Sezóna kliešťov 2021: Vieš ako správne a bezpečne kliešťa vybrať?

Sezóna kliešťov 2021: Vieš ako správne a bezpečne kliešťa vybrať?

S príchodom teplých jarných dní to začína v prírode ožívať. Jarné pikniky na krásne zelenej tráve sú viac než lákavé. Vedia o tom aj malé drobné kliešte, s ktorými prichádza kliešťová sezóna

Začína sa im dariť už počas prvých jarných dní, najčastejšie sa však vyskytujú v prírode od apríla do októbra. Na svoje obete striehnu na steblách tráv na lúkach, v lesoch, ale aj v parkoch a záhradách.

Odporúčame: Domáci repelent proti kliešťom: Najúčinnejší, ktorý treba mať v zásobe!

sezóna kliešťov

Zdroj: Shutterstock®

Kliešte nepodceňujte a konajte

Napriek tomu, že sú tieto malé tvory nenápadné, netreba ich podceňovať. Môžu byť prenášačom nebezpečných ochorení. Najčastejšie ide o obávanú kliešťovú encefalitídu či lymskú boreliózu. Viete o tom, že pri prvom spomenutom ochorení stačí, aby bol infikovaný kliešť prisatý na koži zhruba dve hodiny? Svojimi malými, no silnými hryzadlami naruší kožu a prisaje sa. Infikovaný jedinec vírus prenesie cez kožnú ranu svojimi slinami.

Prisaté kliešte si však často nevšimneme hneď. Po tele zvyknú putovať a hľadajú miesto s tenkou a jemnou kožou (napríklad v podpazuší, oblasti lýtok, podkolenia, v oblasti uší,...).

prisatý kliešť

Zdroj: Shutterstock®

Viete ho správne vybrať?

Aj napriek tomu, že nie každý kliešť môže byť infikovaný, mala by platiť zásada, že ak si kliešťa na tele prisatého nájdeme, je vhodné brať do úvahy možnú infekciu. Pri vyberaní kliešťa by sme sa však nemali unáhliť. Nesprávnou manipuláciou môžeme spôsobiť, že kliešťa z tela nevyberieme celého. Ak sa tak stane a v koži zostane hlavička, je potrebné čo najskôr navštíviť lekára.

Ako by ste mali kliešťa vybrať? Prisatého kliešťa by sme mali odstraňovať citlivo pinzetou, ktorou sa snažíme čo najviac priblížiť ku koži. Pinzetou vykonávame jemný kývavý pohyb zo strany na stranu, kým sa hlavička neuvoľní. Po úspešnom vybratí nezabudnite miesto vhodne dezinfikovať (nezabudnite ani na pinzetu), a to napríklad liehom či prípravkami s obsahom jódu. Ošetrená ranka by sa mala zaceliť a zmiznúť do niekoľkých dní. Pri pretrvávajúcom zápale rany však navštívte lekára čo najskôr.

Čo by sme nemali robiť?

  • Prudké trhavé pohyby a točenie kliešťa.
  • Udusiť kliešťa mydlovou vodou či olejom – vtedy môže vyvrátiť už natrávenú krv späť do rany a hrozí tak infekcia.
vybratie kliešťa

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa pred kliešťom chrániť?

  • Ak plánujete prechádzku prírodou (nielen v lese, ale aj parkoch, záhradách či miestach s trávnatými porastmi) je potrebné sa vybaviť účinným repelentom.
  • Telo by malo byť zahalené oblečením v čo najväčšej miere (teda dlhé nohavice, ponožky, uzatvorená obuv). Je vhodné bledé oblečenie, na ktorom kliešťa rozpoznáte skôr.
  • Po príchode domov by mala byť samozrejmá dôkladná kontrola tela (nevynechajte ani nenápadné záhyby tela, ktoré kliešte často vyhľadávajú. Ak máte možnosť, požiadajte partnera o spoluprácu pri kontrole na miestach, na ktoré nedovidíte (napríklad chrbát, pokožka hlavy,...).

Neprehliadni: Infekčné ochorenie prenášané kliešťami: Ako sa prejavuje ehrlichióza?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 09.04.21 06:33

ĽŠ
karma
100.00

Výborné rady!

  • 1
Odpovedať

Katarína Konečná 09.04.21 09:27

KK
karma
105.00

ďakujem za dobré rady, ešte som kliešťa nikdy nemala a dúfam, že ani nebudem

  • 1
Odpovedať

Patrik Podmanický 09.04.21 15:57

PP
karma
96.00

Možno sa všetko, čo sa kliešťov týka často zveličuje, ale vždy je to lepšie ako podceňovanie nebezpečia, ktoré šíria. Osobne som mal tohto „priateľa“ prisatého už niekoľkokrát. Bohu vďaka, že nebol ani raz infikovaný. To, že hľadá miesta s tenkou kožou podľa mňa vôbec nie je pravda, lebo už som ho mal aj priamo v strede chrbáta, kde je koža značne hrubá a tvrdá. Dbajte na seba, lebo opatrnosti nie je nikdy dosť.

  • 1
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 10.04.21 08:41

ZS
karma
100.00

Zatiaľ sa nám podarilo vybrať dobre.

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní