Jesenné obdobie je bohaté na množstvo potravín, ku ktorým bežne počas roka nemáme prístup. Teda nie v prípade, ak si ich nezamrazíte alebo nezavaríte. Okrem našej milovanej tekvice Hokkaido si v tomto období môžeme vychutnať hurmikaki, ktoré sa začalo opäť objavovať na pultoch v obchodoch. Dopustiť tiež nedáme na babičkine superpotraviny, medzi ktoré patrí kyslá kapusta, červená repa, slivky a pod. Všetky tieto potraviny obsahujú množstvo cenných vitamínov, minerálov a ďalších telu prospešných látok. No okrem toho si v tomto období môžeme plnými dúškami vychutnávať aj gaštany, ktoré začínajú byť už bežne dostupné aj v našich obchodoch.
A prečo sa oplatí počas jesene na týchto plodoch pochutnať? Čo všetko gaštany obsahujú a ako vplývajú na náš organizmus?
Odporúčame: Ako využiť rebrík v domácnosti? Prinášame ti zopár skvelých nápadov!
Čo obsahujú gaštany?
Gaštany máme všetci zafixované ako malé guľaté plody, z ktorých deti každý rok vyrábajú rôzne postavičky a premieňajú ich na rôzne zvieratá. No jedlé gaštany sú iné a majú v čomsi navrch. Obsahujú cenné vitamíny, napríklad vitamín B, E, K a vo vysokom množstve aj vitamín C. V gaštanoch sa tiež nachádzajú aj zinok, železo, horčík, draslík a ďalšie stopové prvky. Spomenúť môžeme ešte tanín, ktorý patrí k pomerne silným a účinným antioxidantom, ktoré pôsobia protirakovinovo.
Ich nutričný profil z nich robí cenné plody, ktoré majú pozitívny vplyv na naše zdravie, vlasy i pokožku. Sú prospešné pre naše trávenie, srdce, mozog i krvný obeh. Tiež majú detoxikačné účinky, vďaka ktorým sa naše telo zbavuje toxínov. Ich veľkou výhodou je aj to, že sú vhodné aj pre celiatikov i diabetikov, nakoľko neobsahujú glukózu a dokonca ani lepok.
Ako vplývajú na zdravie?
Obsiahnuté minerály (horčík a draslík) pomáhajú znižovať riziko vzniku kardiovaskulárnych problémov. Ich pravidelnou konzumáciou sa môžete vyhnúť srdcovým chorobám alebo mŕtvici. Gaštany sú tiež zdrojom vlákniny, ktorá podporuje naše trávenie. Gaštany tak pomáhajú udržať priechodnosť čriev a tiež podporujú zdravé baktérie a ich množenie v črevách. Vláknina tiež pomáha vyrovnávať hladinu cukru v krvi, preto sú gaštany vhodné aj pre diabetikov. Gaštany majú nízky glykemický index, preto pomáhajú predchádzať zvýšeniu hladiny cukru v krvi.
Bude ťa zaujímať
Gaštanová tinktúra
Okrem konzumácie jedlých gaštanov si môžete pripraviť gaštanovú tinktúru, ktorá má rovnako množstvo pozitívnych účinkov. Tá má dezinfekčné a antibakteriálne účinky, je skvelým liekom na hemoroidy a pod.
Gaštanovú tinktúru si môžete pripraviť z gaštanov, ktoré nájdete v prírode (keď ich ešte deti nevyzbierali). Tie rozdeľte na štvrtiny a zalejte 40 %-ným alkoholom. Nechajte ich v zatvorenej sklenenej fľaši lúhovať aspoň 6 týždňov a môžete začať používať.
Neprehliadni: Odborník radí: Ako na silnú imunitu? (1. časť)