Gaslighting je príčinou nízkeho sebavedomia a spôsob, ako nami manipulujú: Ako sa chrániť?

Ak niekto zámerne skresľuje realitu, aby ste mali pocit, že to, čo vidíte alebo cítite, nie je skutočné, môžete byť obeťou gaslightingu.

Manipulátorom v tomto prípade môže byť ktokoľvek – partner, šéf, člen rodiny, lekár... Ak viete alebo máte pocit, že ste vystavení gaslightingu, existujú kroky, ktoré môžete podniknúť, aby ste sa s manipulátorom vysporiadali.

Čo je gaslighting?

Gaslighting je forma psychologickej manipulácie, ktorá spočíva vo vytváraní pochybností o sebe samom. Cieľom manipulátora je vytvoriť v človeku pocit, že je neschopný, niečo nezvláda, je nestabilný, nedôveryhodný a pod. Človek, ktorý môže nami manipulovať, vytvára v nás pocit, že to, čo vidíme alebo prežívame, nie je skutočné, že si vymýšľame a že nám nikto neuverí.

Pozri aj: Vedela si, že je potrebné čistiť aj knihy? Povieme ti, ako na to!

čo je gaslighting

Zdroj: Depositphotos

Odkiaľ sa vzal pojem gaslighting

Termín „gaslighting" pochádza z divadelnej hry z roku 1938 s názvom Gas Light, ktorá bola adaptovaná do filmu Gas Light z roku 1940 a následne do známejšieho filmu Gaslight z roku 1944. V každom diele mužský hrdina presviedča svoju manželku, že si predstavuje veci, ktoré sa v skutočnosti dejú, čo má za následok, že si myslí, že sa zbláznila.

Techniky zastrašovania pri gaslightingu

Manipulátor, ktorý vás zneužíva alebo ovplyvňuje vaše domnienky, môže používať rôzne techniky. Medzi najčastejšie patrí:

  • spochybňovanie – zneužívajúci partner spochybňuje pamäť obete na udalosti, aj keď si ich obeť pamätá presne, napr. frázou „mýliš sa, nikdy si veci nepamätáš správne."
  • blokovanie – manipulátor mení tému alebo spochybňuje myšlienky obete, napr. „vymýšľaš si."
  • zľahčovanie – gaslighter spôsobuje, že potreby alebo pocity obete sa zdajú byť nedôležité, napr. „ty sa budeš hnevať kvôli takej maličkosti?“
  • zabúdanie – partner predstiera, že zabudol, čo sa v skutočnosti stalo, napr. „neviem, o čom to hovoríš!“

K zastrašovaniu dochádza vo vzťahu zvyčajne veľmi pozvoľna. Spočiatku môže byť konanie manipulátora neškodné, no postupom času obeť môže byť zmätená, úzkostná, izolovaná a depresívna a môže stratiť zmysel pre to, čo sa vlastne deje.

V dôsledku toho sa obete spoliehajú na násilníckeho partnera, pretože sami nevedia, čo je skutočná realita a čo nie.

Medzi príznaky, na ktoré si treba dávať pozor, patrí aj:

  • efekt „zóny súmraku“ – obete často uvádzajú, že majú pocit, akoby sa situácia odohrávala v inej rovine ako ich zvyšok života,
  • izolácia – mnohí gaslighteri sa snažia izolovať obete od priateľov, rodiny a pod.
  • kontrola tónu – gaslighter môže kritizovať váš tón hlasu, ak mu niečo vyčítate. Je to taktika používaná na to, aby sa obrátil scenár a vy ste mali pocit, že vinníkom ste vy, a nie zneužívateľ.
  • cyklus teplého a studeného správania – aby manipulátor obeť vyviedol z rovnováhy, môže striedať slovné urážky a pochvaly, často aj v tom istom rozhovore.

Prečo niektorí ľudia majú potrebu mať nad inými moc?

Typickým cieľom gaslightera nie je len manipulácia, ale aj moc a kontrola – zvyčajne za mylnej spolupráce manipulovanej obete. Tento typ naučeného správania má často korene v psychopatii alebo poruche osobnosti, ako sú narcistické, antisociálne a hraničné poruchy.

Avšak pozor, gaslighting môže negatívne ovplyvniť duševné zdravie osoby, ktorou je manipulované. Ak patríte k obetiam, môžete pociťovať:

  • úzkosť,
  • depresiu,
  • dezorientáciu,
  • zníženie sebavedomia,
  • strach z nebezpečenstva,
  • samovražedné myšlienky.

Odporúčame: Veľkosť topánok je kľúčová pre zdravie nôh! Nosíš správne? Podľa týchto 5 znakov určite nie!

manipulatívne správanie

Zdroj: Depositphotos

Gaslighting v romantickom vzťahu

Gaslighting sa môže vyskytnúť v každom romantickom vzťahu. Dôležité je vedieť rozpoznať ho včas a pokúsiť sa z takéhoto vzťahu uniknúť. Výskumom sa zistilo, že najčastejšie sa vyskytuje v heterosexuálnych vzťahoch, kde muž používa gaslighting na ženu. Bohužiaľ, gashlighting ide často ruka v ruke s domácim násilím. Násilníci mužského pohlavia zvyčajne využívajú rodové stereotypy na to, aby svojimi partnerkami manipulovali.

Gaslighting v práci

Ak osoba v mocenskom postavení spôsobuje, že o sebe pochybujete spôsobom, ktorý negatívne ovplyvňuje vašu kariéru alebo dôveru vo vaše schopnosti, môžete zažívať gaslighting.

Ak nahlásite akékoľvek pochybenie na pracovisku, môžete zažiť tzv. whistle-blower gaslighting. V tomto prípade môže váš nadriadení vytvoriť situáciu, pri ktorej spochybní váš duševný stav. Nadriadený tak namiesto toho, aby situáciu vyriešil, často príde s vyhlásením, že ste len iracionálne prehnane reagovali na bežné každodenné interakcie.

Gaslighting v politike

Aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, aj politici môžu využívať gaslighting vo svoj prospech. Politici svojimi výstupmi môžu ovplyvniť politické prieskumy a verejnú mienku. Najčastejšie politik alebo politický subjekt používa gaslighting ako taktiku na odklonenie verejnej diskusie a manipuláciu na získanie podpory pre alebo proti určitému názoru.

Čo robiť v prípade, ak vami niekto manipuluje?

Ak vo vzťahu zažívate gaslighting, môžete podniknúť niekoľko krokov na svoju ochranu. Môžete napríklad urobiť tieto kroky:

  • získajte odstup – ak pocítite, že niekto vami manipuluje, môžete ukončiť rozhovor a jednoducho odísť z miestnosti. Vyskúšať môžete aj relaxačné techniky, ako je dýchanie zhlboka.
  • uchovávajte si spomienky / zážitky – snažte sa viesť si denník, ukladajte si konverzácie či e-maily, aby ste si neskôr mohli pripomenúť všetky situácie a spomienky, vďaka čomu nebudete o sebe pochybovať.
  • stanovte si hranice – vďaka ním bude váš partner vedieť, čo ste ochotní vo vzťahu akceptovať. Dáte tak manipulátori jasne najavo, že nemáte radi napríklad zľahčovanie alebo popieranie toho, čo máte na srdci.
  • získajte pohľad zvonka – porozprávajte sa s kamarátkou alebo členom rodiny o tom, čo zažívate / čím si prechádzate. Pohľad inej osoby vám môže pomôcť objasniť situáciu.
  • ukončite vzťah – ak neviete, ako z danej situácie vyjsť alebo ako s manipulátorom bojovať, najlepším riešením je vzťah ukončiť.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE