Prečo jesť gaštany v tomto jesennom období? Sú všade, no ich prínos pozná málokto!

Prečo jesť gaštany v tomto jesennom období? Sú všade, no ich prínos pozná málokto!

    • Zdieľaj:
  • 70
  • 11

Jesenné obdobie je bohaté na množstvo potravín, ku ktorým bežne počas roka nemáme prístup. Teda nie v prípade, ak si ich nezamrazíte alebo nezavaríte. Okrem našej milovanej tekvice Hokkaido si v tomto období môžeme vychutnať hurmikaki, ktoré sa začalo opäť objavovať na pultoch v obchodoch. Dopustiť tiež nedáme na babičkine superpotraviny, medzi ktoré patrí kyslá kapusta, červená repa, slivky a pod. Všetky tieto potraviny obsahujú množstvo cenných vitamínov, minerálov a ďalších telu prospešných látok. No okrem toho si v tomto období môžeme plnými dúškami vychutnávať aj gaštany, ktoré začínajú byť už bežne dostupné aj v našich obchodoch.

A prečo sa oplatí počas jesene na týchto plodoch pochutnať? Čo všetko gaštany obsahujú a ako vplývajú na náš organizmus?

Odporúčame: Ako využiť rebrík v domácnosti? Prinášame ti zopár skvelých nápadov!

čo obsahujú gaštany

Zdroj: Shutterstock®

Čo obsahujú gaštany?

Gaštany máme všetci zafixované ako malé guľaté plody, z ktorých deti každý rok vyrábajú rôzne postavičky a premieňajú ich na rôzne zvieratá. No jedlé gaštany sú iné a majú v čomsi navrch. Obsahujú cenné vitamíny, napríklad vitamín B, E, K a vo vysokom množstve aj vitamín C. V gaštanoch sa tiež nachádzajú aj zinok, železo, horčík, draslík a ďalšie stopové prvky. Spomenúť môžeme ešte tanín, ktorý patrí k pomerne silným a účinným antioxidantom, ktoré pôsobia protirakovinovo.

Ich nutričný profil z nich robí cenné plody, ktoré majú pozitívny vplyv na naše zdravie, vlasy i pokožku. Sú prospešné pre naše trávenie, srdce, mozog i krvný obeh. Tiež majú detoxikačné účinky, vďaka ktorým sa naše telo zbavuje toxínov. Ich veľkou výhodou je aj to, že sú vhodné aj pre celiatikov i diabetikov, nakoľko neobsahujú glukózu a dokonca ani lepok.

Ako vplývajú na zdravie?

Obsiahnuté minerály (horčík a draslík) pomáhajú znižovať riziko vzniku kardiovaskulárnych problémov. Ich pravidelnou konzumáciou sa môžete vyhnúť srdcovým chorobám alebo mŕtvici. Gaštany sú tiež zdrojom vlákniny, ktorá podporuje naše trávenie. Gaštany tak pomáhajú udržať priechodnosť čriev a tiež podporujú zdravé baktérie a ich množenie v črevách. Vláknina tiež pomáha vyrovnávať hladinu cukru v krvi, preto sú gaštany vhodné aj pre diabetikov. Gaštany majú nízky glykemický index, preto pomáhajú predchádzať zvýšeniu hladiny cukru v krvi.

gaštanová tinktúra

Zdroj: Shutterstock®

Gaštanová tinktúra

Okrem konzumácie jedlých gaštanov si môžete pripraviť gaštanovú tinktúru, ktorá má rovnako množstvo pozitívnych účinkov. Tá má dezinfekčné a antibakteriálne účinky, je skvelým liekom na hemoroidy a pod.

Gaštanovú tinktúru si môžete pripraviť z gaštanov, ktoré nájdete v prírode (keď ich ešte deti nevyzbierali). Tie rozdeľte na štvrtiny a zalejte 40 %-ným alkoholom. Nechajte ich v zatvorenej sklenenej fľaši lúhovať aspoň 6 týždňov a môžete začať používať.

Neprehliadni: Odborník radí: Ako na silnú imunitu? (1. časť)


    • Zdieľaj:
  • 70
  • 11
Návrat hore
Autor článku

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

11 komentárov

Ľubica Šťastná 30.10.20 06:03

ĽŠ
karma
123.00

Gaštanovú tinktúru som ešte neskúšala.

  • 0
Odpovedať

Lucia Valková 30.10.20 06:10

LV
karma
138.00

Gaštany milujeme,ale nič som ešte okrem varenia neskúšala.

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 30.10.20 08:50

MC
karma
100.00

pečené gaštany to je lahôdka.

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 30.10.20 11:22

KK
karma
100.00

Pečené gaštany a gaštanové zákusky milujem, ale o tinktúre som ešte nepočula.

  • 0
Odpovedať

Mária Slováková 30.10.20 14:04

MS
karma
110.00

Výborné sú pečené ale ja si bez gaštanov neviem predstaviť ani jesennú dekoráciu u nás doma.

  • 0
Odpovedať

Margaret Zimova 30.10.20 16:50

MZ
karma
110.00

Celá rodinka zbožňujeme pečené gaštany, sú božsky chutné. Ďakujem za tip na tinktúru, určite vyskúšam.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 30.10.20 17:26

MM
karma
123.00

milujem gaštany, máme dva stromy na záhrade, ale už odchádzajú

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 31.10.20 21:25

karma
133.00

K jeseni určite patria aj jedlé gaštany.A že majú toľko benefitov,to som netušila.

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 01.11.20 10:19

AS
karma
111.00

ani som nevedela, že obsahujú toľko vitamínov, minerálne látky a stopové prvky. Budem už častejšie konzumovať gaštany!

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 01.11.20 10:21

AS
karma
111.00

ešte k tej tinktúre- škoda že sa tu viac nepíše o jej aplikovaní!

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 05.11.20 14:29

DB
karma
109.00

myslela som,že tinktúra sa robí z konských gaštanov a používa sa na mazanie nôh pri kŕčových žilách.

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Voľný čas

Fenomén s názvom Netflix: Pre toto sa teší veľkej popularite

  • 41
  • 3
  • 18.10.2020
Voľný čas

Macko Uško, verzatilky, céčka: Pamätáš si na retro predmety z minulých čias?

  • 64
  • 10
  • 30.08.2020
Pleť

Čo dokáže goji olej? Olej z kustovnice prináša zdravie i krásu!

  • 43
  • 6
  • 11.11.2020
TOPlist