Nový druh akupunktúry: Ušné semiačka zmierňujú bolesť i nevoľnosť

Nový druh akupunktúry: Ušné semiačka zmierňujú bolesť i nevoľnosť

Vyzerajú skôr ako nový druh a štýl nosenia piercingu, no v skutočnosti ide o formu akupunktúry bez nutnosti použitia ihiel. Určite viete, že podstatou akupunktúry je prepichnutie kože ultrajemnými ihlami z nehrdzavejúcej ocele. Ich účelom je stimulácia akupunktúrnych bodov, čím môžete dosiahnuť zlepšenie svojho fyzického i psychického stavu. Podobným spôsobom fungujú aj ušné semiačka, ktoré majú prispieť k zmierneniu nespavosti, bolesti, stresu, tráviacich ťažkostí a ďalších problémov.

ear seeds

Zdroj: Shutterstock®

Čo sú ušné semiačka a odkiaľ pochádza aurikuloterapia?

Akupunkturisti a odborníci na čínsku medicínu používajú túto formu ušnej terapie už po celé stáročia. Síce ide o známu, ale zároveň aj neznámu terapiu. Dovolíme si dokonca tvrdiť, že je to skôr nanovo objavená terapia, pri ktorej dochádza k stimulácii bodov na ušnici na ovplyvnenie psychiky človeka. V tradičnej medicíne sa používali skutočné kvetinové semiačka, no dnes sa využívajú skôr kamienky alebo kovové semiačka (ear seeds), ktoré sa umiestňujú na presne určené miesta, aby vytvorili tlak na ušnici.

Aj keď sa môže zdať, že aurikuloterapia je pomerne mladá metóda, jej zrod sa pripisuje francúzskemu lekárovi, ktorý túto metódu popísal ako prvý, a to v roku 1951. Ten si všimol na ušiach svojich pacientov trpiacich na chronické bolesti drobné jazvičky. Po dôkladnom skúmaní a zisťovaní prišiel na „zázračnú liečbu“ miestnej liečiteľky. Tá na dnešné pomery používala drsnú metódu, a to rozžeravený drôtik na stimuláciu určitých miest na uchu. Francúzsky lekár však došiel k záveru, že táto metóda predstavuje účinný postup ako zmierniť bolesti – jeho pacienti vďaka takejto ušnej akupunktúre mali na dlhší čaj pokoj s bolesťou chrbta.

Pri ušnej akupunktúre sa dokonca vychádza z polohy plodu v maternici. Pri troche predstavivosti môžete spozorovať podobnosť ľudského ucha s vyvíjajúcim sa plodom v maternici. Hlava je v tomto poňatí ušným lalôčikom.

Ako ušné semiačka fungujú?

V prvom rade by sme mali objasniť, že v skutočnosti nejde o žiadnu akupunktúru. Aj keď je použitie ušných semiačok prirovnávané k ihlám, ktoré sa pri akupunktúre používajú, pravdou ostáva, že ušné semiačka sa lepia len na povrch a nevchádzajú pod pokožku. Preto sa častokrát hovorí skôr o akupresúre, pri ktorej dochádza k stimulácii istých bodov na uchu, ktoré sú prepojené s vnútornými orgánmi. Poprípade túto metódu môžeme prirovnať k reflexnej masáži.

V tomto prípade dochádza k akupresúre prostredníctvom semiačok, ktoré sú pripevnené na ucho. Ich stačením dochádza k vysielaniu terapeutickej energie do zodpovedajúcich oblastí tela. Musíme však podotknúť, že „liečba“ prostredníctvom semiačok môže byť trošku zdĺhavejšia, no stále je účinná a hlavne bezbolestná.  

Inšpiruj sa: 7 dôvodov, prečo si pravidelne dopriať masáž: Uži si relax aj ty!

čo je aurikuloterapia

Zdroj: Shutterstock®

Pri akých ochoreniach sa ušné semiačka používajú?

Ušné semiačka sú nápomocné pri mnohých zdravotných problémoch. Osvedčili sa pri:

  • chronickej bolesti (najmä bolesti krížov),
  • nespavosti a iných problémoch so spánkom,
  • depresii a úzkosti,
  • strese a vypätých situáciách,
  • neplodnosti,
  • migréne a bolestiach hlavy,
  • závislosti či redukcii hmotnosti.

Sú ušné semená a aurikuloterapia bezpečné?

Vo všeobecnosti sa hovorí, že sú bezpečné. Sú neinvazívne, nevyžadujú si použitie ihiel, takže pri ich použití nedochádza k žiadnemu riziku vzniku infekcie alebo krvácania. Menej často sa však po ich nalepení / použití môže objaviť nevoľnosť, ospalosť alebo závrate.

Podľa odporúčaní by ste však mali pred podstúpením tejto terapie konzultovať svoj stav s lekárom alebo ľudovým liečiteľom, ktorý aurikuloterapiu vykonáva. Všetko nové môže mať rôzny vplyv na váš organizmus. Jedine komu sa neodporúča túto terapiu podstúpiť sú tehotné ženy. Stimulácia niektorých akupresúrnych bodov na uchu môže totižto vyvolať predčasný pôrod.

Zaujme ťa: Liposukcia zmrazením tuku: Rýchle a jednoduché chudnutie bez námahy

ušná akupresúra

Zdroj: Shutterstock®

Ako dlho trvajú účinky aurikuloterapie?

Ušné semiačka môžu byť na uchu nalepené niekoľko dní, niekedy vydržia aj týždeň. Po ich umiestnení je ideálne masírovať ich, aby účinky boli čo najlepšie. Dokonca dnes môžete na trhu zohnať aj magnetické „ear seeds,“ ktoré fungujú aj bez vonkajšej stimulácie. Odborníci však upozorňujú, že by ste mali venovať pozornosť každému nepríjemnému pocitu alebo podráždeniu, ktoré sa potenciálne mohlo vyskytnúť v dôsledku nalepenia ušných semiačok.

Takéto semiačka sú dokonca aj zaujímavou ozdobou, nakoľko sa vyrábajú aj zo zlata či iných kovov.

Pozri tiež: Čo spôsobuje svrbenie kože a tela? Toto sú časté príčiny!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Ľubica Šťastná 24.07.21 06:26

ĽŠ
karma
100.00

O tomto spôsobe som ešte nepočula, ďakujem za článok!

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 25.07.21 11:00

MC
karma
109.00

Zaujímavé ,ale či aj účinné?

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 25.07.21 18:02

IM
karma
100.00

Zasa niečo nové

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 25.07.21 18:42

karma
106.00

O ušných semiačkach čítam prvý krát, ale ma zaujali.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 25.07.21 20:27

karma
109.00

O tomto som veru ešte nepočula,,,zaujímavé.

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 18.08.21 08:19

AS
karma
108.00

zaujímavý článok - ešte som o takomto spôsobe nepočula

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní