Môže pitie kávy zabíjať? Koľko kávy denne je priveľa?

Môže pitie kávy zabíjať? Koľko kávy denne je priveľa?
  • 20.02.2024
  • Monika Matúšová

To, že sme všetci odlišní a na kofeín reagujeme odlišne je fakt. Prečo to tak ale je? Prečo niekto po káve zaspí a iný má kofeínovú intoleranciu?

4 šálky kávy denne sú bezpečné, odkazujú odborníci. Existuje množstvo kávy, ktoré by bolo pre človeka smrteľné? Dnes už vieme, že nie pre každého je kofeín vhodný.

Ľudia so zdravotnými problémami (vysoký krvný tlak, arytmia, histamín,...) by sa mali káve radšej vyhýbať. Zamýšľali ste sa ale niekedy nad tým, prečo jeden zdravý človek znáša kofeín lepšie ako iný úplne zdravý človek?

Odporúčame: Kofeín počas dojčenia: Môže jeho príjem uškodiť bábätku?

odporúčaná denná dávka kávy

Zdroj: Shutterstock®

Všetko závisí od génov aj spánku

Vedci zistili, že to, ako sme citliví na kofeín je dané geneticky. Prostredníctvom výskumu zistili, že ľudské telo má v sebe gén CYP1 A2, ktorý má na starosti odbúravanie kofeínu v tele – má však dve verzie. Rýchla verzia tvorí enzýmy, ktoré efektívnejšie odbúravajú kofeín v tele, než tá pomalá. To, ako naše telo reaguje na množstvo kofeínu v tele teda závisí od toho, ktorú verziu génu v sebe máme.

Odborníci však ďalej varujú, aby ste si dávali pozor na dobrý spánok. To, že po káve pokojne zaspíte ešte neznamená, že sa aj dobre vyspíte. Ak ráno prvé na čo myslíte, je šálka kávy, nie ste závislí na káve, len ste sa zle vyspali. Ak sa človek dobre vyspal, musí sa ráno zobudiť oddýchnutý. Mnoho ľudí si také niečo nevie predstaviť.

Ani zdravý osemhodinový spánok im nič nehovorí. Nuž nevyspatý človek vystavuje svoje telo nielen rôznym ochoreniam, ale aj napríklad strate pozornosti a sústredenosti. Dokonca je preukázané, že človek s nedostatkom spánku môže mať problémy so správnou stravou a nadváhou. Ale to už odbieham.

Odporúčame: ​Domáci recept: Cisársky trhanec

je možné predávkovať sa kávou

Zdroj: Zlaté zrnko

Koľko kávy je priveľa?

Nedávno sa podarilo vedcom vypočítať, koľko šálok kávy je pre človeka smrteľných. Podľa približného množstva kofeínu v jednom espresse odhadujú, že smrtiaca dávka kávy by bola 158 šotov (iba) espressa. Háčik je ale v tom, že náš žalúdok nie je schopný prijať také množstvo tekutiny, preto je predávkovanie sa kávou teoreticky nemožné. Filtrovaná káva obsahuje o niečo viac kofeínu, ale aj množstva tekutiny, čiže opäť by sme nezvládli vypiť také množstvo kávy, z ktorého by sme sa už nezotavili.

Kofeín, ktorý sa nachádza v káve by teda nemal byť život ohrozujúci. Kofeín sa však vo väčšom množstve nachádza napríklad v energetických nápojoch a kofeínové pilulky sú zase z hľadiska veľkosti ľahšie konzumovateľné aj vo väčšom množstve. Kávou sa síce predávkovať nemôžete, ale kofeínom áno.

Energetický nápoj môže mať až 2x viac kofeínu ako šálka kávy a na obaloch sa jeho množstvo častokrát udáva v oveľa menšom množstve, než v skutočnosti nápoj obsahuje. Kombinovanie kávy a energetických nápojov môže byť nebezpečné. V roku 2014 v USA zomrelo 1700 ľudí na následky predávkovania sa kofeínom prostredníctvom energetických nápojov.

Najväčšie známe predávkovanie sa kofeínom so šťastným koncom bolo, keď 39-ročná žena chcela spáchať samovraždu tak, že naraz prehltla v tabletách asi 100 g kofeínu.

Odporúčame: 3 znamenia horoskopu s oslabenou imunitou: Tieto si musia dávať pozor

vplyv kávy na organizmus

Zdroj: Shutterstock®

Piť kávu či nie?

Pitie kávy má na ľudský organizmus množstvo pozitívnych účinkov, chráni ho napríklad pred Alzheimerovou či Parkinsonovou chorobou. Stačí, ak nebudete piť kávu na lačno, pred spaním a v nadmernom množstve, alebo v kombinácii s inými kofeínovými nápojmi a vášmu telu káva bude prospievať.

TIP: Pozrite si naše videá s baristkou z pražiarne Zlaté Zrnko

Patríte k milovníkom kávy? V tom prípade si nenechajte ujsť naše rozhovory s Monikou Matúšovou, baristkou pražiarne Zlaté Zrnko, s ktorou sme rozobrali dve zaujímavé a dôležité témy zo sveta kávy.

Na prvom videu sa môžete pozrieť, ako nastaviť automatický kávovar a ako na jeho údržbu. V druhom videu sme sa venovali téme, ako pripravovať filtrovanú kávu a aké sú jej výhody. Želáme príjemné sledovanie a pevne veríme, že pre vás budú naše videá užitočné!

Vychutnajte si lahodnú kávu, ktorú môžete na e-shope www.zlatezrnko.sk získať s 10 % zľavou, a to vďaka kódu „kzk"! Doprajte si aj vy ten najlepší životabudič :).


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Ľubica Šťastná 11.10.20 06:29

ĽŠ
karma
100.00

Veľmi zaujímavé fakty!

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 11.10.20 23:31

karma
109.00

Mne stačí jedna kávička denne.Ráno,po raňajkách.

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 15.10.20 14:15

AK
karma
100.00

preto káva a kofeín nie je to isté

  • 0
Odpovedať

Barbora Kubelková 26.10.20 19:10

karma
113.00

Dala som si urobiť genetickú analýzu a vyšlo mi v nej, že mám zlý metabolizmus kofeínu. Tak som sa kávy radšej vzdala. Ale našla som si to svoje a ranný rituál začínam čiernym čajom. Účinkami mi nahradil kávu, len tú vôňu a chuť nič nenahradí :)

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 20.02.24 10:36

KK
karma
109.00

Bez dobrej kávičky si neviem život predstaviť, pijem 2x denne bez cukru

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní