Varená cibuľa s jablkom a citrónom – najlepší liek na priedušky?!

Varená cibuľa s jablkom a citrónom – najlepší liek na priedušky?!

Surová, ale aj pečená cibuľa má hneď niekoľko skvelých účinkov, vďaka ktorým by sme nemali na ňu zanevrieť. Aj keď jej vôňa nemusí byť pre každého úplnou lahôdkou, jej účinky za jej konzumáciu stoja. Už len obyčajný cibuľový čaj je skvelým liekom proti nádche alebo chrípke, čo sa v tomto jesennom sychravom období určite hodí. V tomto prípade si treba uvedomiť, že cibuľa varením stráca svoju výraznú arómu, preto sa nemusíte báť, že čaj z nej pripravený bude mať nepríjemnú arómu. Ba naopak, varená cibuľa je lahodná. Mnohí odborníci uvádzajú, že varením cibuľa nestráca svoje účinky a je vhodná predovšetkým pre tých, ktorí sa snažia schudnúť alebo pre tých, ktorých prekvapila nádcha alebo chrípka.

Odporúčame: TOP bylinky na problémy so žlčníkom: Ktoré odporúčajú bylinkári?

čo pomáha na kašeľ

Zdroj: Shutterstock®

Prírodný liek na priedušky, ktorý vás zbaví aj kašľa

Cibuľa, ako aj iné suroviny, patrí medzi najlepšie prírodné antibiotiká, ktoré sa oplatí mať doma a zároveň aj konzumovať. Dokonca jej účinky sú také silné, že sa oplatí ňou nahradiť lieky z lekárne. Zabudnite teda na lieky, sirupy, pastilky či iné drogy, ktoré vídate v reklame. Príroda je v tomto prípade mocnejšia a v mnohých prípadoch aj zdravšia.

Jeseň a časté zmeny počasia spôsobujú oslabenie imunitného systému, ktorý v takom stave nedokáže odolávať vírusom, baktériám a dokonca ani COVID-19. Kašeľ, nádcha, chrípka, prechladnutie – s tým všetkým vám dokáže pomôcť jediný nápoj, ktorý je ľahký na prípravu a zároveň môžeme povedať, že je skutočne chutný.

A prečo práve cibuľa? No predovšetkým preto, lebo obsahuje vysoké množstvo vitamínu C, ktorý je potrebný pre náš imunitný systém. Cibuľa je tiež bohatá na vitamíny B1 a B2, vitamín A, zinok, draslík, železo, vápnik atď. Ešte spomenieme, že cibuľa má aj antioxidačné účinky, vďaka ktorým pomáha z tela odstrániť škodlivé látky a toxíny.

Varená cibuľa - cibuľový čaj

Zdroj: Shutterstock®

Ako si pripraviť nápoj na priedušky?

Už z nadpisu vám je jasné, že ide o nápoj, ktorého hlavnými ingredienciami sú cibuľa, jablká a citróny. Teda konkrétne budete potrebovať 2 litre vody, 1 červenú cibuľu (môže byť aj žltá), 1 jablko a 1 citrón. Do hrnca nalejte vodu, vložte do nej umyté a na polovicu prerezané jablko, olúpaný a na kolieska nakrájaný citrón a, samozrejme, olúpanú a na polovicu prerezanú cibuľu. Z uvedených surovín si uvarte čaj. Varte ho však dovtedy, kým jablko nezačne praskať.

Tento čaj je ideálne piť ešte teplý. Ak máte radšej sladšie čaje, tak pokojne môžete pridať aj med, ktorý má antibakteriálne účinky. Tento čaj vám pomôže pri vykašliavaní hlienov, zahreje, dodá energiu a postaví na nohy!

Neprehliadni: 20-minútové celotelové kettlebell cvičenie: Spaľujúci tréning, ktorý ťa dostane do formy


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

10 komentárov

Leona Bašistová 16.10.20 10:21

LB
karma
104.00

Ak môžem, tak pridám podobný recept, ktorý poznám z detstva. Babka stále robievala na priedušky, kašeľ, či nádchu CIBULOVO CESNAKOVY čaj, resp. výluh. Zaliala očistený a na drobno nakrájaný cesnak (1stručik) s jednou cibulou do nádoby. Zaliala vriacou vodou a nechala lúhovať 30 minút. Aby bol výluh "vypiteľný" :) rozmiešala v ňom lyžičku domáceho medu. (keď mal výluh izbovú teplotu, aby med nestratil účinky). Odporúčam, je to zázrak :)

  • 1
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 16.10.20 15:51

PV
karma
113.00

Mamka mi robila taký cibuľový sirup ,ked som bola malá . A strašne mi nechutil .. Zapíšem si tento recept na úžasný zdravý nápoj , pretože viem ,že ho určite budem potrebovať v zime ;-)

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 16.10.20 17:49

MM
karma
100.00

tieto "babské" recepty sú najúčinnejšie

  • 0
Odpovedať

Margaret Zimova 16.10.20 19:49

karma
106.00

Moja babička zvykla robiť cibuľový čaj, ktorý som aleže strašne neznášala, no bratom veľmi pomáhal. Ja som mala cibuľu radšej surovú a to aj dnes.

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 17.10.20 06:33

ĽŠ
karma
100.00

S jablkom a citrónom som ešte neskúšala, ďakujem za tip!

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 17.10.20 12:43

MC
karma
109.00

Vyskúšam snáď chuť jablk a citrónu prehluší chuť cibule.

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 17.10.20 14:07

KK
karma
109.00

Zaujímavá kombinácia, vyskúšam.

  • 0
Odpovedať

Lenka Falatová 18.10.20 19:25

LF
karma
-1.00

cibuľový čajík varím už dlho s jabĺčkom môže mať ešte lepšiu chuť určite skúsime

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 18.10.20 23:19

karma
109.00

Tento recept nepoznám,ale varievam cibuľový čaj so zázvorom a s bylinkami.Potom doňho pridám citrón a pri izbovej teplote med.A kašeľ a chrípka sú preč hned :-)

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 02.11.20 09:03

MC
karma
109.00

určite vyskúšam takýto zdravý čajík.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní