Meranie teploty od A po Z: Naozaj vieš, ako na to?!

Meranie teploty od A po Z: Naozaj vieš, ako na to?!

Ako správne zmerať teplotu? Dá sa meranie teploty pokaziť? A kedy vlastne hovoríme o horúčke ako takej? Na prvý pohľad naozaj banálne otázky, v skutočnosti však ide o všeobecne neznáme skutočnosti. Prieskumy totiž ukázali, že až 73 percent rodičov a 47 percent bezdetných dospelých ani len netuší, čo považujeme za horúčku a kedy nastáva skutočné riziko. Meranie teploty od A po Z nám teda príde ako dobrá téma na článok, nemyslíte?

Teplotné normy

Na začiatok si povedzme niečo o tom, aká je normálna teplota ľudského tela a či sa môže meniť v závislosti od konkrétneho človeka. Normálna teplota ľudského tela sa pohybuje niekde v tesnom okolí 37 stupňov Celzia, no ako sme načrtli vyššie, naozaj sa mení od človeka k človeku.

Ovplyvniť ju môže genetika, ale aj skonzumované jedlo, obdobie počas dňa aj fyzická aktivita a spravidla býva vyššia v poobedňajších hodinách. O horúčke hovoríme vtedy, keď teplota ľudského tela stúpa nad 38 stupňov Celzia. Ak teda po meraní teploty uvidíte 37,8, nepanikárte.

Inšpiruj sa: Škvrny od riasenky na oblečení: Ako sa ich zaručene zbavíš?

normálna teplota ľudského tela

Zdroj: Shutterstock®

Najpresnejší je ušný teplomer

Na meranie teploty využívame teplomer. Na trhu však existuje mnoho verzií teplomerov, pričom niektoré sú spoľahlivejšie ako iné, čo môže byť pre mnohých mätúce. Ktorý teda zvoliť? Odpoveď na túto otázku sme hľadali medzi názormi odborníkov.

- MERANIE TEPLOTY OD A PO Z
1 z 5

UŠNÝ TEPLOMER

Ak chcete ten najpresnejší výsledok merania, lekári nedajú dopustiť na ušný teplomer, ktorý podľa nich aktuálnu teplotu ľudského tela reflektuje úplne najpresnejšie. S ušným teplomerom toho veľa nepokazíte, pri domácom použití si však dajte pozor, aby ste si ho nezaviedli príliš hlboko a nespôsobili si tak bolesť alebo zdravotné problémy.

Zdroj: Shutterstock®

Príznak COVID-19

Ako dobre vieme, vysoká horúčka je jedným z hlavných príznakov ochorenia COVID-19, pre ktorý je celý svet v pandemickej pohotovosti. Aj preto je dobré svoju teplotu a teplotu rodinných príslušníkov v súčasnosti sledovať viac ako inokedy, pokojne i každý deň.

Aj keď v minulosti možno mierne zvýšená teplota nebola dôvodom na absenciu zo školy či zamestnania, v súčasnosti sa odporúča počkať na vývin situácie a zdravotného stavu v domácom prostredí. V prípade, že vás trápia okrem teploty aj iné príznaky ako je kašeľ, strata chuti alebo čuchu, kontaktujte svojho lekára.

- Anketa

AKÝ TEPLOMER POUŽÍVATE VY?

Odpovedali 3 ľudia  

Máme digitálny ako skoro všetci.
100%
Teplotu meriame v ušiach.
0%
Osvedčil sa nám rektálny.
0%
Najpraktickejší je bezdotykový.
0%
Stále máme ortuťový, idem ho vyhodiť!
0%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

JAN KOMADA 18.03.21 14:56

JK
karma
100.00

Mám digitálny teplomer dcérka má dva rôčky rada si meria teplotu

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní