Cisársky trhanec známy ako Kaiserschmarrn: Jeho chuť ťa dostane!

Cisársky trhanec známy ako Kaiserschmarrn: Jeho chuť ťa dostane!

Jeseň je ako stvorená na prípravu voňavých dezertov, na ktoré po zvyšok roka chuť často nemáme. Obzvlášť sa k jeseni hodí kombinácia domácej jablkovej výživy, sladkých hrozienok naložených v rume a voňavého slivkového kompótu. Ak k tomu pridáme hrubú potrhanú palacinku s práškovým cukrom, vznikne z toho jeden z najznámejších rakúskych dezertov. Počuli ste už niekedy o Cisárskom trhanci, ktorý je v Rakúsku známy najmä ako Kaiserschmarrn? Je to tá najväčšia lahôdka, ktorú musíte vyskúšať!

História dezertu Kaiserschmarrn sa viaže s rakúskym panovníkom Františkom Jozefom I. a jeho slávnou manželkou cisárovnou Sissi. O vzniku Cisárskeho trhanca koluje mnoho historiek. Jednou z najznámejších je tá o farmárke, ktorú cisár nečakane poctil svojou návštevou na jej usadlosti. Narýchlo pripravila hrubú palacinku, ktorú potrhala, opražila, posypala cukrom a pridala k nej hrozienka so slivkami. Cisárovi tento netradičný dezert mimoriadne chutil a od tých čias sa teší veľkej obľube.

Odporúčame tiež: Najjednoduchší recept na makrónky, ktoré si môžeš doladiť podľa seba

Kaiserschmarrn

Zdroj: Shutterstock®

Na prípravu Cisárskeho trhanca budete potrebovať

  • 3 vajcia
  • 30 gramov kryštálového cukru
  • 250 ml mlieka
  • 150 gramov hladkej múky
  • 30 gramov masla
  • Hrsť hrozienok
  • Domáci slivkový kompót
  • Domácu jablkovú výživu
  • Trochu tuzemského rumu

Postup

Hrozienka namočíme do trochy rumu. Vaječné žĺtky potom oddelíme od bielkov. V miske jemne ručne vymiešame žĺtky s cukrom. Po rozpustení cukru primiešame mlieko. Zmes premiešame a pomaly pridávame hladkú múku. Aby bolo cesto nadýchané, bielky so štipkou soli vymiešame šľahačom na sneh. Sneh z bielkov potom zľahka primiešavame ručne metličkou do cesta. Pridáme hrozienka, ktoré sme vybrali z rumu. Trhanec sa najlepšie pripravuje na veľkej panvici, ideálne s kameninovým či teflónovým povrchom. Na panvici najskôr rozpustíme maslo a po jeho zohriatí na panvicu vylejeme hrubšiu vrstvu cesta.

Vyskúšaj aj: Monkey bread alebo opičí koláč: Trhanec, ktorého základom je veľa škorice

trhanec

Zdroj: Shutterstock®

Zhruba po dvoch – troch minútach sa cesto na krajoch začne mierne pripekať a na povrchu cesta sa budú vytvárať bublinky. Po zafarbení spodnej časti cesta dozlatista obracačkou pretočíme palacinku, aby sa upiekla aj druhá strana. Potom pomocou dvoch vidličiek alebo varešiek natrháme cesto na menšie kúsky. Kúsky ďalej opekáme, pridáme trochu masla a poprášime práškový cukrom, ktorý skaramelizuje a na povrchu trhancov vytvorí chutnú kôrku. Bodkou na záver môže byť jemný rumový podtón, ktorý dosiahneme flambovaním trhancov. Stačí ich podliať trochou rumu a zapáliť. Alkohol z rumu krátko na to vyhorí a aróma rumu dodá trhancom nezameniteľnú chuť a vôňu.

Trhanec naservírujeme na tanier alebo panvičku a posypeme práškovým cukrom. Tradične sa podáva aj s domácim slivkovým kompótom alebo zohriatou jablkovou výživou.

Inšpiruj sa: Vynikajúce hrnčekové palacinky z bieleho jogurtu

- Anketa

VYSKÚŠALI STE UŽ NIEKEDY CISÁRSKY TRHANEC?

Odpovedalo 11 ľudí  

Áno, doma ho občas pripravujem
0%
Áno, ochutnala som originál z Rakúska
27%
Nie, musím vyskúšať
73%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 20.11.21 07:26

ĽŠ
karma
100.00

Už som viackrát o ňom počula, no zatiaľ ešte neskúšala.

  • 2
Odpovedať

Iveta Moravčíková 21.11.21 13:16

IM
karma
100.00

Ešte som to nejedla, ale určite vyskušame

  • 0
Odpovedať

Ľudka Uličná 19.12.21 00:16

ĽU
karma
100.00

ešte som nikdy nejedla

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 19.03.22 00:03

karma
109.00

Recept si odkladám a určite vyskúšam.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní