Pupkovník ázijský alebo Gotu kola: Čo dokáže tento zázrak?

Pupkovník ázijský alebo Gotu kola: Čo dokáže tento zázrak?

Pupkovník ázijský alebo Gotu kola nemusí byť pre vás známy, ale prezradíme vám, že v Ázii sa táto rastlina nazýva "fontána života". Je to vďaka príbehu tejto bylinky, o ktorej sa hovorilo, že si vďaka jej užívaniu predĺžite život až o neuveriteľných 200 rokov. 

Táto rastlina, pochádzajúca z ázijských mokradí obsahuje unikátne zlúčeniny, označované aj ako saponíny.

Stonky a listy pupkovníka môžu byť použité samostatne, alebo v podobe extraktu. Gotu kola obsahuje zložku nachádzajúcu sa bežne v mastiach, géloch, krémoch a kapsulách, určených na liečbu rôznych ochorení. Netvrdíme, že vám pomôže žiť stovky rokov, niet však pochýb o tom, že ponúka viacero zdravotných výhod.

Pozri: Hojenie rán: Zoznám sa s bylinkami, ktoré zacelia takmer každú ranu!

Gotu kola

Zdroj: Shutterstock®

Hojenie rán, eliminácia strií a redukcia celulitídy? Pre gotu kola to nie je problém!

Gotu kola sa dlhodobo používa v celej Ázii na liečbu rán, a to práve vďaka obsahu účinných zložiek. Vedecký výskum zistil, že tieto zložky pomáhajú posilňovať antioxidačné účinky v tele a zlepšovať krvný obeh v postihnutých oblastiach kvôli rýchlejšiemu hojeniu. 

Štúdie objavili, že krémy, ktoré obsahujú gotu kola, môžu skutočne pomôcť minimalizovať zjazvenie po popálenách, ako aj znížiť riziko infekcie. Gotu kola tiež pomáha posilňovať pokožku, používa sa na vyhladzovanie strií a redukciu celulitídy. Štúdie zároveň potvrdili, že krémy, ktoré obsahujú túto rastlinu alebo jej výťažok, môžu redukovať strie, ktoré sú spôsobené tehotenstvom alebo prírastkom hmotnosti.

Odporúčame: Kŕčové žily - tieto prírodné prostriedky ťa ich nadobro zbavia!

ako sa zbaviť celulitídy

Zdroj: Shutterstock®

Trpíte stresom a nespavosťou? Pupkovník ázijský vám pomôže!

Gotu kola je v ayurvédskej medicíne klasifikovaná ako rasayana, čo znamená omladzujúci. Je totiž schopná obnoviť rovnováhu v tele a pomáha lepšie fungovať telu i mysli. Je ideálny na posilnenie nervového systému, a dokonca sa ukázalo, že pomáha opraviť axóny, ktoré slúžia na prenos nervových impulzov do celého tela. Práve to je dôvodom, prečo je pupkovník ázijský výborným liekom proti stresu a úzkosti. 

Výskum ukázal, že sa s gotu kola podarilo znížiť frekvenciu a závažnosť úzkostných záchvatov u dobrovoľníkov, ktorí trpeli úzkostnou poruchou. Zistilo sa, že konzumácia gotu kola priamo súvisí s posilňovaním kognitívnych schopností,

t.j. s funkciou mysle. To je pravdepodobne spôsobené pozitívnym účinkom pupkovníka na obehový systém v kombinácii s jeho antioxidačnými vlastnoťami.

Táto rastlina pomáha stimulovať nervovú sústavu. Pri jej testovaní u pacientov

so závažnými psychickými poruchami sa preukázalo, že po šiestich mesiacoch konzumácie došlo k zlepšeniu pacientovej schopnosti sústrediť sa. Štúdie tiež zistili, že gotu kola môže mať potenciál pri liečbe degeneratívnych porúch mozgu, ako je Alzheimerova choroba a demencia. Odborníci sa domnievajú, že rastlina obsahuje kyseliny, ktoré pomáhajú chrániť pred neurálnym poškodením vyvolaným voľnými radikálmi, čo by mohlo predstavovať potenciálnu liečbu Alzheimerovou choroby.

Vyskúšaj: Poznáte najúčinnejší liek na nespavosť a menštruačné kŕče? My áno!

ako sa zbaviť stresu

Zdroj: Shutterstock®

Zázračný liek na všetko

Detoxikácia nášho tela je veľmi dôležitá. Nezdravé stravovanie, zlá životospráva a uponáhľaný životný štýl si skôr či neskôr vyžiadajú svoju daň. Gotu kola môže pomáhať spustiť uvoľňovanie nadbytočných toxínov z tela močením. To napomáha znižovať zaťaženie mnohých orgánov, vrátane obličiek a pečene. Keď je pečeň nútená pracovať silnejšie ako by mala, tým, že sa stane príliš toxickou, trpí celé telo aj myseľ. Môže to mať za následok zvýšenie telesnej hmotnosti, zlú náladu, únavu, kožné problémy, tráviace problémy a ďalšie.

Ako bolo spomenuté na začiatku, gotu kola sa už dlho považuje za bylinku predlžujúcu náš život. Li Ching-Yuen, slávny zástanca a užívateľ tejto rastliny údajne zomrel vo veku 256 rokov a jeho dlhovekosť sa vo veľkej miere prisudzovala  každodennému užívaniu pupkovníka ázijského.

Jednou z mnohých komplikácií cukrovky je spomalenie dodávania nevyhnutných živín a kyslíka do tkanív, čo je stav, ktorý sa nazýva dysfunkčný mikrocyklický proces. Ten môže viesť k vážnym problémom, akými sú poškodenie nervov, obličiek a očí. Predpokladá sa, že gotu kola pomôže riešiť túto otázku znížením alebo odstránením týchto symptómov. Výskum publikovaný v roku 2001 od odborníkov v Londýne uvádzal, že pri testovaní pacienti s cukrovkou užívali doplnky obsahujúce gotu kola. Pacienti údajne zaznamenali významné zlepšenie v porovnaní so skupinou, ktorá dostala tabletky placebo.

Vďaka látkam v tejto rastline si môžete pomôcť aj pri problémoch so žilami a v prípade, ak vás trápia kŕčové žily, metličkové žilky alebo iné krvné zrazeniny.

Odporúčame: Rebríček obyčajný: Objavte ďalšiu liečivú bylinku a jej použitie!

ako sa zbaviť kŕčových žíl

Zdroj: Shutterstock®

- Anketa

POČULI STE UŽ O TEJTO ZÁZRAČNEJ RASTLINE?

Odpovedalo 57 ľudí  

Áno, už som o pupkovníku počul/a.
32%
Nie, ešte som sa s ním nestretol/a.
68%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

11 komentárov

Katarína Kusá 05.10.17 09:50

KK
karma
90.00

všestranné využitie a aj pekné listy má

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 05.10.17 12:22

MD
karma
132.00

Počujem o ňom prvý raz..kde sa dá tento malý zázrak kúpiť?

  • 0
Odpovedať

Tomáš Kamenár 05.10.17 15:31

TK
karma
105.00

tá farba je dosť odpudivá

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 05.10.17 18:24

SK
karma
114.00

niečo som už počula, najmä o využití v kozmetike

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 05.10.17 21:38

MM
karma
100.00

prvýkrát čítam o tejto rastline a jej účinkoch

  • 0
Odpovedať

Monika Červinková 05.10.17 22:27

karma
87.00

to som ešte naozaj nepočula

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 06.10.17 12:58

karma
107.00

Nepočula som ešte..

  • 0
Odpovedať

Jana Uhrová 07.10.17 06:50

JU
karma
103.00

teraz sa prvýkrát dozvedám o tejto rastlinke

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 07.10.17 19:00

MZ
karma
-1.00

Prvýkrát o tejto rastlinke počujem... do budúcna sa určite zíde :)

  • 0
Odpovedať

Ján Komada 01.01.18 17:22

JK
karma
103.00

ešte som sa s ním nesteretol

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 11.06.18 21:01

JK
karma
100.00

Ešte som o nej nepočula až teraz z článku

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní