Únava po jedle? Na vine môže byť „potravinová kóma“

Únava po jedle? Na vine môže byť „potravinová kóma“
  • 09.04.2022
  • Lenka Biba Slovak

Ak po jedle bývate unavení, pravdepodobne ste sa práve stretli s potravinovou kómou. Táto skúsenosť býva častá najmä po veľkých porciách jedla, ktoré si doprajeme predovšetkým cez sviatky alebo na oslavách. POZOR! Nemusí pritom súvisieť priamo s prejedaním sa. Medicínsky sa potravinová kóma volá postprandiálna somnolencia (chorobná ospalosť, spavosť) a ak vás zaujíma, čo to znamená, čítajte ďalej.

Odporúčame: Pripravujete sa na pôrod? Nezabudnite na masáž hrádze

únava po jedle

Zdroj: Shutterstock®

Čo je to potravinová kóma?

Postprandiálna somnolencia alebo potravinová kóma je pocit únavy po jedle. Hoci tento výraz obsahuje slovo „kóma“, nepociťujete stratu vedomia. Potravinové kómy by sa preto nemali zamieňať s týmto vážnym zdravotným stavom.

Potravinová kóma má nasledujúce príznaky:

  • ospalosť,
  • letargia,
  • fyzické vyčerpanie,
  • nízke energetické hladiny,
  • slabá koncentrácia.

Čo spôsobuje potravinovú kómu?

Napriek relatívne častej frekvencii tohto stavu nie sú potravinové kómy exaktne študované. Niekoľko teórií o príčinách potravinovej kómy bolo spochybnených alebo vyvrátených, zatiaľ čo iné môžu byť vedecky prijateľné. Faktom však ostáva, že nedávnych výskumov je k dispozícii len veľmi málo.

Zmeny v krvnom obehu

Dlhý čas sa predpokladalo, že potravinové kómy sú spúšťané zvýšeným prietokom krvi do čriev, čo spôsobuje zníženie prietoku krvi do mozgu. Napriek tomu bola táto teória spochybnená. Ľudské telo je schopné udržať prietok krvi do mozgu v mnohých typoch stresových situácií, napríklad počas cvičenia. Je teda nepravdepodobné, že prietok krvi do čriev odvádza dostatok krvi na to, aby spôsobil ospalosť.

Veľké porcie jedla

Ľudia sa často sťažujú na potravinové kómy po veľkých porciách jedla alebo ťažkých jedlách. S najväčšou pravdepodobnosťou sa tak budete cítiť po konzumácii veľkej porcie jedla, ktoré je obzvlášť bohaté na tuky, rafinované sacharidy a/alebo cukry. V takomto prípade – ak krátko po konzumácii jedla zistíte, že vaša koncentrácia klesá, sa asi samých seba spýtate, prečo ste po jedle unavený.

S potravinovými kómami sú spojené jedlá bohaté na sacharidy, tuky a bielkoviny. Tieto makroživiny môžu podporovať ospalosť nezávisle od seba, a to prostredníctvom rôznych mechanizmov. Môžu sa tiež navzájom ovplyvňovať. Napríklad jedlá s vysokým obsahom sacharidov môžu zvýšiť hladinu aminokyseliny tryptofán vo vašej krvi, čo zvyšuje množstvo serotonínu – hormónu spojeného so spánkom. Okrem toho jedlá s vysokým obsahom bielkovín môžu tiež vyvolať spánok, ak obsahujú potraviny s vysokým množstvom tryptofánu. Sem patrí napríklad kuracie mäso, vajcia, syr, ryby, morčacie mäso, mlieko a tofu.

Odporúčame: Flob účes – ani bob, ani lob! No dostane ťa svojou jednoduchosťou

únava z jedla

Zdroj: Shutterstock®

Účinky jedla na náš mozog + spánkové hormóny

Jedna z  teórií spája ospalosť s aktiváciou spánkových centier v ľudskom mozgu po jedle. Jedenie uvoľňuje rôzne hormóny a neurotransmitery, ktoré aktivujú časti nášho nervového systému zodpovedné za trávenie. Niektoré mozgové a nervové dráhy zapojené do trávenia sa prekrývajú s tými, ktoré sa podieľajú na spánku, únave a ospalosti. Takže, keď sú tieto cesty aktivizované pre trávenie, môžete sa začať cítiť ospalí.

Účinky prirodzených spánkových rytmov

Mnohí zažívajú potravinovú kómu zväčša vtedy, keď sa popoludní cítia ospalí. Ľudské telo má prirodzený 24-hodinový cyklus spánku a bdenia. Výskumy ukazujú, že okrem očakávanej fázy spánku v noci existuje menšia ospalá fáza (známa ako 12-hodinová harmonická) v skorých popoludňajších hodinách. Táto fáza bola pozorovaná poklesom pracovného výkonu a zvýšeným počtom dopravných nehôd okolo 14:00 – 16:00. V skutočnosti môže byť tento prirodzený pokles pozornosti v poobednom čase jedným z dôvodov bežnej praxe popoludňajšieho spánku v mnohých kultúrach po celom svete.

vyvážené jedlo

Zdroj: Shutterstock®

Ako zabrániť potravinovej kóme

Hoci ospalosť po jedle je celkom typická, nie je komfortná najmä vtedy, keď potrebujete pracovať alebo študovať. Dokonca môže byť nebezpečná, ak potrebujete šoférovať alebo vykonávať rizikové činnosti.

Potravinovým kómam môžete zabrániť dodržiavaním týchto tipov:

  • Jedzte malé ​​porcie – jedenie veľkých porcií je spojené s ospalosťou, preto si kontrolujte porcie a dávajte pozor na sýtosť, neprejedajte sa.
  • Vyberte si vyvážené jedlá zamerajte sa predovšetkým na dostatok bielkovín, ako napríklad: hydina, mäso od zvierat kŕmených trávou, vajcia, jogurt, ryby a rastlinné bielkoviny, ako fazuľa a orechy. Zložité sacharidy, napríklad celozrnné produkty, zelenina a ovocie, vám môžu tiež poskytnúť rýchly prísun energie, no nepreháňajte to s nimi.
  • Obmedzte pitie alkoholu – alkohol môže vyvolať spánok a narušiť nočný spánok, čo spôsobuje dennú únavu. Ak pijete alkohol s jedlom, môžete sa cítiť ospalejší. Alkohol môže, samozrejme, tiež znížiť náladu a schopnosť sústrediť sa, preto alkoholické nápoje vynechajte, ak viete, že musíte byť sústredený.
  • Dodržujte pitný režim – dehydratácia organizmu môže spôsobiť únavu a narušiť duševné funkcie, preto sa uistite, že počas dňa pijete veľa tekutín – vrátane vody, čaju, mliečnych a nemliečnych mliek.  
  • Doprajte si kvalitný spánok – nekvalitný nočný spánok môže zhoršiť prirodzený pokles hladiny energie počas popoludnia, preto sa zamerajte na 7–8 hodín spánku za noc.
  • Dajte si „šlofíka“ – krátky 30-minútový spánok môže pomôcť obnoviť výkon mozgu, takže namiesto boja proti následkom potravinovej kómy môže stačiť krátky popoludňajší spánok.

Pocit ospalosti po jedle je už bežný problém, s ktorým sa mnohí z nás stretávame predovšetkým popoludní. Toto je taktiež tá denná doba, kedy sa zvyčajne dostaví chuť na sladké alebo/a chuť na kávu. Prázdny cukor v podobe sladkostí, ako aj káva, maskujú našu únavu v popoludňajšom čase. Lepší a účinnejší prístup je preto sledovať zloženie jedál a ich prísun správnym spôsobom, ktorý nám pomôže udržať si energiu počas celého dňa.

Bude ťa zaujímať: Celoročná zeleň v podobe trvaliek: Ktoré si vybrať a ako sa o ne starať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 19.04.22 18:18

ĽŠ
karma
100.00

Zaujímavé informácie, ďakujem za článok!

  • 0
Odpovedať

JAN KOMADA 08.06.22 13:42

JK
karma
100.00

Rád som si prečítal

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní