Veľkonočný kaktus – ako ho správne pestovať, aby krásne kvitol?

Veľkonočný kaktus – ako ho správne pestovať, aby krásne kvitol?

Veľká noc je za rohom. A okrem čokoládových zajačikov či vajíčok pre polievačov a nejakých veľkonočných ozdôbok možno v obchodoch narazíte i na prekrásne veľkonočné kaktusy.

Títo príbuzní vianočných kaktusov zaujmú každého pestovateľa či milovníka izbových rastlín atraktívnym vzhľadom a nenáročnosťou, čo sa starostlivosti týka. Ako sa o veľkonočný kaktus postarať, keď si ho prinesieme domov.

Vyžaduje si veľkonočný kaktus kvalitné hnojenie? Ako postupovať pri presádzaní kaktusu a ako často zalievať kaktus? Ako podporiť kvitnutie a prečo niekedy kaktus kvitnúť nechce? Zistite všetko dôležité, aby ste mali starostlivosť o veľkonočné kaktusy v malíčku!

Veľkonočný kaktus charakteristika

Kaktus z čeľade kaktusovité (Cactaceae) s latinským názvom Hatiora gaertneri (predtým Rhipsalidopsis gaertneri) je všeobecne známy ako veľkonočný kaktus. Toto pomenovanie dostal predovšetkým podľa toho, že jeho krásne kvety sa objavujú v jarnom období. 

Rod Hatiora predstavuje malý rod epifytických kaktusov, teda kaktusov, ktoré rastú prichytené na telách iných rastlín bez toho, aby sa na nich priživovali (nejde teda o parazitujúce kaktusy). Domovinu vianočných kaktusov pritom môžeme nájsť v dažďových pralesoch v juhovýchodnej Brazílii.

Hatiora g. má veľmi špecifický a jedinečný vzhľad. Nemá listy, rastlinu tvoria listové stonky. Zelené stonky sú zložené z dužinatých sploštených článkov, ktoré sú po okrajoch zaoblené. Stonky starších rastlín typicky prevísajú. Na ich koncoch sa okolo Veľkej noci objavuje veľké množstvo pôvabných kvetov. Tie svojím vzhľadom pripomínajú hviezdičky, typické sú špicaté okvetné lístky. Kvety mávajú obvykle ružové, fialové či červené sfarbenie. 

Veľkonočný kaktus verzus vianočný kaktus

Veľkonočný kaktus sa svojím vzhľadom veľmi podobá na vianočný kaktus. Mnohí ich považujú za jednu a tú istú rastlinu, no je potrebné zmieniť, že ide o odlišné druhy. Vianočný kaktus patrí do rodu šlumbergera (Schlumbergera), konkrétne ide o druh Schlumbergera truncata. Oba kaktusy pochádzajú z Brazílie, oba sú tvorené sploštenými prevísajúcimi článkovanými stonkami, na koncoch ktorých sú prítomné kvety.

Avšak kým veľkonočný kaktus má články dlhšie s oblým a hladkým okrajom a neraz aj červenkastým lemom, vianočný kaktus má na okrajoch článkov pichľavo vyzerajúce zárezy, respektíve akési zúbky. Líšia sa však aj vzhľadom svojich kvetov.

Kvety veľkonočného kaktusa majú špicaté okvetné lístky, kvety vianočného kaktusu sú typické korunnými lístkami ohnutými dozadu a vyčnievajúcou bliznou. Samozrejme, platí i to, že veľkonočný kaktus kvitne spravidla na jar, vianočný počas jesene a zimy. 

Odporúčame: Cyklámen patrí medzi najkrajšie kvitnúce rastliny. Zdobí tvoju domácnosť?

Rhipsalidopsis

Zdroj: Shutterstock®

Pestovateľské nároky – ako veľkonočný kaktus správne pestovať?

  • Vhodné stanovisko pre veľkonočný kaktus – svetlé stanovište, nie však priame slnečné lúče. Vhodné sú napríklad okenné parapety situované na sever. Počas leta je možné umiestniť kaktus von na tienisté miesto.
  • Teplota – počas roka je vhodná teplota okolo 20 °C, počas zimy sa odporúča udržiavať kaktus v miestnosti s teplotou do 12 °C. 
  • Vlhkosť vzduchu – rastline vadí suchý vzduch. Vhodné je počas roka, okrem zimy, pravidelne rosiť odstátou vodou.
  • Zálievka – najvyššia v období tvorby pukov a kvitnutia (1 až 2 razy týždenne). Je však potrebné vyhnúť sa nadmernému prelievaniu, ale aj úplnému vyschnutiu substrátu. Po odkvitnutí postačí menšia zálievka (raz za 2 týždne), počas zimy úplne minimálna.  
  • Substrát – možné používať substrát určený na pestovanie kaktusov a sukulentov. 
  • Hnojenie veľkonočného kaktusu – hnojíme od obdobia tvorby pukov až do polovice leta. Možno použiť hnojivo na sukulentné rastliny. 
  • Presádzanie – veľkonočný kaktus presádzame podľa potreby – keď prerastá celý kvetináč, presadiť môžeme každé 2 až 3 roky, ideálne po odkvitnutí, teda koncom mája či počas júna. Vhodné je voliť širšiu a nie úplne hlbokú nádobu. 

Čo s veľkonočným kaktusom po odkvitnutí?

Ako sme spomenuli vyššie, veľkonočný kaktus rozkvitá na jar okolo Veľkej noci. Čo následne robiť, keď sa kvety z rastliny postupne strácajú? Po odkvitnutí sa odporúča o niečo málo znížiť zálievku, no s pravidelným hnojením je možné pokračovať až do polovice leta.

Následne by kaktus mal prejsť obdobím vegetačného pokoja, aby ďalší rok opäť krásne rozkvitol. Približne od polovice jesene, respektíve počas novembra, sa na tri mesiace odporúča rastlinu premiestniť do chladného (okolo 10 až 12 °C), ale svetlého priestoru.

Zálievka by v tomto období mala byť iba minimálna. Až v momente, keď sa začnú na kaktuse objavovať púčiky, premiestnime rastlinu na pôvodné teplejšie miesto a rovnako jej zvýšime zálievku. V období rastu púčikov s rastlinou nehýbeme, inak hrozí ich opadanie. Prvé kvety možno očakávať na prelome zimy a jari. 

Odporúčame: KVÍZ: Najznámejšie izbové kvety – rozpoznáš ich bez problémov?

veľkonočné kaktusy

Zdroj: Shutterstock®

Ako veľkonočný kaktus rozmnožiť?

Najjednoduchší spôsob rozmnožovania veľkonočného kaktusu je počas jari pomocou článkov jeho stoniek, respektíve stonkovými odrezkami. Rozmnožovanie pomocou odrezkov nie je náročné. V prípade, že chcete kaktus rozmnožiť, postačí, ak odstrihnete koncovú časť zdravej stonky s dvomi alebo tromi článkami.

Pokojne môžete na rozmnoženie použiť časť stonky, ktorá sa náhodou odlomila, napríklad pri manipulácii s rastlinou. Odrezok je potrebné nechať trochu zaschnúť a potom ho postačí vložiť do substrátu. 

Odrezok zasaďte tak, aby približne tretina prvého článku bola zasunutá v substráte. Následne zalejte a čakajte. Proces zakorenenia môže trvať pokojne 4 až 6 týždňov. Takýmto spôsobom si môžeme zakoreniť ľubovoľný počet odrezkov. 

Kvitnutie veľkonočného kaktusu – prečo sa na kaktuse neobjavujú kvety?

  1. Hlavné zásady pestovania nie sú dodržané: Ak veľkonočný kaktus nie je vystavený správnym podmienkam, môže to ovplyvniť jeho schopnosť kvitnúť. Napríklad nedostatok svetla, nadmerná alebo nedostatočná zálievka, nesprávna teplota alebo nedostatok živín môžu mať vplyv na kvitnutie.
  2. Nedostatok odpočinku: Niektoré druhy kaktusov potrebujú obdobie odpočinku alebo pokojné obdobie, aby sa stimulovalo kvitnutie. Ak nedostane dostatok času na odpočinok, nemusí kvitnúť.
  3. Nedostatok svetla: Veľkonočný kaktus je epifytický druh kaktusu, čo znamená, že prirodzene rastie voľne visiace na stromoch v tropických oblastiach. Ak nedostane dostatok svetla, môže to ovplyvniť jeho kvitnutie.
  4. Nadmerná veľkosť kvetináča: Ak je kvetináč príliš veľký vzhľadom na veľkosť rastliny, môže to spôsobiť, že sa energia rastliny sústredí na rast koreňov a listov a nie na kvitnutie.
  5. Stres z presádzania: Veľkonočný kaktus môže byť stresovaný, ak bol nedávno presadený, čo by mohlo dočasne znížiť jeho schopnosť kvitnúť.

Odporúčame: Izbové rastliny ako lacná klimatizácia do bytu? Týchto 5 kúskov musíš mať!

Problémy s veľkonočným kaktusom – čo ak kaktus napadli škodcovia?

S veľkonočným kaktusom obvykle väčšie problémy nebývajú. Je nenáročný na pestovateľské podmienky a pri bežnej starostlivosti ho choroby alebo škodce skôr netrápia. Pri pestovaní tohto krásneho kaktusu sa však môžu objaviť najmä problémy s nevhodnou zálievkou. Nejde o typický kaktus, ktorý stačí polievať raz za čas, no rovnako nie je vhodné ani dlhodobé prelievanie.

  • Najčastejším problémom s veľkonočným kaktusom je hnitie koreňov a stoniek, čo sa prejaví mäknutím zelených článkov, ich opadávaním a následne úhynom rastliny. Príčinou je nadmerná zálievka. Medzi jednotlivými zálievkami by ste mali nechať vrchnú časť substrátu zľahka preschnúť. Ak sa vám zdá, že ste kaktus preliali, môžete ho skúsiť zachrániť presadením do suchej zeminy. 
  • Opačným problémom je nedostatočná zálievka. Vianočnému kaktusu by substrát nemal nikdy celý vyschnúť. Ak mu chýba voda, typicky sa to prejaví tým, že inak pekne dužinaté články stoniek sa začnú scvrkávať.
  • Navyše, pri nedostatku vody zvyknú opadávať aj ešte nerozkvitnuté púčiky kvetov, resp. kvetné puky. 
  • Ak na listových stonkách nájdete suché hnedasté fľaky, pravdepodobne pôjde o spáleniny od slnka. V tomto prípade je nevyhnutné kaktus premiestniť mimo priamych slnečných lúčov. 

Článok aktualizovaný 25.3.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Elena Švachová 09.04.22 18:42

karma
109.00

Ja mám asi vianočnoveľkonočný kaktus, lebo mi kvitne aj pred Vianocami, aj pred Veľkou nocou :-)

  • 1
Odpovedať

Janka Komadova 14.04.22 20:43

karma
-1.00

Sú krásne mala som ho roky no asi som ho preliala

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní