Krémová polievka zo špargle: Famózna je z bielej, ale aj zo zelenej!

Krémová polievka zo špargle: Famózna je z bielej, ale aj zo zelenej!

Od polovice apríla až do júna sa môžeme radovať zo sezóny špargle, ktorú bez akýchkoľvek problémov zoženiete takmer v každom obchode. Špargľa je označovaná ako afrodiziakum starých Grékov a Rimanov, no veľmi obľúbená je aj medzi nami. Na výber však máte až 3 rôzne druhy špargle. Najbežnejšia je zelená špargľa, no konkuruje jej biela a dokonca aj fialová. Jediný rozdiel medzi nimi je, že biela špargľa je pestovaná bez prístupu svetla (neprodukuje sa v nej zelené farbivo) a fialová špargľa je sladšia, nakoľko obsahuje väčšie množstvo cukru.

A prečo je špargľa taká obľúbená? Má minimum kalórií, neobsahuje tuk a je bohatá na vlákninu, vitamíny a mnohé stopové prvky. Čo je potešujúce, tak špargľa bojuje s nafukovaním a podporuje trávenie. Pôsobí ako diuretikum, ktoré telo odvodňuje, no tiež podporuje imunitný systém, stimuluje krvotvorbu a udržiava zdravé cievy. Vychutnajte si ju teda do sýtosti a vyskúšajte nasledujúcu polievku zo zelenej špargle.

špargľová polievka

Zdroj: Shutterstock®

Na špargľovú polievku potrebujete:

  • 350 g zelenej špargle
  • 1 väčší zemiak
  • 1 šalotku
  • 500 ml vývaru alebo vody
  • 1 PL masla
  • 100 ml smotany na varenie
  • soľ a čierne korenie

Začneme tým, že si pripravíme všetky ingrediencie potrebné na polievku. Zemiak očistíme a nakrájame na menšie kocky. Špargľu umyjeme, odrežeme drevnaté konce a rovnako ju nakrájame na menšie kúsky. Takisto postupujeme aj v prípade šalotky. Ošúpeme ju a nakrájame na menšie kúsky.

Do hrnca dáme za lyžicu masla a necháme ho roztopiť. Na masle si orestujeme šalotku, ku ktorej následne pridáme zemiak a zalejeme vývarom alebo vodou. Necháme chvíľku povrieť, kým zemiaky nebudú polomäkké a pridáme špargľu. Podľa potreby dochutíme soľou a čiernym korením. Po dovarení polievku odstavíme a rozmixujeme. Pridáme smotanu a následne ešte 2 minútky necháme povariť. Polievku podávame s opečenou bagetkou a dozdobiť môžeme opečenou špargľou, no pre lepšiu chuť môžete pridať aj pesto z medvedieho cesnaku

Odporúčame: Slimáky zo zemiakového cesta s klobáskou: Nedá sa im odolať!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Mária Reibergerová 20.04.21 11:24

MR
karma
114.00

recepty zo špargle uvítam

  • 1
Odpovedať

Katarína Konečná 20.04.21 20:25

KK
karma
109.00

určite vyskúšam

  • 1
Odpovedať

Jana Komadová 20.04.21 21:00

JK
karma
100.00

Rada vyskúšam

  • 1
Odpovedať

Ľubica Šťastná 21.04.21 05:54

ĽŠ
karma
100.00

Polievku som ešte neskúšala, vďaka za tip!

  • 1
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 21.04.21 12:11

ZS
karma
100.00

U nás v obchode som ju ešte nevidela,ale polievku by som si dala

  • 1
Odpovedať

Mária Chromíková 21.04.21 20:13

MC
karma
109.00

Pre mňa nová chuť . Už som špargľu videla aj v obchode.

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 21.04.21 21:34

karma
109.00

Každý rok čakám na špargľu,kedy sa objaví v obchode.Polievočka výborná...aj uvarená a poliata maslom je super,buď ako príloha,alebo aj hlavné jedlo s varenými zemiakmi.

  • 1
Odpovedať

Helena Vojteková 23.04.21 12:23

HV
karma
-1.00

Tak toto ozaj môžem, len keby sa tá špargľa tak zle nečistila....

  • 1
Odpovedať

Žofia Mažáriová 23.05.21 12:00

ŽM
karma
115.00

Jednoduchá a chutná

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní