Obľubuješ polievky? Tieto jesenné polievky si zamiluješ!

Obľubuješ polievky? Tieto jesenné polievky si zamiluješ!
  • 08.09.2013
  • Silvia Karasová

    • Zdieľaj:
  • 37
  • 4

Listy v kalendári sa otočili na september. Neklamným znakom prichádzajúcej jesene sú aj chladnejšie noci a pomaly, ale isto opadávajúce lístie. Studené rána a skoré stmievanie v nás môžu vyvolať miestami aj pochmúrnu náladu. Tú ľahko zaženiete aj nejakou chutnou dobrôtkou. Ideálne takou, ktorá vás zohreje aj zvnútra. Odporúčame vám preto vyskúšať jesenné polievky, ktoré majú minimálne v názve ešte stále aj dovolenkový nádych.

Odporúčame: Si fanúšikom čínskej kuchyne? Skús tento recept na ostrokyslú polievku!

fazuľová polievka

Zdroj: Shutterstock®

Toskánska fazuľová

Ingrediencie: 4 lyžice olivového oleja, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, tri až štyri mrkvy, 2 veľké cukiny, 1 menší zväzok čerstvého špenátu, cca 10 ks menších paradajok, 1 hrnček bielej fazule, 1 šálka červenej fazule, soľ, 4 lyžice paradajkového pretlaku, 4 – 6 hrnčekov kuracieho vývaru

Postup: Na rozpálenom oleji opražte cibuľu aj cesnak. Pridajte nakrájanú zeleninu, osoľte, prikryte a duste cca 20 minút. Potom prilejte vývar a pridajte fazuľu. Zosilnite oheň a varte do mäkka. Na záver pridajte paradajkový pretlak, nechajte prevrieť, dolejte cca 4 lyžice olivového oleja a podávajte.

cibuľová polievka

Zdroj: Shutterstock®

Francúzska cibuľová

Ingrediencie: 5 ks veľkej cibule, 4 lyžice masla, silný hovädzí vývar, pol hrnčeka suchého sherry, 2 lyžičky worčesterovej omáčka, mleté čierne korenie, opečený chlieb, hrnček parmezánu, cca osem hrubých plátkov tvrdého syra (napr. švajčiarsky Gruyere)

Postup: Nakrájanú cibuľu opečte na masle do mäkka, pridajte vývar, sherry, worchester, aj korenie a varte cca 5 minút. Na čerstvo opečené pečivo uložte parmezán aj plátky hrubého syra. Hotovú polievku posypte zvyšným parmezánom a podávajte s pečivom.

tortilla polievka

Zdroj: Shutterstock®

Tortilla polievka

Ingrediencie: kurací alebo zeleninový vývar, 1 lyžica paradajkového pretlaku, 1 veľká cibuľa, 3 veľké paradajky, 1 zväzok koriandra, 3 zrelé avokáda, 2 šálky strúhaného syra (napr. čedar), tortilla chipsy, 1 pohár zelenej chilli salsy, 1 strúčik cesnaku

Postup: Cibuľu a cesnak jemne opražte, zalejte vývarom. Pridajte nakrájané paradajky a pretlak a varte cca 30 minút až hodinu. Tesne pred podávaním pridajte do polievky na plátky nakrájané avokádo, chipsy, koriander, salsu aj strúhaný syr.

Odporúčame: Nadýchaná kávová pena s čokoládou: Nedá sa jej odolať!


    • Zdieľaj:
  • 37
  • 4
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Veronika Kulanová 23.10.13 18:37

VK
karma
-1.00

same dobroty....:D

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 28.10.13 20:54

karma
100.00

polievočky sú chutná varievam takmer každý deň

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Nováková 30.12.15 18:25

AN
karma
-1.00

Chutná polievka.

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Máš rada lasagne? Tento recept na špenátové lasagne budeš milovať!
Bezmäsité jedlá

Máš rada lasagne? Tento recept na špenátové lasagne budeš milovať!

  • 209
  • 10
  • 29.11.2020
Zdravá polievka pre deti: Hráškovo-zemiaková klasika, ktorá chutí
Polievky

Zdravá polievka pre deti: Hráškovo-zemiaková klasika, ktorá chutí

  • 53
  • 3
  • 25.02.2021
Nezameniteľná chuť bryndze – ochutnala si už poctivý demikát?
Polievky

Nezameniteľná chuť bryndze – ochutnala si už poctivý demikát?

  • 69
  • 2
  • 25.01.2021
TOPlist