Je správne umývanie zubov PRED alebo až PO raňajkách? Čo odporúčajú zubári?

Je správne umývanie zubov PRED alebo až PO raňajkách? Čo odporúčajú zubári?

Zuby nás dokážu potrápiť v každom veku. Najskôr je to prerezávanie zubov, ktoré je v detstve sprevádzané opuchnutým ďasnom. Mamičky v tomto prípade veľmi dobre vedia, že pár dní, týždňov či mesiacov sa poriadne nevyspia. V druhom rade nás dokážu potrápiť, keď sa objaví zubný kaz. Sedeniu v zubárskom kresle sa tak rozhodne nevyhneme. No potrápiť môžu aj tzv. tretie zuby, teda zubná protéza, keď je potrebné si na ňu zvyknúť alebo v prípade, keď nesedí úplne presne.

Avšak, aby sme sa vyhli problémom so zubami, je dôležité sa o ne správne starať. To zahŕňa nielen čistenie, a teda umývanie zubov aspoň dvakrát denne, ale aj čistenie medzizubných priestorov i jazyka. Tú však nastáva otázka – kedy si čistiť zuby? Má sa to robiť hneď po prebudení alebo sa do ich čistenia pustiť až po raňajkách?

Mnoho ľudí sa totižto domnieva, že odpoveďou je čistenie zubov po raňajkách. Koniec koncov, aký zmysel by malo čistenie zubov pred nimi? Veď čistením sa zo zubov odstraňujú všetky zvyšky jedál a rovnako aj zubný plak. Dáva to logiku, avšak zubní lekári vysvetľujú prečo to tak nie je. Prečo tento návyk zmeniť?

Pozri aj: Veríš na urieknutie? Zlá energia môže „prepadnúť" aj teba!

Prečo si zuby umývať pred raňajkami?

Možno ste sa nad týmto ani nezamýšľali. Správne totižto mnohým príde umývanie zubov až po raňajkách, aby do práce išli so sviežim dychom. Avšak, zubní lekári čiastočne dvíhajú varovný prst a v prípade, že si nechcete zuby „poškodiť“, mali by ste si ich umývať pred raňajkami.

Čistenie zubov pred raňajkami má zmysel, pretože bezprostredne po jedle sa v ústach hromadí kyselina. A v prípade, že si zuby čistíte až po raňajkách, dochádza k vyššiemu riziku poškodenia zubnej skloviny spomínanými kyselinami.

Sklovina je akýmsi ochranným povlakom na našich zuboch, ktorého opotrebovanie znamená, že môžeme byť náchylnejší na prejavy citlivosti zubov a rovnako tak aj na ich poškodenie.

Štúdia University of Zürich túto myšlienku podporuje. Po skúmaní zubov vystavených kyslým potravinám zistili, že opotrebovanie skloviny a dentínu je výrazne nižšie, keď sa zuby čistia pred jedlom. Samozrejme, aj v tomto prípade existuje málo výskumov i štúdií, ktoré by toto tvrdenie potvrdili. Avšak, ak aj vy preferujete čistenie zubov až po jedle, mali by ste počkať aspoň 30 minút, než sa do čistenia pustíte. Takto aspoň čiastočne zabránite poškodeniu skloviny kyselinami nachádzajúcimi sa v potravinách i ústnej dutine.

Odporúčame: Intímna hygiena u žien: Nájsť správny balans je veľmi dôležité!

A čo nadmerné čistenie zubov?

Čo je veľa?! A čo je nadmerné čistenie zubov? Hovorí sa, že zuby by sme si mali čistiť dvakrát denne. Vôbec nie je potrebné umývať si ich po každom jedle. Totižto aj nadmerné čistenie zubov, rovnako ako žiadne či minimálne čistenie zubov, je škodlivé a môže narobiť viac škody než úžitku.

Ak máte potrebu si za obedom vyčistiť zuby, tak sa radšej spoľahnite len na ich vypláchnutie vodou. Totižto nadmerné čistenie zubov, a teda po každom jedle, môže prispieť k poškodeniu skloviny. Z dlhodobého hľadiska môže nadmerné a príliš časté čistenie zubov prispievať k citlivosti zubov, ústupu ďasien a rovnako tak aj k zápalu ďasien.

Neprehliadni: Syndróm dokonalej ženy: 5 znakov a tipy ako ho dostať pod kontrolu


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Anna Vargová 02.11.22 22:16

AV
karma
100.00

Človek sa učí celý život. Nie vždy platí, čím častejšie, tým lepšie.

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 03.11.22 06:06

karma
-1.00

Čistenie zubov pred raňajkami má zmysel, pretože bezprostredne po jedle sa v ústach hromadí kyselina Tak to som netušila umývam ich po raňajkách

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní