Poznáš tradičné fašiangové recepty? Vyskúšaj niektorý z nich!

fašiangové jedlá

Fašiangy sú u nás mimoriadne vzácne. Ako jedno z mála tradičných období sa nestali obeťou komercie v takej miere, ako je to v prípade iných sviatkov. Fašiangové obdobie začína na Troch kráľov a končí Popolcovou stredou. To, na aký dátum Popolcová streda v tom-ktorom roku pripadne, určuje obdobie Veľkej noci. Nuž, a Veľká noc zase závisí od jarnej rovnodennosti a lunárneho cyklu. Minulý rok pripadla Popolcová streda na 1. 3. V tomto roku však príde skôr, bude už 14. februára.

 

Tradičné fašiangové dobroty

Fašiangy ako také znamenajú pre každého niečo iné. Pre ľudí vo väčších mestách sa spájajú predovšetkým s plesovou sezónou v čase medzi Vianocami a Veľkou nocou. Ľudia, žijúci na dedinách a v menších mestách si zase fašiangy spájajú so sprievodom masiek, tancom, hudbou a tým najtradičnejším, čo sa z minulosti zachovalo. K tomu patrí, samozrejme, aj jedlo a pitie. Čo si budeme klamať, v týchto tradičných obdobiach je zložité myslieť na štíhlu líniu. Výnimkou nie sú ani fašiangy, preto sa poďme pozrieť na typické recepty, ktoré sú s  obdobím fašiangov spojené.

 

Odporúčame: Mandarínkový ocot: Vďaka jeho účinkom nedáš naň dopustiť!

K Fašiangom patria v prvom rade nadýchané šišky

Naše staré mamy by ich dokázali pripraviť aj o polnoci. Ale čo my? Prinášame osvedčený recept na skvelé šišky s džemom.

 

Budeme potrebovať:

  • 300 ml vody alebo mlieka
  • 3 žĺtka
  • 50 g rozpusteného masla
  • 3 PL rumu
  • 3 PL cukru
  • ¼ KL soli
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 430 g polohrubej múky
  • 100 g hladkej múky
  • 2 KL sušeného droždia
  • džem na hotové šišky
  • olej na vyprážanie

 

Z uvedených surovín si pripravíme klasické kysnuté cesto, ktoré po vykysnutí preklopíme na dosku a vyvaľkáme cca na 1 cm. Vykrajujeme šišky a následne ich zakryjeme čistou utierkou, približne na desať minút. V hlbšej panvici medzitým rozpálime olej, v ktorom by mali šišky plávať. Keď je olej horúci, mierne znížime teplotu a vyprážame šišky. Keď sú z oboch strán dozlatista vypražené, uložíme ich na papierový obrúsok, aby sme ich zbavili prebytočného oleja. Napokon dáme do stredu každej šišky džem, ideálne marhuľový, a mierne pocukríme.

BUDE ŤA ZAUJÍMAŤ:

Fašiangovým fánkam sa jednoducho nedá odolať

Odborníci na zdravú výživu by nás asi nepochválili, ale výnimočne, raz do roka, si ich predsa dopriať môžeme. Reč je o typických fašiangových fánkach.

 

Budeme potrebovať:

  • 175 g hladkej múky
  • 175 g polohrubej múky
  • 4 žĺtky
  • 1 vajce
  • štipku soli
  • 1 PL rumu
  • 1 PL sladkej smotany
  • 1 PL práškového cukru
  • olej na vyprážanie
  • práškový cukor na posypanie

 

Zo surovín vymiešame vláčne cesto, z ktorého spravíme dva bochníky, tie potrieme olejom, aby sa nevysušili a necháme pod čistou utierkou asi tridsať minút. Napokon cesto rozvaľkáme a radielkom vykrajujeme obdĺžniky. Vyprážame v horúcom oleji, ale pozor – zvyknú sa rýchlo pripekať. Ako v prípade šišiek, aj fánky ukladáme na papierový obrúsok a nakoniec posypeme práškovým cukrom.

 

Mohlo by ťa zaujímať: Odteraz už šupky z jablka nebudeš vyhadzovať! Pozri, čo všetko dokážu

Dosť bolo sladkého, je čas na poriadne fašiangové jedlo!

A tým je poctivá fazuľa s klobásou a zeleninou. Nepokúšajte sa počítať kalórie a doprajte si aspoň na Fašiangy niečo skutočne tradičné. Veď predveľkonočný pôst je za dverami...

 

Budeme potrebovať:

  • 300 g čiernej fazule
  • 2 PL masti
  • 100 g anglickej slaniny
  • zväzok jarnej cibuľky
  • 1 hlavičku cesnaku
  • 2 zelené papriky
  • 2 paradajky
  • štipku chilli
  • 1-2 PL vínneho octu
  • 4 nožičky bravčovej klobásy
  • hrsť koriandru

 

Fazuľu prepláchneme v studenej vode, zalejeme väčším množstvom vody a necháme napučať (ideálne cez noc). Potom vodu vymeníme, fazuľu uvaríme domäkka a zlejeme. Trochu vody z fazule, asi 400 ml, si necháme na podliatie. V hrnci rozohrejeme olej a postupne na ňom opečieme na kolieska nakrájanú klobásu a plátky slaniny. Vyberieme dierovanou lyžicou a odložíme nabok. Samostatne si opečieme na väčšie kúsky nakrájanú cibuľku, nasekaný cesnak, na kúsky nakrájanú zelenú papriku. Nakoniec pridáme k zelenine plátky paradajok. Ešte chvíľu opekáme, pridáme uvarenú fazuľu, zalejeme trochou vody z fazule a ochutíme octom, soľou, korením a chilli. Dusíme na miernom ohni asi desať minút a potom pridáme opečenú slaninu a klobásky. Už len krátko spolu povaríme a stiahneme z ohňa. Nakoniec vmiešame nasekaný koriander a podávame s pečivom.

ZVYKNETE PRIPRAVOVAŤ TRADIČNÉ FAŠIANGOVÉ RECEPTY?
  • Áno, minimálne šišky musia byť na stole (68%)

     

  • Nie, ale určite niečo fašiangové vyskúšam pripraviť (18%)

     

  • Nie, na môj vkus je to príliš nezdravé (13%)

     

Odpovedalo 38 ľudí  


Čo čítajú ostatní na KAMzaKRÁSOU.sk

 
Vianočné recepty Dr.Oetker - zažite chutné Vianoce
Okoreň si život: Skús recept na horúcu čokoládu po mexický!
Vianočné recepty Dr.Oetker - zažite chutné Vianoce
Oživ ju tvarohom a šľahačkou: Vynikajúci recept na smotanovú tortu
Chutné jesenné menu z hurmikaki. Tieto recepty musíš vyskúšať!
Najlepšie recepty z lístkového cesta: 3 pochúťky do vašej kuchárky
Vianočné recepty Dr.Oetker - zažite chutné Vianoce
Rýchly a sladký jesenný recept: Jogurtový chrbát s hroznom
Rýchly a sladký jesenný recept: Jogurtový chrbát s hroznom
Recept na jednoduché muffiny: Zdravá dobrota len z 3 ingrediencií
RECEPT: Silvestrovské plnené muffiny
Chutné jesenné menu z hurmikaki. Tieto recepty musíš vyskúšať!
Pravé americké palacinky: Raňajky, za ktoré vás bude partner milovať
Hrnčekový recept na acidkový koláč. Tak lahodný a vláčny!
Recept: Perníkové tiramisu
Chutné jesenné menu z hurmikaki. Tieto recepty musíš vyskúšať!
Chutné jesenné menu z hurmikaki. Tieto recepty musíš vyskúšať!
Vyrob si zdravší variant čokoládových tyčiniek! Ako na to?
Oživ ju tvarohom a šľahačkou: Vynikajúci recept na smotanovú tortu
Oživ ju tvarohom a šľahačkou: Vynikajúci recept na smotanovú tortu
Recept: Perníkové tiramisu
Rýchly a sladký jesenný recept: Jogurtový chrbát s hroznom
Vianočné recepty Dr.Oetker - zažite chutné Vianoce
Zdravé palacinky z 3 ingrediencií: Iné už pripravovať nebudeš!
Stihneš ich aj na Štedrý deň: Super recept na rumové guľky
 

9 komentárov

, ak chcete vložiť komentár. V prípade, že nemáte ešte konto na KAMzaKRÁSOU.sk, môžete si ho zdarma vytvoriť.



07.02.18 08:16 | Marta Bujdošová | karma: 92
milujem sisky

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus


07.02.18 08:57 | Soňa Krátka | karma: 77
šišky musia byť, potom sa budeme zdravo pôstiť

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus


07.02.18 11:51 | benynka | karma: 94
šišky som robila raz v živote a musím sa pochváliť že boli fantastické ale treba veľa oleja na vyprážanie tak som ich už viackrát nerobila

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus


07.02.18 21:46 | Elena Švachová | karma: 86
fašiangové dobroty sú super

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus


08.02.18 17:19 | Ľubica Šťastná | karma: 93
Šišky a fánky áno, no fazuľku som, veru, ešte nepripravovala na fašiangy.

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


09.02.18 02:05 | Milka Damašková | karma: 85
Mňááám :) šišky milujem, ale ja ich nerobievam, zato moja mama každý rok na fašiangy, vtedy si pomaškrtíme :)

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


09.02.18 14:50 | Martina Putoráková | karma: neurčená
novy recept na sisky urcite vyskusam :)

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


09.02.18 15:36 | Darina Božiková | karma: 81
šišky a fánky-bez nich by sa fašiangy nerátali

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


15.02.18 22:07 | Simona Martinková | karma: neurčená
šišky som skúšala viac krát a nikdy sa mi nepodarili tak ako som chcela, snád tieto budú dobré :)

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus




Najčítanejšie na KAMzaKRÁSOU.sk

Kurie oká: S ktorými prírodnými zložkami ich vyliečiš?

30.01.2018 KRÁSA
Kurie oká: S ktorými prírodnými zložkami ich vyliečiš?

Našim chodidlám nevenujeme takú pozornosť, akú by si zaslúžili. Možno je to preto, lebo ich ukrývame v topánkach a ponožkách, z ktorých nám nevykukuje žiaden kúsok chodidla. Avšak...

Slávna lekárka Pimple Popper radí: Ako odstrániť čierne bodky?

05.02.2018 KRÁSA
Slávna lekárka Pimple Popper radí: Ako odstrániť čierne bodky?

Už dlhé roky vás trápia čierne bodky na nose, vyskúšali ste rôzne čistiace produkty, masky, exfoliáciu, vytláčali ste, natierali retinolom, i tak nič nepomohlo? Ako odstrániť čierne bodky bez toho...

Odteraz už šupky z jablka nebudeš vyhadzovať! Pozri, čo všetko dokážu

29.01.2018 LIFESTYLE
Odteraz už šupky z jablka nebudeš vyhadzovať! Pozri, čo všetko dokážu

Jablká patria medzi tie druhy ovocia, ktorých sa človek nepreje asi nikdy. Sú chutné, šťavnaté, a navyše sa dajú využívať pri pečení chutných dezertov.   Veľa ľudí neobľubuje šupky z jabĺk...

Čo je to epsomská soľ? Zázrak, ktorý ti pomôže s mnohými neduhmi!

02.02.2018 KRÁSA
Čo je to epsomská soľ? Zázrak, ktorý ti pomôže s mnohými neduhmi!

Epsomská soľ nie je žiadny výmysel modernej doby. Objavená bola totiž už začiatkom sedemnásteho storočia. Aj napriek tomu nie je veľmi známou surovinou, čo je však veľká škoda...

Vedľajšie účinky zdravého stravovania. O týchto ti povie málokto!

07.02.2018 LIFESTYLE
Vedľajšie účinky zdravého stravovania. O týchto ti povie málokto!

S príchodom nového roka si dávame množstvo predsavzatí. Mnohí z nás dúfajú, že nový rok bude pre nich v znamení zdravej stravy. Kým január bol len akýmsi skúšobným mesiacom...

Geniálne kuchynské triky: Šetria čas a vyhneš sa neporiadku!

13.02.2018 LIFESTYLE
Geniálne kuchynské triky: Šetria čas a vyhneš sa neporiadku!

Niekedy môže kuchyňa po príprave večere vyzerať skôr ako po boji.   Všade samý riad, špina a neporiadok, ktorého by ste sa najradšej zbavili mihom oka. Máme pre vás naozaj skvelú správu...

Prečo nikdy neprestať cvičiť? Ak to urobíš, toto sa stane s tvojim telom!

18.02.2018 LIFESTYLE
Prečo nikdy neprestať cvičiť? Ak to urobíš, toto sa stane s tvojim telom!

Stáva sa to aj tým najlepším z nás... Po dlhodobom aktívnom pohybe sa ocitáme v úzkych a jednoducho sa nám prestane chcieť. Beh už zrazu nie je obľúbenou súčasťou dňa a návšteva posilňovne...

Ako správne zohriať kura? Takto zostane chrumkavé a šťavnaté!

27.01.2018 LIFESTYLE
Ako správne zohriať kura? Takto zostane chrumkavé a šťavnaté!

Nie je nič lepšie, než čerstvo upečené kurča s chrumkavou kôrkou. Avšak patrí k tým jedlám, ktoré už ťažko zohrejete na ďalší deň tak, aby bolo stále chrumkavé, a hlavne, aby nebolo vyschnuté...

Rakovina hrubého čreva: Tieto faktory zvyšujú riziko vzniku ochorenia

28.01.2018 LIFESTYLE
Rakovina hrubého čreva: Tieto faktory zvyšujú riziko vzniku ochorenia

Rakovina hrubého čreva aj rakovina konečníka patria medzi najčastejšie sa vyskytujúce typy zhubných ochorení, a to najmä vo vyspelých krajinách po celom svete...

Bujónové kocky: Aká je realita - používať ich alebo na ne zabudnúť?

26.01.2018 LIFESTYLE
Bujónové kocky: Aká je realita - používať ich alebo na ne zabudnúť?

Bujónové kocky sú v mnohých kuchyniach často používané. Ide totiž o veľmi ľahký spôsob ako zvýrazniť chuť a arómu mnohých jedál, najmä polievok či omáčok...

Máš problémy s obličkami? Tieto signály môžu naznačovať, že áno!

21.01.2018 LIFESTYLE
Máš problémy s obličkami? Tieto signály môžu naznačovať, že áno!

Obličky plnia v ľudskom tele hneď niekoľko dôležitých funkcií. Pôsobia ako filter krvi, regulujú množstvo vody v organizme a podieľajú sa na udržiavaní homeostázy...

Toto sú najčastejšie signály chorej pečene. Neignoruj ich!

09.02.2018 LIFESTYLE
Toto sú najčastejšie signály chorej pečene. Neignoruj ich!

Pečeň patrí medzi životne dôležité ľudské orgány. Je zodpovedná za odstraňovanie jedovatých látok z tela, metabolizmus dôležitých látok aj zásobovanie živín...

Prečo konzumovať cibuľu? Odteraz sa od nej staneš závislou!

01.02.2018 KRÁSA
Prečo konzumovať cibuľu? Odteraz sa od nej staneš závislou!

Niekto ju dokáže jesť ako jablko, iní ju neznášajú a majú voči nej averziu a nechuť. Odrádzajúca je hlavne jej aróma, pri ktorej nejeden človek už zaplakal...

Ako vyčistiť záchodovú misu? Rýchlo a jednoducho vďaka tomuto!

24.01.2018 LIFESTYLE
Ako vyčistiť záchodovú misu? Rýchlo a jednoducho vďaka tomuto!

Čistenie toalety môže byť ťažké, že? Škvrny, tvrdá voda a baktérie množiace sa rýchlosťou svetla – to sú vecí, ktorých sa zbaviť je fakt zdĺhavé. A dokonca...

Smrdí to chorobou! Ktorý zápach tela signalizuje vážnu chorobu?

10.02.2018 LIFESTYLE
Smrdí to chorobou! Ktorý zápach tela signalizuje vážnu chorobu?

Za normálnych okolností, ak sme zdraví a nekonzumujeme veľa cesnaku či alkoholu, nemáme žiaden zápach. Presnejšie je neutrálny, niekomu môžeme aj voňať ale určite nesmrdíme...

Je pohár vína denne zdravý? Prekvapí ťa, čo na to hovorí veda!

23.01.2018 KRÁSA
Je pohár vína denne zdravý? Prekvapí ťa, čo na to hovorí veda!

Je pohár vína denne zdravý? Nad touto polemikou si lámu hlavu mnohí z nás. Otvoriť fľašu vínka po náročnom dni v práci alebo neotvoriť? Chodí nám to neustále po rozume a my premýšľame...

.

Aktuálne súťaže


INSTAGRAM

    TÝŽDENNÝ HOROSKOP KRÁSY


    ODPORÚČANÉ ČLÁNKY


    ZDRAVÉ RECEPTY


    ODPORÚČANÉ SLUŽBY

    Salon De Luxe, Bratislava

    Salon De Luxe
    Bratislava

    YOGA MAYA, Ivanka pri Dunaji

    YOGA MAYA
    Ivanka pri Dunaji


    Fandite nám

    TOPlist 1s