Je dopĺňanie kolagénu výživovými doplnkami vhodné? Takto to vidia odborníci!

Je dopĺňanie kolagénu výživovými doplnkami vhodné? Takto to vidia odborníci!

Užívanie, respektíve dopĺňanie si kolagénu prostredníctvom výživových doplnkov je v dnešnej dobe čoraz bežnejšou praxou, podobne ako aj užívanie rozličných vitamínov či minerálov. Práve kolagén má v našom tele skutočne nemalý význam. Reč je predsa o najdôležitejšej bielkovine v ľudskom organizme. V súvislosti s kolagénom sa hovorí najčastejšie o jeho význame pre kožu. Stúpajúcim vekom hladina tejto látky v tele klesá, čo sa prejavuje i zhoršením stavu pokožku. V dôsledku jeho ubúdania sa prehlbujú vrásky a pleť viditeľne starne. Kolagén však ani zďaleka nie je dôležitý len pre našu pokožku. Je totiž základnou bielkovinou prakticky všetkých spojivových tkanív v tele človeka.

Nedostatok tejto látky tak nemá negatívny vplyv len na stav kože, ale môže viesť k mnohým ďalším zdravotným problémom. Kolagén je však možné svojmu telu dopĺňať nielen vhodne zvolenou stravou, no dostupné sú tiež spomínané kolagénové výživové doplnky. Sú však takéto preparáty skutočne telu prospešné? Odpoveď na túto a aj mnohé ďalšie otázky o kolagéne je vhodné hľadať najmä u odborníkov, ktorí dokážu poskytnúť relevantné informácie a fakty. Aký je ich názor na užívanie kolagénu a čo všetko by mal vlastne taký kolagénový doplnok stravy spĺňať, sa dozviete v nasledujúcom článku.

Odporúčame: Vedľajšie účinky kolagénu: Kto by si naň mal dávať pozor?

molekula kolagénu

Zdroj: Shutterstock®

Aký je význam kolagénu pre naše telo?

Kolagén predstavuje bielkovinu, ktorá pozostáva z približne dvadsiatich druhov aminokyselín. V ľudskom tele má skutočne nemalé zastúpenie. Až okolo 10 % z celkovej hmotnosti človeka pripadá práve kolagénu. Zároveň tvorí viac ako 70 % tkaniva pokožky. Jeho kľúčovou úlohou je udržiavanie pevnosti spojivových tkanív, čím zabezpečuje ich odolnosť a správnu funkciu. V určitom množstve je prítomný v chrupavkách, kostiach, šľachách, zuboch, stenách ciev či dokonca v rohovke. Je zrejmé, že naše telo potrebuje dostatok kolagénu, v opačnom prípade sa môže deficit prejaviť v podobe rozličných kozmetických či zdravotných problémov.

„Správne množstvo kolagénu má vplyv na kvalitu kostí a chrupaviek, ovplyvňuje aj kvalitu vlasov, nechtov, zubov a ovplyvňuje i kvalitu pokožky, ktorá je vďaka kolagénu a elastínu, najmä v mladosti, pevná, pružná a zvlhčená. Biologický význam kolagénu je preto veľký,“ píše v autorskom odbornom materiáli, publikovanom v odbornom časopise Medicus news, Dr. Tumová z Katedry farmakológie a toxikológie Farmaceutickej fakulty UK v Bratislave. Kolagén v pozitívnom smere ovplyvňuje naše zdravie i krásu. Zabezpečuje hydratáciu pokožky a stará sa o ňu zvnútra. Podporuje hojenie rán i regeneráciu nechtov či vlasov. Taktiež prispieva k správnej funkcii pohybového aparátu. A ako môžeme naopak pocítiť jeho nedostatok? Pri deficite kolagénu môže dochádzať k prehlbovaniu vrások, zhoršeniu stavu pokožky aj kvality vlasov a nechtov či problémom s kĺbmi.

nedostatok kolagénu

Zdroj: Shutterstock®

Vekom ubúda, potrebné je jeho dopĺňanie

Kolagén, teda látku nevyhnutnú pre správnu funkciu organizmu, si naše telo vytvára i samo. Okrem toho kolagén prijímame i stravou. Problémom však je, že nie je trvalý a hoci v tele prebieha jeho neustála výmena, zvyšujúcim sa vekom jeho produkcia klesá a v tele ho prirodzene ubúda. „Najväčší úbytok kolagénu nastáva najmä po šesťdesiatke, čo sa prejavuje tvorbou väčšieho množstva vrások, vznikom kŕčových žíl na dolných končatinách, ale i v konečníku a dochádza k mnohým ďalším degeneratívnym zmenám,“ hovorí emeritný primár ortopédie MUDr. Milan Čarvaš. Avšak, už od 25. roku života sa napríklad jeho obsah v pokožke každoročne postupne znižuje. Veľkým pomocníkom sú v tomto prípade výživové doplnky, ktoré dokážu telu poskytnúť potrebnú dávku kolagénu.

„Telu dodaný kolagén podporuje výživu kostí a chrupaviek, pomáha hojiť drobné poranenia, zvyšuje pevnosť svalov, šliach, väzív i kože,“ vysvetľuje doktor Čarvaš. Na trhu je dostupné obrovské množstvo rozličných kolagénových doplnkov stravy. Dôležité je pritom rozoznávať i pôvod kolagénu. Dostupný je hovädzí, bravčový i rybí kolagén, často nazývaný tiež morský. Práve posledný z trojice menovaných je považovaný za ten najlepší, pričom je veľmi podobný ľudskému kolagénu. „Výhodou rybieho kolagénu je to, že je to kolagén vývojovo starý, to znamená, že nie je spojený s radom ďalších, podporných biomolekúl. Rozštiepi sa teda na fragmenty a výsledný roztok nie je znečistený fragmentmi iných molekúl,“ hovorí o morskom kolagéne doktorka Dagmar Petrová.

Pozri aj: Názor ortopéda na dopĺňanie kolagénu: Aký je význam kolagénu pre kĺby?

kolagénový doplnok stravy

Zdroj: Shutterstock®

Výber kolagénu je rozhodujúci

Ako sme už spomenuli, dnes je na trhu dostupných množstvo kolagénových prípravkov. O to dôležitejší je výber toho správneho, ktorý bude skutočne prospievať nášmu telu. Na čo všetko si dať pri výbere pozor? Voliť by sme v prvom rade mali klinicky testované produkty, pri ktorých poznáme pôvod kolagénu. Kolagén by mal byť dobre vstrebateľný a čistý, teda bez rozličných farbív, prísad, prímesí a podobne. Prečo je práve táto vlastnosť kolagénu dôležitá, ozrejmuje doktorka Petrová: „Fragmenty kolagénu môžu s rôznymi prímesami reagovať tak, že sa prímesi niekde na fragmenty uchytia. Táto väzba a to, či k tomu dôjde, závisí na type prímesi a na charakteristike prostredia. Táto väzba sa môže v žalúdku rozpadnúť, ale nemusí. Ak prímesi zostanú uchytené, môžu obmedzovať absorpciu. Po prechode do krvného riečiska môžu obmedzovať prienik do buniek, ktoré majú potenciál k spracovaniu fragmentov kolagénu.“

Taktiež dodáva, že je nežiaduce, aby dochádzalo ku kontaktu kolagénu s kyselinou. „Keď sa kolagén v trojzávitnici zmieša so silnou kyselinou, denaturuje sa rovnako, ako sa denaturuje bielkovina vajíčka počas varenia. To znamená, že molekula sa nevratne zmení a stratí schopnosť reagovať na zmeny vnútorného prostredia,“ vysvetľuje doktorka. Kolagén by však nemal byť len čistý, ale rovnako i hydrolyzovaný a biologicky aktívny. Vďaka šetrnému spracovaniu si tak kolagén zachováva štruktúru trojitej špirály, ktorá je typická len pre bielkoviny živých organizmov. Takýto je najviac podobný ľudskému kolagénu.

Pozri aj: Toto sú látky potrebné pre rast vlasov. Nechýba ti žiadna z nich?

Inca Collagen

Zdroj: Shutterstock®

Spoľahnite sa na overený produkt

Inca Collagen predstavuje overený produkt, ktorý má obrovské množstvo spokojných zákazníkov a zároveň má svoje pevné miesto na trhu už 5 rokov. Reč je o morskom bioaktívnom hydrolyzovanom kolagéne, ktorý vo svojom zložení neskrýva žiadne nadbytočné prísady. Napĺňa teda dôležité kritériá, ktoré by mal kvalitný kolagénový výživový doplnok bezpodmienečne spĺňať. Výživový doplnok Inca Collagen poskytuje v jednej dávke až 3000 mg hydrolyzovaného kolagénu, pričom v zložení sa nachádzajú kolagény typov I, II aj III. Práve prvý z trojice je najrozšírenejší (tvorí až 90 % kolagénu v tele človeka) a nachádza sa v koži, kostiach i šľachách. Tento typ navyše dokáže stimulovať produkciu vlastného kolagénu v našom tele. Inca Collagen vplýva na bunkovú obnovu i regeneráciu kolagénových vlákien a vyživuje pokožku, nechty i vlasy. 

S kódom „KZK“, ktorý stačí zadať pri objednávke na e-shope Inca Collagen, získate 5 € zľavu!

Pozri aj: Marcela Šarvaicová: Vďaka kolagénu som predišla operácii ruky


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní