Hrozivý pohľad do blízkej budúcnosti: Vedkyňa predpovedá neplodnosť!

Hrozivý pohľad do blízkej budúcnosti: Vedkyňa predpovedá neplodnosť!

Je pravdepodobné, že aj vy máte vo svojom okolí pár, ktorý sa snaží o bábätko, no akosi sa mu nedarí. Aj preto sa stávajú otázky typu „Kedy už budete mať bábätko?" naozaj nevhodné a akýmsi tabu súčasnej spoločnosti.

Problém otehotnieť má čoraz viac párov a čoraz viac z nich využíva ako nástroj asistovanú reprodukciu. A presne tá sa podľa expertov stane postupne naším jediným spôsobom, ako sa množiť. 

Tik-tak, tik-tak

Americká vedkyňa Shanna Swan zaoberajúca sa spojitosťou medzi životným prostredím a reprodukciou už viac ako 20 rokov prichádza so šokujúcim tvrdením. Podľa nej a jej novej knihy Count Down, čo v preklade znamená Odpočítavanie, budeme do roku 2045 takmer úplne závislí na umelom oplodnení. Čas sa teda kráti.

Podľa jej slov už v súčasnosti pozorujeme problémy s otehotnením doslova na každom kroku a nie je to náhoda. Zatiaľ, čo mnohí z tejto nepriaznivej situácie obviňujú mladých, ktorí neustále odsúvajú zakladanie rodín, vedci v tom vidia omnoho viac.

Pozri aj: Sezóna kliešťov 2021: Vieš ako správne a bezpečne kliešťa vybrať?

neplodnosť u žien

Zdroj: Shutterstock®

Nebezpečné chemikálie

Ktoré látky teda považujú vedci za najväčšiu hrozbu? Podľa Swanovej ide najmä o tie látky, ktoré negatívne ovplyvňujú hormóny priamo prítomné pri reprodukcii ako takej. Sporné sú teda ftaláty zodpovedné za ohybnosť a mäkkosť plastov, ktoré znižujú hladinu terstosterónu v krvi u mužského pohlavia a u žien sa považujú za zodpovedné za skorú pubertu, znížené libido, ale aj potraty či predčasný pôrod.

Experti ďalej vystríhajú aj pred bisfenolom A (BPA), ktorý zasa plastom dodáva tvrdosť, no nachádza sa napríklad aj v niektorých účtenkách či konzervách. Táto chemikália predstavuje problémy s plodnosťou ako pre ženy, tak i pre mužov. Za nebezpečné sa pri tejto problematike označujú aj niektoré pesticídy a spomaľovače horenia.

Inšpiruj sa: Striháme nechty bábätku – ako ich ostrihať bez veľkého plaču?

neplodnosť u mužov

Zdroj: Shutterstock®

Menej spermií, klesajúca plodnosť

K nebezpečným chemikáliám, ktorým sme denne vystavovaní sa pridávajú aj ďalšie nelichotivé zistenia. Výskumy z roku 2017 ukázali, že počet spermií u mužov zo západného sveta klesol za posledných 40 rokov o viac ako polovicu.

Po 35. roku života navyše výrazne klesá plodnosť žien. Všetky tieto faktory tak podľa Swanovej prispievajú k tomu, že do roku 2045 budeme skutočne neschopní prirodzene počať a porodiť dieťa.

Existuje riešenie

Aby sme však neboli len negatívni, vedkyňa tvrdí, že nič nie je stratené. Podľa nej by mali mladí ľudia pri plánovaní rodiny najmä poznať základné fakty a rodičovstvo neodkladať donekonečna. Pozor by sme si mali dať aj na nebezpečné látky, ktoré pochádzajú najmä z plastov.

Odpoveďou by tak mala byť konzumácia prevažne ovocia a zeleniny a úplná eliminácia spracovaných jedál, ktoré zväčša dochádzajú do kontaktu s plastom. Používanie teflónových panvíc by sa malo stať tabu a pozor by sme si mali dať aj pri výbere čistiacich prostriedkov do domácnosti. Odpoveďou je, samozrejme, aj činnosť zodpovedných orgánov jednotlivých krajín, ktoré by mohli používanie škodlivín jednoducho zakázať.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Daniela Balakova 23.05.21 15:50

DB
karma
96.00

Som starší ročník, toto sme my nemuseli riešiť práve naopak,mám tri deti a otehotniet nebol veru problém :-D

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní