Huba s netradičným vzhľadom na posilnenie nervového systému

Huba s netradičným vzhľadom na posilnenie nervového systému

Máte radi huby? Nielen rôznorodé bylinky, ale aj huby dokážu mať priaznivý vplyv na naše zdravie. Niektoré huby sú jedlé a často využívané v gastronómii, iné našli primárne medicínske využitie a používajú sa napríklad na prípravu rôznych doplnkov stravy a podobne. Veľmi známa huba je hliva ustricová, ktorá je nielen jedlá a chutná, ale práve pomáha aj pri podpore zdravia. Na bežnú konzumáciu, naopak, nie je určený napríklad taký ryšavec šikmý, ľudovo čaga, ktorý možno pre podporu zdravia užívať najmä vo forme kapsúl či prášku. V dnešnom článku sa rovnako pozrieme na hubu s priaznivými účinkami, ktorá je jedlá a zároveň našla uplatnenie v tradičnej medicíne. Spoznajte koralovec!

Poznáte koralovec?

Koralovec ježovitý, latinsky Hericium erinaceus, je parazitická a zároveň i jedlá huba, ktorá sa vyskytuje hlavne v rôznych oblastiach na severnej pologuli. Nájdeme ju v Ázii, najmä v Číne a Japonsku, taktiež v Európe a Severnej Amerike. Ide však o pomerne vzácnu hubu, ktorá sa vo voľnej prírode nevyskytuje vo veľkej miere. Koralovec paraziticky rastie na poškodených kmeňoch listnatých stromov, často na bukoch či duboch, alebo na pňoch. 

Táto huba má skutočne netradičný a jedinečný vzhľad. Mnohým svojím tvarom pripomína práve morský koral, vďaka čomu si vyslúžila svoj slovenský názov. Huba je tiež pre svoj vzhľad známa pod prezývkou levia hriva (z anglického lion's mane). Plodnice koralovca môžu dorastať až do veľkosti 30 – 40 centimetrov, často však bývajú oveľa menšie. Sú biele až hnedožlté, majú guľovitý či vajcovitý tvar a na dolnej strane majú akési previsy podobné ostňom, ktoré vyzerajú ako výbežky koralu alebo srsť leva. 

Odporúčame: Ako ošetriť poranenú pokožku či popáleniny? Pomôže peruánsky strom!

koralovec ježovitý

Zdroj: Shutterstock®

Aké má huba účinky?

Koralovec ježovitý predstavuje jedlú a veľmi chutnú hubu, ktorá našla uplatnenie v gastronómii. Často je využívaná najmä pri príprave rôznych ázijských pokrmov. Koralovec však rovnako zastáva rolu liečivej huby, ktorá je od nepamäti súčasťou tradičnej ľudovej medicíny. Využíva ju hlavne tradičná čínska medicína, údajne ju však poznali a využívali aj Indiáni v Severnej Amerike. Huba je zdrojom polysacharidov a betaglukánov, bielkovín, viacerých vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov a mnohých ďalších prospešných látok. Koralovcu tradičná medicína pripisuje rôzne účinky, ktoré sú v dnešnej dobe skúmané i vedecky. Známy je v prvom rade jeho priaznivý vplyv na nervovú sústavu človeka.

Huba napomáha stimulovať nervový rast, taktiež prispieva k lepšiemu zotaveniu v prípade poranení nervového systému či k zmierňovaniu prejavov neurodegeneratívnych chorôb. Dobré výsledky má napríklad ako podporný prostriedok v prípade Alzheimerovej choroby. Koralovec vo všeobecnosti prispieva k zlepšeniu kognitívnych funkcií, schopnosti sústrediť sa, pamäti aj nálady a celkovo podporuje duševné zdravie. Môže pomáhať pri poruchách spánku. Okrem toho má koralovec priaznivý vplyv na imunitný systém človeka, pokožku, činnosť trávenia, hladinu cukru v krvi aj hladinu cholesterolu. Pomáha tlmiť žalúdočné aj črevné problémy a pripisované sú mu taktiež protinádorové účinky. 

účinky koralovca

Zdroj: Shutterstock®

Ako koralovec využiť?

Koralovec možno použiť rôznymi spôsobmi, či už za účelom prevencie a celkovej podpory zdravia a vitality, alebo aj ako podporný prostriedok pri liečbe rôznych ochorení. Huba je využívaná v rámci podpornej terapie pri liečbe ochorení tráviaceho traktu či nervového systému, taktiež pri nádorových ochoreniach (najmä pri nádoroch pečene, hrubého čreva či žalúdka). A ako koralovec vlastne používať? Ide síce o jedlú hubu, no ako sme spomenuli vyššie, nie je v prírode až tak rozšírená, hlavne nie v Európe. U nás je koralovec dokonca chránený, takže na jeho zber radšej zabudnite! 

Huba je však pre značný dopyt komerčne pestovaná, napríklad na organických substrátoch. Na internete či v obchodoch so zdravou výživou možno koralovec nájsť napríklad v sušenom stave, pričom takéto plodnice sú vhodné pre gastronomické využitie. Dopestovaná huba je tiež využívaná aj na prípravu rôznych výživových doplnkov. V lekárňach či na internete sú dostupné napríklad kapsuly či tinktúry s obsahom tejto huby. Pri užívaní podobných doplnkov stravy však vždy dodržujte odporúčané dávkovanie, prípadne sa ohľadom vhodného používania poraďte s odborníkom. 

Odporúčame: Ako podporiť libido u žien i mužov? TOP pomocníkom je táto bylinka!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 02.05.21 06:51

ĽŠ
karma
100.00

Veľmi zaujímavá huba, vďaka za článok!

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 03.05.21 21:38

ZS
karma
100.00

Keby som ho videla v lese ani ho neodtrhnem, nevyzerá sko huba

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 04.05.21 00:06

karma
109.00

Túto hubu nepoznám,ani som ju nikdy nevidela.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní