Vieš, čo je hemochromatóza? Následky ochorenia môžu byť trpké!

Vieš, čo je hemochromatóza? Následky ochorenia môžu byť trpké!

Anémia, respektíve chudokrvnosť, je pomerne častým zdravotným problémom. Reč je o stave, pri ktorom je v tele značne znížená koncentrácia hemoglobínu, čím vzniká porucha prenosu kyslíka v tkanivách. Veľmi častou príčinou tohto zdravotného problému sú najmä poruchy krvotvorby kvôli nedostatku železa. Deficit tejto látky však spôsobuje i mnohé ďalšie ťažkosti, a to napríklad únavu, vypadávanie vlasov či problémy s trávením. Vedeli ste však o tom, že jedinca môže potrápiť i presne opačný problém, a teda, že telo trpí na nadbytok železa? V nasledujúcom článku vám prezradíme, čo je hemochromatóza, ako sa prejavuje a aké sú možnosti jej liečby.

Čo je hemochromatóza?

Pod pojmom hemochromatóza rozumieme ochorenie, ktoré súvisí s metabolizmom železa v ľudskom tele. Charakteristické je poruchou vstrebávania tejto látky a jej nadmerným ukladaním na rôznych miestach v organizme. Pri tomto ochorení tak dochádza k značnému nárastu zásob železa v tele, pričom sa látka ukladá vo viacerých tkanivách, a to najmä v pečeni, pankrease či dokonca v srdci. O hemochromatóze sa primárne hovorí ako o pomerne častom dedičnom ochorení, ktoré bolo ešte v 19. storočí popísané ako autozomálne recesívna dedičná choroba. Príčinou jej vzniku sú tak zdedené gény.

Konkrétne hovoríme o poruche génu HFE na 6. chromozóme, čo vedie k následnému nadmernému ukladaniu železa v tkanivách. Jedinec však môže byť len prenášačom chybného génu, pričom sa u neho žiadne zdravotné ťažkosti, typické pre dané ochorenie, neobjavia. Viac ohrozené sú týmto ochorením osoby, u ktorých sa v rodinnej anamnéze hemochromatóza už vyskytla. Táto choroba sa najčastejšie začína prejavovať v strednom a vyššom veku, a to najmä medzi 40. až 60. rokom. V oveľa vyššej miere postihuje mužov, u žien je skôr zriedkavá, a to v dôsledku pravidelných strát krvi počas menštruácie. K prejavom ochorenia však môže v prípade žien prísť v období menopauzy.

Odporúčame: Prečo spať na ľavom boku? Je to dôležitejšie, než by ste si vôbec mysleli!

dedičné ochorenie

Zdroj: Shutterstock®

Ktoré signály neignorovať?

Rozličné prejavy hemochromatózy vznikajú priamo v dôsledku hromadenia železa v tkanivách, čo je v podstate pre telo toxické. Nadbytok tejto inak dôležitej látky postupne poškodzuje tkanivá, pričom môže trvať celé roky, kým sa ochorenie prejaví. Medzi typické príznaky môžeme zaradiť v prvom rade zväčšenie pečene a zvýšenú hladinu železa v krvi, čo však nie sú až tak navonok pozorovateľné prejavy. Čo teda môže priamo poukazovať na hemochromatózu? Príznaky často súvisia práve s tým, na ktorých miestach sa železo najviac ukladá. Vo všeobecnosti môže postihnutý pociťovať únavu, slabosť a pridať sa môže i strata hmotnosti.

Ďalej sa u niektorých pacientov objavujú bolesti brucha či kĺbov. Zreteľnejšie a vážnejšie signály prichádzajú v neskorších štádiách ochorenia po narušení funkcie jednotlivých tkanív. V dôsledku ukladania železa v koži môže dôjsť napríklad k hyperpigmentáciám kože, respektíve jej bronzovému sfarbeniu, a to najmä na tvári či rukách. Ak je kvôli chorobe poškodený pankreas, môže to zapríčiniť rozvoj cukrovky. Taktiež sa pri hemochromatóze u niektorých jedincov objavujú problémy so srdcom, napríklad i srdcové arytmie. Rovnako môže dôjsť k poškodeniu až zlyhaniu pečene, pričom komplikáciou pri nadmernom ukladaní železa v tele môže byť i rozvoj cirhózy pečene. 

odber krvi

Zdroj: Shutterstock®

Je možná liečba?

Je zrejmé, že hemochromatózu neradno podceňovať. Postupom času totiž môže toto ochorenie, respektíve nadmerné ukladanie železa v organizme, výrazne zhoršiť a ohroziť zdravie jedinca. Chorobu je možné potvrdiť alebo vyvrátiť na základe vyšetrení. Pri diagnostike sa v prvom rade vyšetruje krv, v ktorej sa okrem iného zisťujú hladiny železa. Kedže viaceré prejavy hemochromatózy sú prítomné pri mnohých ďalších ochoreniach, je dôležité, aby bola diagnostika skutočne dôsledná. Využívajú sa aj genetické vyšetrenia a taktiež sa môže pristúpiť k biopsii pečene, čiže odobratiu a vyšetreniu tkaniva.

Po potvrdení ochorenia stavuje lekár vhodnú liečbu. Základnou formou liečby sú pravidelné kontrolované odbery krvi. Pacientovi sa pritom odoberá pokojne až 500 ml krvi raz týždenne, čím sa z tela odstráni aj určité množstvo železa. Inokedy stačia aj menej časté odbery. Niekedy sa pristupuje aj k farmakologickej liečbe a podávaniu liečiv, čo však nemusí byť až tak účinné. Okrem toho je aj potrebná úprava stravy. V nej je nevyhnutné znížiť príjem potravín s vysokým obsahom železa i vitamínu C. Dôležité je dôkladne sa starať o pečeň, teda napríklad i nekonzumovať alkohol. V prípade potreby sú tiež liečené komplikácie, ku ktorých v dôsledku ochorenia došlo. Pri poškodení pečene je napríklad potrebná jej transplantácia.

Pozri aj: Čo obsahuje burčiak a aké sú jeho účinky? Pozor na jeho kvalitu!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Mária Maxianová 08.11.19 18:35

MM
karma
100.00

je mi známa táto diagnóza, našťastie len z článkov

  • 0
Odpovedať

JAN KOMADA 05.03.21 15:01

JK
karma
100.00

O tejto chorobe som ešte nepočul

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní