Právenka latnatá – spoznaj mocné prírodné antibiotikum z Ázie

Právenka latnatá – spoznaj mocné prírodné antibiotikum z Ázie

Mnohých z nás počas sychravých jesenných dní či mrazivej zimy dobehne aspoň nejaká menšia viróza. Ak chceme byť aj počas chrípkovej sezóny čo najviac fit, mali by sme si dávať pozor na svoje zdravie a podporovať imunitu. Pomôže pestrá strava bohatá na ovocie a zeleninu, dostatok spánku i pobyt na čerstvom vzduchu. 

Dobrým pomocníkom pre podporu imunity sú aj rôzne bylinky, ktoré možno využiť v rôznych formách. Extrakty z nich sú častou súčasťou doplnkov stravy zameraných na posilnenie obranyschopnosti. Jednou z najznámejších bylín s takýmto účinkom je echinacea purpurová, ktorá má blahodarný vplyv na imunitu, lymfatický systém aj dýchacie ústrojenstvo. 

Poznáte aj indickú echinaceu? Takto prezývaná je bylina s názvom právenka latnatá, ktorá pochádza z Ázie a už od nepamäti je využívaná na boj proti bakteriálnym infekciám. Dokáže však toho omnoho viac. Aké sú jej účinky?

Poznáte právenku latnatú?

Právenka latnatá, latinsky Andrographis paniculata, je prevažne jednoročná liečivá rastlina z čeľade akantovité. Jej domovinou sú tropické oblasti Ázie. Pochádza najmä z Indie a Srí Lanky, no dnes je hojne pestovaná v rôznych častiach južnej a juhovýchodnej Ázie. Vo voľnej prírode rastie pri pobrežiach, na pláňach aj kopcovitých územiach, hlavne však na stanovištiach s dostatkom slnečných lúčov.

Ide o nenápadnú bylinu so štíhlou štvorhrannou rozvetvenou stonkou s ryhami, ktorá dorastá do výšky 30 až 100 cm. Listy sú podlhovasté s dĺžkou až 8 cm. Kvety sú malé, rastú v trsoch a mávajú bielu až ružovkastú farbu. Plodom sú tobolky, ktoré po dozretí ukrývajú žltohnedé semená. 

Odporúčame: ​Lipkavec pravý – skutočne najlepší čistič od toxínov? Zisti viac!

Aké má právenka latnatá účinky?

Právenka je tradičným prírodným liečivom ajurvédy aj starej čínskej medicíny. Ako ajurvédsky doplnok je známa aj pod názvom Kalmegh (v preklade tmavý oblak), pričom je súčasťou mnohých rastlinných ajurvédskych zmesí. U domorodého obyvateľstva sa už v dávnych časoch využívala hlavne na podporu rôznych infekcií, ale aj pri iných zdravotných problémoch. Dnes je používaná po celom svete. 

Právenka latnatá je zdrojov viacerých účinných látok. Obsahuje minerálne látky, alkaloid vasicín (podporuje uvoľňovanie hlienu – účinná látka z právenky je v syntetickej forme základom lieku Bromhexin), mnoho horčín, flavonoidy, andrografolid (pôsobí ako antioxidant) a iné. 

Táto rastlina má širokospektrálne účinky na organizmus, pričom viaceré z nich sú i vedecky potvrdené, iné sú stále predmetom výskumov. K najvýznamnejším účinkom patrí podpora imunity a boj proti mnohým patogénnym mikroorganizmom. Tradičná medicína považuje právenku za silné prírodné antibiotikum.

Má tiež antiparazitický a antivírusový účinok. Vďaka svojmu zloženiu pomáha brzdiť schopnosť niektorých vírusov prenikať do buniek a stimuluje tvorbu protilátok. Preto je nápomocná pri liečbe akútnej infekčnej nádchy, prechladnutia, chrípky aj iných infekcií dýchacích ciest. Ukazuje sa, že právenka má priaznivý efekt aj v boji proti niektorým herpetickým vírusom, vírusu hepatitídy B či HIV vírusu. 

Tradičná medicína pripisuje právenke i tieto účinky:

  • pôsobí imunostimulačne,

  • tlmí zápalové reakcie v organizme, 
  • napomáha znižovať horúčku a bolesť,
  • bojuje proti nadúvaniu a tráviacim i črevným problémom, 
  • prispieva k prevencii nádorových ochorení (najmä rakoviny prostaty či prsníkov),
  • podporuje normálnu hladinu cukru v krvi,
  • znižuje nadmerné zrážanie krvi,
  • prispieva k predmenštruačnému, menštruačnému aj menopauzálnemu komfortu,
  • podporuje normálnu funkciu obehovej sústavy, močových ciest, pečene,
  • má priaznivý vplyv na stav kĺbov,
  • zlepšuje stav pri sexuálnych dysfunkciách.

Čaj z právenky latnatej

V našich končinách sa po právenke latnatej môžete poobzerať na internete, v predajniach so zdravou výživou aj lekárňach. Dostupná je v rôznych formách. Z právenky sa na liečebné účely využíva vňať, ktorá sa bežne predáva v sušenej forme. Sušená vňať právenky je vhodná na prípravu čaju. V 300 ml vody povaríme 2 ČL sušenej drogy asi 15 minút, odstavíme a necháme lúhovať ďalších 10 minút.

Pri akútnych ťažkostiach, napríklad pri liečbe infekcií horných dýchacích ciest, podávame 2 až 3 šálky čaju denne. Právenku možno užívať v menšom množstve i preventívne, ideálne však nie dlhšie ako 6 až 8 týždňov. Potom je vhodné dopriať si pauzu. Ak výrobca udáva iný spôsob prípravy nálevu, dodržujte uvedené dávkovanie a postup. 

Tinktúra z právenky latnatej

Dostupné sú i kvapky, respektíve tinktúry z právenky latnatej. Obvykle ide o macerát vňate právenky v alkohole, no v ponuke bývajú aj bezalkoholové tinktúry. I tento prírodný prípravok možno využiť na podporu liečby alebo v rámci prevencie vyššie spomenutých zdravotných problémov. Pri ich užívaní vždy dodržujte odporúčané dávkovanie.

Odporúčame: ​Aglaonema – izbovka s rozmanitým vzhľadom vhodná aj do tmavých interiérov

Extrakt z právenky latnatej

Ďalšou možnosťou sú čisté extrakty z právenky vo forme prášku alebo kapsúl. Právenkový prášok možno v stanovenom množstve zamiešať do vody. Chuť bylinky je však horká, preto možno do vody pridať napríklad aj citrónovú šťavu, prípadne sa odporúča prášok pridať do džúsu alebo smoothie nápoja. 

Čo sa kapsúl s obsahom právenky týka, tie možno užívať podobne ako iné výživové doplnky. Právenku však možno nájsť vo forme kapsúl aj spolu s inými bylinami. Takéto doplnky stravy bývajú obvykle zamerané na podporu imunity a funkcie dýchacieho systému. 

Má právenka nežiaduce účinky?

Pri dodržiavaní stanoveného dávkovania sa spravidla nevyskytujú žiadne závažné vedľajšie účinky. Niektoré osoby však môžu byť citlivejšie na obsahové látky, ojedinele sa môže dostaviť nevoľnosť či zvracanie. Vyvarovať sa treba hlavne prekročeniu odporúčaných dávok pri užívaní. V nadmernom množstve môže právenka spôsobovať tráviace problémy, závraty, búšenie srdca, dokonca môže mať negatívny vplyv na plodnosť. 

Právenka nie je vhodná pre deti a vyhýbať by sa jej mali dojčiace a hlavne tehotné ženy. Obsahuje totiž niektoré látky, ktoré môžu vyvolať potrat. Pred užívaním právenky pri konkrétnom zdravotnom probléme je vždy vhodné poradiť sa s lekárom. 

Odporúčame: ​Zakázané miesta našej planéty, kde sa ti nepodarí dostať ani za milióny eur


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní