Pupok je najšpinavším miestom na ľudskom tele! Čistíš si ho niekedy?

Pupok je veľa vecí spojených do jedného malého uzlíka. Je to zberač žmolkov. Úschovňa baktérií. Predmet túžby. Symbol stvorenia a zrodenia. V skutočnosti však ide o malú jazvu, s ktorou sa rodíme.

Táto malá dierka v strede brucha označuje miesto, kde nás kedysi pupočná šnúra spájala s placentou, cez ktorú sme boli vyživovaní počas vývoja. Po narodení, keď sa pupočná šnúra prestrihne, zostane po nej pupočný pahýľ. Pupok novorodenca dostáva svoju podobu po odpadnutí pupočného pahýľa, čo nastáva približne týždeň po narodení. To, čo po jeho odpadnutí ostane je jazva na bruchu, ktorú všetci poznáme ako pupok, pričom každý z nás má iný tvar pupka.

Jazva plná baktérií

Odborníci tvrdia, že priemerný pupok je oveľa menej hygienický, než by sme si možno mysleli. V skutočnosti sa v ňom nachádza približne 67 druhov baktérií. Šokujúce je, že málokto si toto miesto na tele čistí a pravidelne umýva. Tento fakt môže viesť k nepríjemnému zápachu a dokonca aj k vzniku infekcie. Ako ho teda správne čistiť?

Pozri aj: Ako prebieha kolposkopia u gynekológa? Na čo slúži toto dôležité vyšetrenie?

ako čistiť pupok

Zdroj: Depositphotos

2 368 druhov baktérií sídli v pupku

Podľa štúdie z roku 2012 uverejnenej v časopise PLOS One, je pupok každého človeka plný bežných i nových baktérií. Výskumníci sa zaoberali otázkou, koľko a aké baktérie sú prítomné v pupku mužov a žien. Požiadali preto 66 mužov a žien, aby si spravili výter z pupka. Šokujúce bolo, že vedci z výterov identifikovali až 2 368 druhov baktérií, ktoré sa nachádzali v pupku účastníkov výskumu.

Niektoré typy baktérií sa však nachádzali na povrchu pokožky celého tela účastníkov, preto tie eliminovali a v konečnom výsledku tak identifikovali 67 druhov baktérií, ktoré sa nachádzali v pupku u 70 % všetkých účastníkov. Medzi ne patrili predovšetkým stafylokoky, mikrokoky, bacily a ďalšie.

Ako čistiť pupok?

Čistili ste si ho niekedy? Predpokladáme, že nie, nakoľko je pupok schovaný. Je tak menej vystavený pôsobeniu vzduchu a vody. Avšak, treba si uvedomiť, že sa v ňom zachytávajú rôzne nečistoty, odumreté kožné bunky, pot a ďalšie látky, ktoré vytvárajú ideálne prostredie pre rast baktérií.

V porovnaní s inými časťami tela sa pupok počas sprchovania a kúpania často prehliada. Hoci niektorí odborníci odporúčajú raz týždenne vykonať hĺbkové čistenie pupka, len málo ľudí toto odporúčanie dodržiava. Pritom čistenie pupka nie je žiadna veda.

Potrebujete len mydlo a vodu. Mnohí odborníci však odporúčajú siahnuť po roztoku slanej vody, a to najmä v prípade, ak pocítite zápach z pupka. V tom prípade stačí 1 lyžičku soli rozmiešať v šálke vody. Namočte do nej vatový tampón alebo tyčinku a jemne prechádzajte po vnútornej strane pupka. Roztok by mal prispieť k uvoľneniu baktérií spôsobujúcich zápach. Na záver len opláchnite čistou vodou a osušte. Na ošetrenie sa neodporúča žiaden krém.

Zaujme ťa aj: Zubná kefka má svoju životnosť! Čo sa deje, keď ju pravidelne nemeníme?

pupok novorodenca

Zdroj: Depositphotos

Iné to je v prípade pupka novorodenca

Je potrebné, aby bol pupočný pahýľ po narodení vždy v suchu. Ideálne je, ak pri kúpaní bábätka túto oblasť vynecháte alebo po okúpaní poriadne vysušíte, aby pahýľ „nemokval“. Niektorí odporúčajú používať lieh na pupok, aby pupočník odpadol rýchlejšie. Avšak, nie každý lekár lieh odporúča – skôr sú za prírodnejšiu cestu. Odporúčajú nechať pupočník vyschnúť a odpadnúť bez akejkoľvek pomoci.

Samozrejme, po jeho odpadnutí je vhodné pupok novorodenca vyčistiť liehom (poprípade dezinfekčným prípravkom) od zvyškov pupočníka, aby sa pupok nezapálil.

V prípade, že spozorujete krvavý výtok, začervenanie, opuch v okolí pupka u svojho novorodenca, odporúčame stav konzultovať s lekárom.  

Zapálený pupok si vyžaduje lekárske ošetrenie

Za normálnych okolností stačí pupok vyčistiť a viac neriešiť. Avšak, môžu nastať aj situácie, kedy je najlepšie vyhľadať lekársku pomoc. Hlavne v prípade, ak spozorujete začervenanie okolo pupka, pupok je opuchnutý a citlivý na dotyk alebo spozorujete výtok. V tom prípade môže ísť o zapálený pupok, resp. infekciu, pri ktorej je najlepšie vložiť sa do rúk odborníka. Lekár vám môže predpísať antibiotiká a rovnako tak aj odporúčať prípadnú starostlivosť o zapálený pupok.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE