Intímna hygiena u žien: Nájsť správny balans je veľmi dôležité!

Intímna hygiena u žien: Nájsť správny balans je veľmi dôležité!
  • 29.10.2022
  • Lenka Biba Slovak

Pre každú ženu je veľmi dôležité, aby sa starala o svoje intímne partie. Správna starostlivosť je kľúčom k zdraviu a vitalite „tam dole". Niekedy sa však pravdepodobne každá žena stretne s problémami v intímnych partiách, akými sú napríklad mykóza či nepríjemné svrbenie, pálenie alebo výtok.

Niekedy súvisia takéto problémy so zlou intímnou hygienou. Ak je zlá, nemusí priamo súvisieť iba s nedostatočnou hygienou v intímnych partiách. Niekedy je totiž „veľa už príliš," a preto sa môžu ženské problémy spájať aj s prehnanou hygienou ženských partií.

V tomto prípade je veľmi dôležité rozlišovať vnútorné a vonkajšie ženské pohlavné orgány. Starostlivosť o ne, čo sa týka hygieny, nie je totožná. Preto je veľmi potrebné dbať na to, aby sme sa o intímne oblasti starali správne.

Základné zásady intímnej hygieny

Základnou zásadou správnej intímnej hygieny u žien je, že umývať sa má iba vonkajší pohlavný orgán. Vagína, teda vnútorná časť ženských intímnych partií, má samočistiacu schopnosť. Nie je teda nutné ju za normálnych okolností akokoľvek umývať. K tomu sa pristupuje až vtedy, keď to odporučí lekár – gynekológ.

Vagína má navyše svoju špecifickú mikroflóru a pH, ktoré sú na akékoľvek porušenie mimoriadne citlivé. Ak to teda preženieme napríklad aj s intímnou hygienou, vaginálne prostredie sa môže narušiť.

Pošva žien v ich reprodukčnom veku má kyslé pH, a to 3,8 – 4,2. Pri umývaní ženských pohlavných orgánov je preto lepšie zvoliť intímny gél, pretože ten rešpektuje toto prirodzené pH. Zmena môže nastať až v období menopauzy alebo po prechode, kedy pod vplyvom hormonálnych zmien dochádza k zvýšeniu pH.

Odporúčame: Syndróm dokonalej ženy: 5 znakov a tipy ako ho dostať pod kontrolu

Stačí pri umývaní iba voda?

Áno! Na každodennú hygienu postačuje na umytie intímnych partií žien obyčajná voda. Avšak, ak sa cítite lepšie práve pri použití nejakého prípravku, vyberajte tie, ktoré sú primárne určené na intímnu hygienu. Umývajte iba vonkajšiu časť a nezabúdajte ani na konečník. Nevynechajte ani záhyby na koži, pretože práve tam by sa mohli usádzať nebezpečné baktérie.

Po umývaní sa utierajte vždy spredu dozadu, aby ste si nezaniesli baktérie z konečníka do pošvy. V ideálnom prípade majte na utieranie týchto častí vášho tela extra uterák.

Ako je to s hygienou pri a po holení „tam dolu"?

Pokiaľ sa tam dolu pravidelne holíte, používajte holiacu penu a intímny gél určený pre ženy. Zabudnite na prípravky určené pre mužov. Taktiež pravidelne vymieňajte váš holiaci strojček, ktorý by ste mali rovnako čistiť po každom použití.

Aj v tomto prípade platí, že by ste mali mať iba svoje pomôcky, svoj uterák na ženské partie, čo platí aj v období menštruácie. Prílišná vlhkosť a teplo je prostredím, ktoré je živnou pôdou pre kvasinky. Pravidelná a správna hygiena vás preto môže ochrániť pred mnohými neželanými problémami.

Neprehliadnite: Synchronizácia cyklu: Je toto spôsob, ako dostať šialené hormóny pod kontrolu?!

Intímna hygiena u žien po sexe

Intímna hygiena je veľmi dôležitá aj po sexe. Odporúča sa umytie vonkajších pohlavných orgánov, aby sa odstránili prípadné zvyšky spermií, slín či lubrikantu. Veľmi vhodné je ísť sa po pohlavnom styku vymočiť, aby sa z močovej trubice odplavili neželané baktérie. Týmto krokom eliminujete riziko vzniku infekcie močových ciest.

Rovnako nezabudnite ani na umytie sexuálnych pomôcok, ktoré by mali byť vždy dôkladne čisté a vysušené.

Odporúčame aj: Ste naozaj dobrá v sexe? Tieto veci vás prezradia


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 03:49

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 03:50

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní