Prečo jesť len polovičné porcie? Inšpiruj sa striedmosťou Parížaniek!

Prečo jesť len polovičné porcie? Inšpiruj sa striedmosťou Parížaniek!

Viete, v čom spočíva tajomstvo krásy, šarmu a štíhlosti Parížaniek? Áno, jedia výlučne polovičné porcie. Ak chcete vedieť, ako to dosiahnuť bez toho, aby vám pár minút po obede opäť zaškvŕkalo v žalúdku, čítajte ďalej! Prezradíme vám totiž, ako si osvojiť striedmosť v stravovaní, avšak tak, aby nehraničilo s hladovaním.

Všetko sa u nás točí okolo jedla

Uvedomili ste si niekedy, koľko času za jediný deň, strávite premýšľaním nad jedlom? Ak aj práve niečo nezobete alebo nemáte čas raňajok, obeda či večere, vaše myšlienky blúdia niekde medzi tým, čo sladké by ste si práve dali a tým, čo dnes nakúpite a navaríte. To isté platí, ak čakáte návštevu. Minimálne hodinu pred jej príchodom sa zvŕtate v kuchyni a nosíte na stôl občerstvenie od výmyslu sveta.

Každá jedna oslava, od narodenín, cez svadby až po krsty a rôzne jubileá, je o jedle. Po celý čas potrebujeme mať stôl plný jedla, jednoducho niečo konzumovať – najprv predjedlo, potom polievku, nasleduje hlavné jedlo, dezert, niečo slané na prejedenie, medzi tým švédske stoly a tácky so zákuskami, až príde rad na polnočnú kapustnicu a po nej misy chlebíčkov. Veď predsa „aby sme vydržali“. No a samozrejme, čo by to bolo za oslavu, keby sme z nej odišli bez poriadnej výslužky?

Inšpiruj sa: Šik ako Francúzka? Kozmetické triky, ktoré musíte ovládať 

ako jedia parížanky

Zdroj: Shutterstock®

Jete, aby ste žili alebo žijete, aby ste jedli?

S kamarátkami sa stretávate pri zákusku, s rodinou na guláš párty, vaše deti dostávajú za dobré známky návštevu fast foodu. Všetko sa u nás točí okolo jedla. Nehovoriac o tom, že všetko to začína už v detstve. Veď kto z nás aspoň raz nepočul vyhrážku „budeš tu sedieť, kým to všetko nezješ!“? Ale čo vám budeme hovoriť... veď to dobre poznáte.

A čo Francúzi? Tí by zrejme nad tým všetkým len krútili hlavami. Pre nich je totiž dôležitá kvalita a striedmosť. Radi si doprajú kvalitné jedlo, no nepotrebujú sa prejesť do prasknutia, prípadne neustále niečo „zobať“. A tu je ukryté tajomstvo krásnych, štíhlych a vkusných (aj pokiaľ ide o jedlo) Parížaniek.

jesť menej a často

Zdroj: Shutterstock®

Inšpirujte sa Francúzkami!

Životný štýl francúzskych žien je v mnohých ohľadoch mimoriadne inšpiratívny. Nijako zvlášť neholdujú športu, no napriek tomu si vedia bez problémov udržať štíhlu a pevnú postavu. Aj to má svoje vysvetlenie. Zatiaľ čo my sa pohodlne presunieme domov aj do práce autom alebo autobusom a aj na druhé poschodie sme schopné sa vyviezť výťahom, o Francúzkach je známe, že sa radšej prejdú pešo alebo na bicykli a výťahy používajú naozaj minimálne. My si radšej dvadsať minút posedíme v aute, aby sme sa presunuli do fitka, ako by sme tú cestu mali prejsť pešo a nemusieť sa potom toľko trápiť s brušákmi.

Odporúčame: Toto potrebuješ vedieť: Aké jedlá sú pre štítnu žľazu dobré?

francúzske raňajky

Zdroj: Shutterstock®

Pestrá strava je základ úspechu

V skutočnosti je to s tým stravovaním veľmi jednoduché. Stačí sa naučiť jesť pravidelne, teda aspoň päťkrát denne, zato v menších množstvách. Rozostupy medzi jednotlivými jedlami by mali byť minimálne dvojhodinové, pričom posledné jedlo dňa by malo byť aspoň dve hodiny pred spaním. Veľmi dôležité je dbať na pestrosť stravy. Navariť si vo veľkom na štyri dni je síce efektívne, ale nemalo by to ísť na úkor pestrej a vyváženej stravy. V zásade teda nie je dôležité len koľko toho máte na tanieri, ale aj to, čo sa na tom tanieri nachádza.

ako zostať štíhla

Zdroj: Shutterstock®

Venujte jedlu plnú pozornosť!

Ako Francúzky, aj my by sme sa mali naučiť venovať jedlu dostatočnú pozornosť a odnaučiť sa jedlo „zhltnúť“ v aute alebo popri akejkoľvek činnosti. Rovnako by sme si mali dať záležať na kvalite jedla, pretože čo je kvalitné, toho je málo a keď budeme jesť dobré jedlo a pomaly si ho vychutnávať, aj pocit sýtosti sa dostaví pomerne rýchlo. Vtedy, pochopiteľne, prestaňte jesť. A mimochodom. Parížanky zo zásady nedržia diéty! Skúsite upraviť svoje stravovacie návyky podľa nich?

Zaujme ťa: Neznáma čierna reďkovka: Najzdravšia spomedzi svojich súrodencov!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Ingrid Šimoniková 03.05.18 07:36

karma
74.00

super článok, je to veru tak

  • 1
Odpovedať

Marta Bujdošová 03.05.18 07:52

MB
karma
98.00

je pravda, ze u nas sa kladie velky doraz na jedlo

  • 1
Odpovedať

Helena Zobková Šimurdová 03.05.18 15:44

HZŠ
karma
102.00

Veľmi dobre napísaný článok. Je zaujímavý, vtipný a pritom poučný.

  • 1
Odpovedať

Jana Komadová 03.05.18 21:44

JK
karma
100.00

Skvelý článok a pravdivý všetko sa krúti okolo jedla

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 04.05.18 22:16

karma
109.00

Hovorí sa: "Jedz do polosyta a pi do polopita" ...niečo na tom bude :-)

  • 1
Odpovedať

Marianna Rajniaková 20.06.18 09:22

MR
karma
109.00

no musím sa nad sebou zamyslieť..

  • 1
Odpovedať

JAN KOMADA 21.04.21 15:57

JK
karma
100.00

No veru bude na tom veľa pravdy

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní