Recept: Čokoládovo - baklažánové brownie

Recept: Čokoládovo - baklažánové brownie
  • 10.11.2017
  • Jarkapecie .sk

Pečiem často s cviklou, cuketou, mrkvou a aj s paštrnákom, ale baklažán mal teraz premiéru.

Teším sa tomu, lebo je to lahodná delikatesa, aj keď ja zrovna brownie nemusím jesť často, je lahodný a veľmi chutný.

Po upečení nechajte koláčik vychladnúť. Správne upečené brownie je vo vnútri mierne vlhké, ale to už určite viete :). 

Budete potrebovať (formu 26 x 21 cm):

  • 1 kg baklažánu (3 menšie kusy alebo 2 veľké)
  • 200 g kvalitnej čokolády (min. 55 % kakaa)
  • 80 g trstinového cukru
  • 4 vajcia
  • 100 g masla
  • 150 g mletých mandlí
  • 1/4 čajovej lyžičky soli

Vyskúšaj tiež: Mrkva po kórejsky – šalát s netradičnou a skvelou chuťou

baklažánové brownie

Zdroj: Shutterstock®

Postup:

  1. Baklažány umyte, osušte kuchynskou utierkou a vidličkou ich na viacerých miestach popichajte. Poukladajte ich na papier na pečenie a pri teplote 200°C ich pečte asi 45 minút. Povrch baklažánov bude scvrknutý a hnedý. Nechajte ich chvíľu vychladnúť, potom ich rozrežte na polovice a vyberte lyžicou vnútro. Vložte ho do cedidla a nechajte aspoň hodinu odkvapkať. Môžete aj mierne vytlačiť tekutinu lyžicou. Rozmixujte dužinu na kašu.
  2. Čokoládu polámte na kúsky, spolu s pokrájaným studeným maslom ju vložte do hrnca a vo vodnom kúpeli nechajte rozpustiť. Hmota má byť hladká a lesklá. Po miernom vychladnutí vmiešajte do čokoládovej hmoty rozmixovaný baklažán.
  3. Vajcia a cukor šľahajte v  šľahači na vyšších obrátkach, aby vznikla hustá, takmer biela hmota. Do vaječnej hmoty vmiešajte mleté mandle so soľou. Na záver pridajte čokoládovú hmotu.
  4. Všetko vmiešavajte jemne, aby cesto ostalo nadýchané (bublinkaté). Takto pripravenú hmotu vlejte do formy, ktorej spodok ste vyložili papierom na pečenie a boky môžete potrieť maslom.
  5. Pečte pri teplote 160°C asi 45 minút. Urobte skúšku drevenou špajľou, ktorá by po vytiahnutí mala zostať relatívne čistá. Správne brownie je vo vnútri aj po upečení vlhké.

Zaujme ťa: Ako sa pripravuje zemiaková kaša správne? Vyvaruj sa týmto chybám!

čokoládové brownie

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

14 komentárov

Soňa Krátka 10.11.17 08:04

SK
karma
114.00

baklažán som ešte nevyskúšala pri pečení sladkostí, môže byť celkom fajn, tak ako tekvička...

  • 1
Odpovedať

Soňa Kelemenová 10.11.17 08:20

SK
karma
86.00

wau.... z baklažánu som ešte nepiekla žiadne sladkosti.... zase niečo nové pre mna...

  • 2
Odpovedať

Stella Brezinová 10.11.17 09:58

SB
karma
-1.00

Wau, hneď by som si dala

  • 1
Odpovedať

Marie Gutmannová 10.11.17 10:17

MG
karma
104.00

Tento recept ozaj zaujal, musím ho vyskúšať...baklažán v tejto podobe...novinka

  • 2
Odpovedať

Tomáš Kamenár 10.11.17 12:42

TK
karma
105.00

podľa môjho názoru zelenina či ovocie nepatria do zákuskov

  • 0
Odpovedať

Monika Červinková 10.11.17 13:22

karma
87.00

mňam, vyzerá fakt dobre... a ja sa snažím nemyslieť na skladké ale stale sa na mňa take koláčiky pozerajú :)

  • 1
Odpovedať

Martina Zahoranová 10.11.17 15:41

MZ
karma
92.00

no veru skúšala som už kadečo ale baklažán na sladko ešte nie...

  • 1
Odpovedať

Katarína Konečná 10.11.17 16:51

KK
karma
109.00

baklažán mi nechutí, takže asi nič také nenapečiem

  • 0
Odpovedať

Mária Terefenková 10.11.17 17:04

MT
karma
76.00

Koláčik s baklažánom som ešte nejedla, ale určite by som vyskúšala.

  • 1
Odpovedať

Milka Damašková 10.11.17 18:01

MD
karma
132.00

Vyzerá to byť celkom fajn koláčik...niekedy vyskúšame

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 12.11.17 06:52

karma
107.00

Tak baklažán som ešte pri pečení neskúšala.

  • 0
Odpovedať

Lucia Kobíková 12.11.17 16:21

LK
karma
100.00

Fíha s baklažánom? Môže to byť zaujímavé, keď bude čas skúsim :)

  • 0
Odpovedať

Vlasta Tóthová 18.12.17 21:18

VT
karma
-1.00

Zhruba tak tri mesiace dozadu som skúsila tento recept, ale namiesto baklažánu bola cvikla.
Nevravím že bol zlý ale dva krát som ho nerobila
Na ´další krát som zeleninu nahradila so zaváraným domácim ovocím a bolo to tip top :)

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 22.07.19 09:53

JK
karma
100.00

Zaujímavý recept rada vyskúšam

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní