Prečo mi vypadávajú mihalnice? 7 príčin, o ktorých hovoria odborníci

Pohľad porcelánovej bábiky s dokonalými vejármi – po takom túži každá z nás. Preto sa umelé mihalnice stávajú tým, na čo mnohé z nás nedajú dopustiť. Niektoré si každé ráno nalepujú umelé mihalnice alebo trsy rias, aby ich večer zase mohli odlepiť a nechať svoje oči a prirodzené riasy oddýchnuť. Poprípade využívajú magnetické riasy. Iné rady postupujú aplikáciu 3D, 4D, 5D,...., 9D mihalníc v profesionálnych kozmetických salónoch.

Je veľa spôsobov, ako si dopomôcť ku krajšiemu vzhľadu. No vezmime to aj z druhej strany – prečo riasy vypadávajú? Zväčša kvôli tomuto problému sme ochotné hľadať rôzne riešenia, ako mať neodolateľný pohľad. Poďme však riešiť problém, ktorý možno trápi aj vás. Odborníci totižto majú odpoveď na to, prečo nám vypadávajú mihalnice.

Strata mihalníc môže byť znakom používania nesprávnych produktov, nadmerného stresu alebo dôsledkom nesprávneho odstránenia umelých rias. Avšak pozor, tento problém môže vzniknúť aj z dôvodu zdravotného problému.

Odporúčame: Uplakané líčenie tváre: Trend, pri ktorom je smútok v centre pozornosti

strata rias

Zdroj: Depositphotos

Bežné dôvody vypadávania mihalníc

Tak ako vlasy na hlave, tak aj mihalnice prirodzene vypadávajú a nahrádzajú sa v prirodzenom cykle každých šesť až desať týždňov. Hovoríme teda o cykle rastu mihalníc, počas ktorého riasy prechádzajú rôznymi fázami. Na konci, teda po poslednej fáze, riasa vypadne. Keďže ide o kolobeh, nemalo by sa nikdy stať, že by sme ostali bez mihalníc.

Rednutie mihalníc je tiež súčasťou procesu starnutia, preto sa vám môže zdať, že vaše riasy už nie sú v takej kondícii ako za mlada. To znamená, že môžu byť svetlejšie, kratšie i redšie. Aj to je prirodzený proces, preto sa netreba znepokojovať.

Nadmerné trenie

Je dôležité udržiavať očné okolie čisté, ale nemali by ste očné riasy trieť za každú cenu. To znamená, že očné okolie by ste mali odličovať opatrne a šetrne. Vyhnite sa silnému treniu a ťahaniu rias pri odličovaní.

Pozor si treba dávať aj na masku na spanie. Tá môže spôsobiť „utláčanie“ mihalníc, vďaka čomu môžu byť zdeformované (teda môžu stratiť svoj tvar).

Bakteriálna infekcia

Ak sa nezaujímate o dátumy spotreby svojich líčidiel, tak ste pravdepodobne našli vinníka problému s vypadávaním rias. Totižto aj dekoratívna kozmetika po záruke môže byť pôvodcom infekcie, ktorá spôsobuje problémy s mihalnicami.

Platí, že mascaru by ste si mali vymeniť každé tri mesiace, pretože je náchylná na hromadenie stafylokokov. Bakteriálna infekcia, nielen z riasenky, môže spôsobiť zápal, a tým aj stratu rias.

Alergická reakcia

Keď už hovoríme o dátume spotreby dekoratívnej kozmetiky, tak skontrolovať by ste mali aj zloženie prípravkov či výrobkov, ktoré používate. Alergia na kozmetické prípravky je bežná a môže byť dôvodom, prečo vám mihalnice vypadávajú v nadmernom množstve. V prípade, že sa vaše podozrenie na alergiu na kozmetické výrobky potvrdí, prestaňte ich používať a poobzerajte sa po hypoalergénnych prípravkoch.

Zaujme ťa aj: Megan Fox ohúrila novou farbou vlasov: Zlákala ju „targaryen blond“

vypadávanie rias

Zdroj: Depositphotos

Zdravotné problémy spojené s vypadávaním rias

Ak to nie je alergia na kozmetické prípravky, riasy si nešúchate a ani nepoužívate dekoratívnu kozmetiku po záruke, tak môže ísť o zdravotný problém, ktorý spôsobuje vypadávanie mihalníc. Medzi tieto problémy môžeme zaradiť:

  • poruchu štítnej žľazy – pri nadmernej alebo nedostatočnej činnosti štítnej žľazy môže dôjsť k vypadávaniu mihalníc. Totižto, štítna žľaza riady hormóny v ľudskom tele a v prípade, že nefunguje na 100 %, môže to ovplyvniť kvalitu rias a rovnako aj ich stratu. Pri poruche štítnej žľazy môžete okrem straty rias pozorovať aj úbytok či prírastok hmotnosti, zvýšenú úzkosť, zápchu a pod.
  • blefaritídu – stav charakterizovaný upchatými žľazami, ktoré vyvolávajú zápal a ten spôsobuje stratu mihalníc. Blefaritída predstavuje zápalové ochorenie okrajov očných viečok, ktoré môžu byť červené a oči zaslzené.
  • trichotillomániu – stav, keď si človek vytrháva riasy v dôsledku emocionálneho stresu.

V prípade týchto problémov je potrebné vyhľadať odbornú pomoc, v opačnom prípade môže dôjsť až k úplnej strate mihalníc!

Neprehliadni: DIY jesenné pleťové masky pre vzpruhu pleti: Začni svoju pleť rozmaznávať teraz hneď!

2 komentárov
Elena Švachová

Elena Švachová

02.11.2022 11:10

ÁNO, presne, PORUCHA ŠTÍTNEJ ŽĽAZY, to je aj môj prípad. Mihalnice som mávala krásne, dlhé, ked som si naniesla mascaru, mala som ich pomaly po obočie. Prišla choroba a mihalnice mi síce nevypadali, ale sa mi skrátili, ostali mi len pri korienkoch :-(

Vaše meno:

Janka Komadova

Janka Komadova

03.11.2022 06:09

U mňa aj obočie aj mihalnice z dôvodu zdravotného problému a liekov No našťastie sa to upravilo

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE