VEGÁNSKA NUTELLA
Kto nemiluje nutellu? Teraz si môžete pripraviť jej oveľa zdravšiu verziu doma. Skúste tú zo sekáčika (alebo mixéra pre hladšiu konzistenciu) podľa Crumbs and Caramel.
Ingrediencie:
- 150 g lieskových orieškov
- 30 ml kokosového oleja
- 175 g vegánskej čokolády (v prípade nevegánskej verzie voľte vysokopercentnú horkú čokoládu)
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1/4 lyžičky soli
Postup prípravy:
- Rúru si predhrejeme na 160 stupňov a lieskovce si uložíme na papier na pečenie. Opekáme ich v rúre 10 až 15 minút, dávame však pozor aby sa nespiekli. Preto vždy po pár minútach pretrasieme plech.
- Keď lieskovce zmäknú, vyberieme ich a necháme ich mierne vychladnúť. Potom ich zbavíme kože.
- Lieskovce presunieme do sekáčika a zapneme ho na stredné otáčky. Počkáme, kým sa z orechov nezačne formovať maslová hmota. Potom pridáme na otáčkach a mixujeme, až kým nebude maslo hladké. Potrvá to asi 10 minút.
- V mikrovlnke alebo vo vodnom kúpeli roztopíme kokosový olej s čokoládou, miešame až kým sa neprepoja. Zmes nalejeme k lieskovcom do mixéra, pridáme soľ a vanilkovú esenciu. Mixujeme do hladka asi 3 minúty.
- Nutellu prelejeme do uzatvárateľnej nádobky a necháme ju úplne stuhnúť.