Registrácia Prihlásenie

Poznáš tradičné fašiangové recepty? Vyskúšaj niektorý z nich!


Fašiangy sú u nás mimoriadne vzácne. Ako jedno z mála tradičných období sa nestali obeťou komercie v takej miere, ako je to v prípade iných sviatkov. Fašiangové obdobie začína na Troch kráľov a končí Popolcovou stredou. To, na aký dátum Popolcová streda v tom-ktorom roku pripadne, určuje obdobie Veľkej noci. Nuž, a Veľká noc zase závisí od jarnej rovnodennosti a lunárneho cyklu. Minulý rok pripadla Popolcová streda na 1. 3. V tomto roku však príde skôr, bude už 14. februára.

Tradičné fašiangové dobroty

Fašiangy ako také znamenajú pre každého niečo iné. Pre ľudí vo väčších mestách sa spájajú predovšetkým s plesovou sezónou v čase medzi Vianocami a Veľkou nocou. Ľudia, žijúci na dedinách a v menších mestách si zase fašiangy spájajú so sprievodom masiek, tancom, hudbou a tým najtradičnejším, čo sa z minulosti zachovalo. K tomu patrí, samozrejme, aj jedlo a pitie. Čo si budeme klamať, v týchto tradičných obdobiach je zložité myslieť na štíhlu líniu. Výnimkou nie sú ani fašiangy, preto sa poďme pozrieť na typické recepty, ktoré sú s  obdobím fašiangov spojené.

Odporúčame: Mandarínkový ocot: Vďaka jeho účinkom nedáš naň dopustiť!

fašiangové šišky

Zdroj: Shutterstock®

K Fašiangom patria v prvom rade nadýchané šišky

Naše staré mamy by ich dokázali pripraviť aj o polnoci. Ale čo my? Prinášame osvedčený recept na skvelé šišky s džemom.

Budeme potrebovať:

  • 300 ml vody alebo mlieka
  • 3 žĺtka
  • 50 g rozpusteného masla
  • 3 PL rumu
  • 3 PL cukru
  • ¼ KL soli
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 430 g polohrubej múky
  • 100 g hladkej múky
  • 2 KL sušeného droždia
  • džem na hotové šišky
  • olej na vyprážanie

Z uvedených surovín si pripravíme klasické kysnuté cesto, ktoré po vykysnutí preklopíme na dosku a vyvaľkáme cca na 1 cm. Vykrajujeme šišky a následne ich zakryjeme čistou utierkou, približne na desať minút. V hlbšej panvici medzitým rozpálime olej, v ktorom by mali šišky plávať. Keď je olej horúci, mierne znížime teplotu a vyprážame šišky. Keď sú z oboch strán dozlatista vypražené, uložíme ich na papierový obrúsok, aby sme ich zbavili prebytočného oleja. Napokon dáme do stredu každej šišky džem, ideálne marhuľový, a mierne pocukríme.

fánky

Zdroj: Shutterstock®

Fašiangovým fánkam sa jednoducho nedá odolať

Odborníci na zdravú výživu by nás asi nepochválili, ale výnimočne, raz do roka, si ich predsa dopriať môžeme. Reč je o typických fašiangových fánkach.

Budeme potrebovať:

  • 175 g hladkej múky
  • 175 g polohrubej múky
  • 4 žĺtky
  • 1 vajce
  • štipku soli
  • 1 PL rumu
  • 1 PL sladkej smotany
  • 1 PL práškového cukru
  • olej na vyprážanie
  • práškový cukor na posypanie

Zo surovín vymiešame vláčne cesto, z ktorého spravíme dva bochníky, tie potrieme olejom, aby sa nevysušili a necháme pod čistou utierkou asi tridsať minút. Napokon cesto rozvaľkáme a radielkom vykrajujeme obdĺžniky. Vyprážame v horúcom oleji, ale pozor – zvyknú sa rýchlo pripekať. Ako v prípade šišiek, aj fánky ukladáme na papierový obrúsok a nakoniec posypeme práškovým cukrom.

Mohlo by ťa zaujímať: Odteraz už šupky z jablka nebudeš vyhadzovať! Pozri, čo všetko dokážu

fašiangová fazuľa s klobásou

Zdroj: Shutterstock®

Dosť bolo sladkého, je čas na poriadne fašiangové jedlo!

A tým je poctivá fazuľa s klobásou a zeleninou. Nepokúšajte sa počítať kalórie a doprajte si aspoň na Fašiangy niečo skutočne tradičné. Veď predveľkonočný pôst je za dverami...

Budeme potrebovať:

  • 300 g čiernej fazule
  • 2 PL masti
  • 100 g anglickej slaniny
  • zväzok jarnej cibuľky
  • 1 hlavičku cesnaku
  • 2 zelené papriky
  • 2 paradajky
  • štipku chilli
  • 1-2 PL vínneho octu
  • 4 nožičky bravčovej klobásy
  • hrsť koriandru

Fazuľu prepláchneme v studenej vode, zalejeme väčším množstvom vody a necháme napučať (ideálne cez noc). Potom vodu vymeníme, fazuľu uvaríme domäkka a zlejeme. Trochu vody z fazule, asi 400 ml, si necháme na podliatie. V hrnci rozohrejeme olej a postupne na ňom opečieme na kolieska nakrájanú klobásu a plátky slaniny. Vyberieme dierovanou lyžicou a odložíme nabok. Samostatne si opečieme na väčšie kúsky nakrájanú cibuľku, nasekaný cesnak, na kúsky nakrájanú zelenú papriku. Nakoniec pridáme k zelenine plátky paradajok. Ešte chvíľu opekáme, pridáme uvarenú fazuľu, zalejeme trochou vody z fazule a ochutíme octom, soľou, korením a chilli. Dusíme na miernom ohni asi desať minút a potom pridáme opečenú slaninu a klobásky. Už len krátko spolu povaríme a stiahneme z ohňa. Nakoniec vmiešame nasekaný koriander a podávame s pečivom.

- Anketa

ZVYKNETE PRIPRAVOVAŤ TRADIČNÉ FAŠIANGOVÉ RECEPTY?

Odpovedalo 48 ľudí  

Áno, minimálne šišky musia byť na stole
75%
Nie, ale určite niečo fašiangové vyskúšam pripraviť
15%
Nie, na môj vkus je to príliš nezdravé
10%

Návrat hore
Autor článku

14 komentárov

Marta Bujdošová 07.02.18 08:16

MB
karma
95.00

milujem sisky

  • 1
Odpovedať

Soňa Krátka 07.02.18 08:57

SK
karma
92.00

šišky musia byť, potom sa budeme zdravo pôstiť

  • 1
Odpovedať

Katarína Kusá 07.02.18 11:51

KK
karma
89.00

šišky som robila raz v živote a musím sa pochváliť že boli fantastické ale treba veľa oleja na vyprážanie tak som ich už viackrát nerobila

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 07.02.18 21:46

karma
115.00

fašiangové dobroty sú super

  • 1
Odpovedať

Ľubica Šťastná 08.02.18 17:19

ĽŠ
karma
114.00

Šišky a fánky áno, no fazuľku som, veru, ešte nepripravovala na fašiangy.

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 09.02.18 02:05

MD
karma
105.00

Mňááám :) šišky milujem, ale ja ich nerobievam, zato moja mama každý rok na fašiangy, vtedy si pomaškrtíme :)

  • 0
Odpovedať

Martina Putoráková 09.02.18 14:50

MP
karma
96.00

novy recept na sisky urcite vyskusam :)

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 09.02.18 15:36

DB
karma
110.00

šišky a fánky-bez nich by sa fašiangy nerátali

  • 0
Odpovedať

Simona Martinková 15.02.18 22:07

SM
karma
-1.00

šišky som skúšala viac krát a nikdy sa mi nepodarili tak ako som chcela, snád tieto budú dobré :)

  • 0
Odpovedať

Anna Bútorová 20.02.18 13:43

AB
karma
100.00

nadýchaným a voňavým šiškám myslím že nevie odolať nikto

  • 0
Odpovedať

Ľubica Križanová 28.02.18 11:08

ĽK
karma
100.00

Fánky mám najradšej, tie robievame aj mimo fašiangov, veď kto by vydržal na ne čakať celý rok :-)

  • 0
Odpovedať

monika potheova 28.02.18 13:31

MP
karma
-1.00

super recept

  • 0
Odpovedať

Peter Gavlas 11.03.18 00:29

PG
karma
92.00

Šišky, fánky, či niečo slané, všetko ľúbim :)

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 05.04.18 21:50

JK
karma
111.00

Pripravujem fašiangové dobroty a šišky robievam aj počas roka

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Najbohatší módni dizajnéri: Pozri sa, koľko im značky vynášajú!
Voľný čas

Najbohatší módni dizajnéri: Pozri sa, koľko im značky vynášajú!

  • 73
  • 7
  • 25.08.2019
DIY originálne kraťasy, aké nemá nik: Buď jedinečná a očar okolie!
Vyrob si sama

DIY originálne kraťasy, aké nemá nik: Buď jedinečná a očar okolie!

  • 84
  • 2
  • 03.07.2019
DIY originálne kraťasy, aké nemá nik: Buď jedinečná a očar okolie!
Vyrob si sama

DIY originálne kraťasy, aké nemá nik: Buď jedinečná a očar okolie!

  • 84
  • 2
  • 03.07.2019
TOPlist