Recept na domáci falafel 3-krát inak: Podľahneš každej chuti!

Recept na domáci falafel 3-krát inak: Podľahneš každej chuti!

Falafel je v podstate vyprážaná alebo pečená guľôčka, poprípade placka, ktorá sa vyrába z cíceru alebo fazule a korenia. Ide o vegetariánske jedlo, ktoré je jedným z najrozšírenejších a najuznávanejších jedál Blízkeho východu.

Falafel je obľúbený medzi vegetariánmi (pevne však veríme, že si ho obľúbite aj vy) vďaka svojej chrumkavej vonkajšej strane a jemnému vnútru s jemne korenistou chuťou – vďaka cesnaku, petržlenu a ďalším koreninám. Dalo by sa povedať, že práve korenie je kľúčovým aspektom tejto pochúťky. Ak ste ho ešte nikdy neochutnali, tak nech sa páči, vyberte si jeden z týchto troch receptov a pustite sa do prípravy domáceho falafelu.

Odporúčame: Zdravý recept: Falafel zo sladkých zemiakov

Cícerový falafel

  • 140 g cíceru z konzervy
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 lyžička olivového oleja
  • 1 lyžička nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 lyžička sezamu
  • soľ a čierne korenie

Postup: Dajte si vyhriať rúru na 190 °C. Cícer z konzervy rozmixujte, pridajte pretlačený strúčik cesnaku a rovnako aj zvyšné ingrediencie. Vymiešajte zmes, z ktorej postupne tvarujte menšie guľôčky. Tie poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte približne 20 až 25 minút.

Cviklový falafel

  • 800 g cíceru
  • 2 nadrobno nakrájane cibule
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 2 lyžičky mletej rasce
  • 500 g červenej repy
  • 100 g strúhanky
  • 1 lyžica tahini pasty
  • 1 vajíčko
  • olivový olej na pečenie

Postup: Na panvicu nalejeme lyžicu olivového oleja, necháme ho rozpáliť a osmažíme si nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme rascu a necháme ju rozvoniať (približne 1 minútu). Cibuľovú zmes a rovnako aj cícer, dve tretiny nastrúhanej cvikly, strúhanku, vajíčko a tahini pastu vložíme do mixéra a vymixujeme si hutnejšiu pastu. Tú zmiešame so zvyškom nastrúhanej cvikly, soľou a korením. Postupne tvarujeme guľôčky, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom, potrieme olivovým olejom a pečieme pri teplote 180 °C približne 20 až 25 minút.

Inšpiruj sa: Vieš, ako pripraviť cícer? Tu je 5 spôsobov, ako si ho vychutnať!

Špenátový falafel

  • 150 g mrazeného špenátu
  • 1 konzerva cíceru
  • 2 lyžice sezamového oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 limetka
  • 1 pór
  • petržlenová vňať
  • 100 g hladkej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 lyžička rasce
  • ½ lyžičky čili
  • 2 lyžice sezamu
  • 2 lyžice slnečnicového oleja
  • soľ

Postup: Špenát si rozmrazíme a cícer necháme odkvapkať. Cícer spolu so špenátom a sezamovým olejom rozmixujeme na kašu. Cesnak nakrájame najemno, umytú limetku nastrúhame a odšťavíme. Pór nakrájame na tenké kolieska, petržlenovú vňať nasekáme najemno. Múku zmiešame s práškom do pečiva a spolu s cícerovo-špenátovou kašou spracujeme na hladké cesto.

Do cesta pridáme nakrájaný pór, limetkovú kôru a šťavu, petržlenovú vňať a rovnako aj zvyšné korenie. Z cesta vypracujeme guľôčky, ktoré obalíme v sezame a vysmažíme v rozpálenom oleji.

Neprehliadni: Delikatesa ihneď na stole: Skús tri recepty zo sekáčika!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní