinou slepoty.

5. Tmavé kruhy pod očami

Mohlo by sa zdať, že tvorba tmavých kruhov pod očami rozhodne nemôže poukazovať na zhoršený zdravotný stav, maximálne tak na nedostatok spánku. To je však veľký omyl. Dlhodobo pretrvávajúca prítomnosť kruhov pod očami bez ohľadu na úroveň nočného odpočinku môže poukazovať na rôznorodé zdravotné problémy.

Môže ísť napríklad o prejav intolerancie na niektorú zložku stravy, vrátane kravského mlieka alebo lepku. Ak sa vyskytujú zároveň tráviace problémy, je vhodné zvážiť tieto príčiny. Okrem toho však tmavé kruhy pod očami môžu byť aj signálom problémov so štítnou žľazou (hlavne jej nedostatočnej funkcie), poruchy prúdenia lymfy či ochorenia srdca. A veľmi často sa dokonca objavujú u osôb trpiacich anémiou.

Odporúčame: ​Trápi ťa laktózová intolerancia? Toto sú syry s nízkym obsahom laktózy, ktoré si môžeš vychutnať bez obáv

6. Suché oči

Čo môžu o našom zdravotnom stave signalizovať suché oči? Problém so suchými očami je veľmi nepríjemný, pretože býva obvykle sprevádzaný aj pocitmi rezania, pálenia alebo svrbenia. Krátkodobé a občasné pocity sucha v očiach často súvisia s nadmerným zaťažením oka, napríklad v dôsledku dlhej práci za počítačom.

Pretrvávajúce problémy môžu poukazovať na syndróm suchého oka, pri ktorom dochádza k poruche slzného filmu. Suché oči tiež môžu byť prejavom sezónnej alergie. Okrem toho ide aj o príznak takzvaného Sjögrenovho syndrómu, čo je autoimunitné ochorenie exokrinných žliaz (slzných, potných, slinných). Ochorenie je sprevádzanie nielen suchými očami, ale aj suchou nosnou sliznicou, suchom v ústach, u žien vaginálnou suchosťou.

7. Zvýšené slzenie očí

Trápi vás naopak zvýšené slzenie očí? Príčinou môže byť rovnako zaťažovanie očí dlhým pozeraním do obrazoviek a monitorov, ale aj veľmi suché ovzdušie v miestnosti. Taktiež ide často o príznak sezónnej alergie. V závažných prípadoch môže ísť o jeden z príznakov poruchy funkcie štítnej žľazy.

8. Vypuklé oči

Je normálne, že niektorí majú oči od narodenia výraznejšie. Avšak, ak sa náhle objaví problém s vypuklejšími očami, je nutné zbystriť pozornosť, môže to totiž poukazovať na závažné zdravotné ťažkosti. Vypuklé oči patria k charakteristickým príznakom Gravesova-Basedowovej choroby.

Ide o autoimunitné ochorenie štítnej žľazy, pri ktorom dochádza k nadmernej tvorbe hormónov štítnej žľazy. Vypúlenie očnej buľvy tiež môže poukazovať na nádor v oku alebo priestore za okom.

9. Biely kruh okolo dúhovky

Na záver môžeme spomenúť ešte jeden očný príznak, ktorý môže poukazovať na zhoršenie zdravotného stavu. U niektorých jedincov možno pozorovať akýsi belavý kruh okolo dúhovky. U starších jedincov môže ísť len o prejav starnutia.

Avšak, môže ísť zároveň aj o vysokú hladinu cholesterolu a triglyceridov, čo je rizikový faktor kardiovaskulárnych ochorení. Pri spozorovaní tohto signálu je preto vhodné hladinu cholesterolu v krvi skontrolovať. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní