Vieš, prečo jesť fenikel? Povieme ti aj to, ako ho správne konzumovať

Vieš, prečo jesť fenikel? Povieme ti aj to, ako ho správne konzumovať

Biela bulva a zelená stonka. Fenikel je pre mnohých ľudí neprebádanou zeleninou, a to najmä preto, že je, povedzme si úprimne, mierne odstrašujúca. Nie však pre odborníkov venujúcich sa zdravému stravovaniu, ktorí dobre vedia, že dôvodov prečo jesť fenikel je viacero, ale ani pre šéfkuchárov, pre ktorých je fenikel naozaj dôležitou ingredienciou v kuchyni. A my sme tu dnes na to, aby sme pomyselnú bariéru medzi vami a feniklom odstránili.

Plný živín aj chuti

Že fenikel mnohí z nás nedokážu využiť naplno, je nesmierna škoda. Má totiž všetko, čo by zelenina mala mať – znamenitú a nenahraditeľnú sladkú chuť a tiež blahodarné účinky na ľudský organizmus. Využiť sa pritom dá celý, od bulvy cez stonku a vňať až po feniklové semienka, pričom o všetkých jeho častiach môžeme tvrdiť, že obsahujú len veľmi málo kalórií.

To však neplatí o množstve vitamínov, minerálov a živín. Fenikel má veľké množstvo vitamínu C na imunitu, obsahuje i vzácny mangán, antioxidanty bojujúce proti voľným radikálom a feniklové semienka sú známe vďaka vysokému obsahu draslíka, horčíka aj vápnika. Nezabúdajme ani na vlákninu, ktorej je fenikel tiež významným zdrojom.

Inšpiruj sa: Najčastejšie chyby pri príprave čaju: Dopúšťaš sa ich aj ty?

feniklové semienka

Zdroj: Shutterstock®

Na ženské problémy aj chudnutie

Poďme si feniklové zloženie rozmeniť na drobné. Čo presne tieto živiny dokážu? Antioxidantom pripisujeme silnú vlastnosť, a síce ochranu buniek pred ich permanentným zničením a s tým spojeným vznikom chronických ochorení ako sú napríklad obávaná rakovina, ale aj vážne neurologické ochorenia, diabetes či obezita.

Fenikel však dokáže ešte viac. Pomôcť môže aj pri redukcii hmotnosti, pretože potláča chuť do jedla a vďaka obsahu zdravej vlákniny reguluje vysoký krvný tlak, čo znamená že pozitívne pôsobí aj na zdravie kardiovaskulárneho systému. Na zdravie srdca ďalej pozitívne pôsobia aj minerály ako horčík či draslík. 

Konzumácia fenikla má dokonca i osobitný význam pre nežné pohlavie. Nielenže vďaka vitamínu C podporuje tvorbu kolagénu, no ukázalo sa, že feniklový olej dokáže pomôcť pri bolestivých ťažkostiach s menštruáciou, predmenštruačným syndrómom, ale aj pri vážnejších diagnózach ako je syndróm polycystických vaječníkov. Fenikel by mal byť vhodný aj pre dojčiace ženy, ktoré chcú podporiť tvorbu laktácie. Poradiť by sa však mali vopred so svojím lekárom.

recepty s feniklom

Zdroj: Shutterstock®

Všestranné využitie

Čo ľudí odrádza fenikel používať vo svojej kuchyni a receptoch, je v podstate neznalosť. Neznalosť toho, ako fenikel vybrať, ako ho očistiť a následne spracovať. Niet sa však čoho obávať. Vyberajte skôr fenikel menšej až strednej veľkosti, so žiarivo bielou bulvou a svetlo-zelenou stonkou. Mnoho ľudí fenikel zbaví vrchnej vrstvy na bulve, aby sa uistili, že získajú jeho naozaj najčerstvejšiu a zároveň najčistejšiu časť.

Fenikel si môžete vychutnať naozaj na mnoho spôsobov. Do šalátov sa hodí čerstvý a dokonalý je v kombinácii s rôznym ovocím a orechmi. Dá sa aj naložiť a využiť ako kyslá príloha k jedlám, pečený sa hodí napríklad k rybiemu mäsku. Stonky sa dávajú vyvárať do vývarov a feniklové semienka sa zasa hodia na dochutenie omáčok aj polievok.

Odporúčame: Je šlofík po tréningu to, čo potrebuješ? Zisti, či je to v poriadku

- RECEPT NA NAKLADANÝ FENIKEL
1 z 1

RECEPT NA NAKLADANÝ FENIKEL

Ako si fenikel naložiť rýchlo a jednoducho? Inšpirujte sa receptom z portálu Wild Greens and Sardines.

Potrebovať budete:

  • 2 stredné bulvy fenikla
  • 240 ml bieleho vínneho octu
  • 240 ml vody
  • 2 lyžice cukru
  • 1,5 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky feniklových semienok
  • 1/2 lyžičky koriandrových semienok
  • 1/4 lyžičky drveného čili

Postup prípravy:

  1. Fenikel si narežeme pozdĺžne na tenké pásiky. Použiť môžete aj mandolínu.
  2. V hrnci si necháme zovrieť ocot, vodu, cukor aj soľ.
  3. Na suchej panvici si necháme prevoňať feniklové aj koriandrové semienka, pridáme aj čili.
  4. Pripravte si dva čisté (najlepšie vyvarené) uzatvárateľné poháre, do ktorých na spodok rozdeľte korenie z panvice. Nasleduje vrstva fenikla a následne všetko zalejte nálevom.
  5. Po vychladnutí nálevu fenikel uzavrite a dajte ho do chladničky aspoň na jeden deň.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Martina Gajdošíková 14.04.21 00:15

MG
karma
-1.00

Možno by ma viac zaujimalo, aký význam pre organizmus má vyššie spomínaný mangán obsiahnutý vo fenikli.

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 14.04.21 06:20

ĽŠ
karma
100.00

O všetkých jeho účinkoch som nevedela, vďaka za článok!

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 14.04.21 19:28

ZS
karma
100.00

Ešte dom ho nejedla

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní