PROSO: Zabudnutá RAW superpotravina bohatá na minerály, ktorá vyčistí organizmus

PROSO: Zabudnutá RAW superpotravina bohatá na minerály, ktorá vyčistí organizmus

Postupne objavujeme zabudnuté potraviny, ktoré naši predkovia bežne konzumovali. Na taniere sa nám postupne vkrádajú rôzne obilniny, ktorými nahrádzame prílohy, a to najmä v prípade, ak sa snažíme schudnúť. Práve pri chudnutí si dávame pozor na to, čo vkladáme do našich úst. Avšak túto obilninu sa oplatí objaviť aj v prípade, že chcete svojmu organizmu dopriať to najlepšie. Proso je totižto bohaté na mnohé minerály, dokáže výrobne zasýtiť a dodať energiu. Namiesto raňajkových ovsených vločiek si doprajte napríklad kašu z prosa. Jej chuť je rovnako zaujímavá a výživová hodnota potešujúca.

Prečo zaradiť proso do jedálnička?

Proso, proso siate (Panicum miliaceum L.) je jednou z obilnín, ktorá je najbohatšia na spomínané minerálne látky. Ak by sme nahliadli do minulosti, zistili by sme, že práve proso bolo jednou z hlavných obilnín Slovanov. Tí ho konzumovali vo forme rôznych placiek, polievok alebo kaší. V prvom rade je vhodné vedieť, že proso neobsahuje lepok, preto sa mnohokrát odporúča tým, ktorí trpia intoleranciou na lepok (pre celiatikov). Proso je rovnako bohaté na fluór a kyselinu kremičitú, ďalej obsahuje horčík, draslík, železo i fosfor. Uvádza sa, že obsah vitamínov a minerálov v prose je vyšší, než u iných obilnín – napr. v pšenici, kukurici či ryži.

Vďaka minerálom nielenže priaznivo pôsobí na náš tráviaci systém, ale jeho pozitívne účinky môžeme pozorovať aj na vlasoch, nechtoch a zuboch, pokožke či kostiach. Tiež platí, že čím viac si ho doprajeme, tým viac si prečistíme náš tráviacimi systém a v konečnom dôsledku tak podporíme aj našu imunitu, o ktorej sa čoraz viac hovorí, že sa nachádza práve v našom tráviacom trakte.

Zaujímavosťou je, že v starom jazyku proso znamená „výživný“ alebo „zasycujúci“.

proso účinky

Zdroj: Shutterstock®

Aký je rozdiel medzi prosom a pšenom?

V súvislosti s prosom sa častokrát spája aj pšeno. Aký je však medzi nimi rozdiel? V podstate minimálny, pretože proso je pomenovanie pre obilninu, ktorá sa ďalej spracováva. Spracovaním prosa sa teda získava pšeno, ktoré má podobu malých zlatisto sfarbených guličiek podobajúcich sa na kuskus, no účinky pšena sú porovnateľné s účinkami prosa.

Oceniteľné účinky prosa

Vyššie sme vymenovali minerály, ktoré sú v prose obsiahnuté. Okrem nich sa v ňom nachádzajú aj rôzne vitamíny, najmä vitamíny skupiny B, ktoré priaznivo vplývajú na metabolizmus i činnosť nervovej sústavy. V prose rovnako nechýbajú ani proteíny či vláknina. Vďaka svojmu zloženiu proso:

  • podporuje tvorbu červených krviniek,
  • dodáva telu energiu,
  • udržuje zuby a kosti zdravé,
  • chráni srdce pred kardiovaskulárnymi ochoreniami,
  • zlepšuje využitie inzulínu v organizme (je prevenciou pred vznikom cukrovky),
  • eliminuje tráviace ťažkosti,
  • predchádza vzniku svalových kŕčov,
  • pomáha detoxikovať organizmus.

Zaujme ťa: Degenerácia makuly je častým problémom vo vyššom veku. Ktoré bobule prispejú k jej prevencii?

raňajková kaša

Zdroj: Shutterstock®

Ako proso využiť v kuchyni?

Proso je možné pripraviť nasladko i na slano, je teda len na vás, ktorej verzii dáte prednosť. Pred jeho prípravou je však vhodné ho najskôr umyť. Varí sa podobne ako ryža, čiže v dvojnásobnom množstve vody. V pomere 1:2 (1 diel prosa a 2 diely vody) sa varí približne 5 minút (od doby, keď začne vrieť) a necháva sa dôjsť pod pokrievkou. Takto postupujte v prípade, že si chcete proso pripraviť na raňajky alebo aj na obed – ako prílohu k hlavnému jedlu.

Tip: Raňajková kaša s prosom

½ šálky prosa namočte do vody a nechajte celú noc vo vode. Ráno vodu zlejte (ak nejaká ostala) a zamiešajte do prosa 1 lyžicu nasekaných vlašských orechov, 1 lyžicu sirupu z agáve (poprípade iné sladidlo) a hrsť čerstvého ovocia podľa vlastného výberu. Odporúčame pridať aj arašidové maslo alebo iné maslo či nátierku. Skvelý je aj biely jogurt alebo skyr, poprípade hrozienka či brusnice.

Pozri aj: Zapáchajúca chladnička či mraznička? Ako ich správne vyčistiť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Jana Čipková 01.03.22 19:16

karma
107.00

Viem, že pšeno je zdravé, mám ho doma, len nemám vhodný recept na jeho prípravu. Kaša mi nechutí.

  • 1
Odpovedať

Katarína Kačuriková 11.03.22 08:13

karma
113.00

Skúste pšenové fašírky alebo nákyp - to by vás mohlo osloviť :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní