Práve teraz je ich čas a ak patríte k tým štastnejším, ktorí si ich na záhradke pestujú, môžete si vychutnávať ich bohatú úrodu. Sú ozajstnou maškrtou a nielen to. Maliny sú tiež prírodným prostriedkom pre vývoj zdravej kože, lesklých vlasov a krásnych nechtov.
Pomáhajú aj proti únave, posilňujú imunitu, zmierňujú krvácanie ďasien a problémy obličiek a močového mechúra. A malinou na tortičke je nízky obsah kalórií, a samozrejme žiadny tuk:) Znižujú tak cholesterol v krvi a pomáhajú pri redukcii váhy. A dokážu toho oveľa viac, čítajte ďalej.
Na krajšiu pleť
Obsahujú okolo 13 % jednoduchých cukrov, z minerálnych látok veľa vápnika, horčíka, fosforu, železa, draslíka, vitamínu C, karotén a vitamíny skupiny B, ďalej kyselinu jablčnú, vínnu, citrónovú, mravčiu, salicylovú, glykosidy. Jadierka obsahujú 16 % žltozeleného oleja. Maliny sú žlčopudné a močopudné, takže sa odporúčajú pri reumatizme a niektorých ľadvinových a pečeňových chorobách. Vitamín A je prírodným liečebným prostriedkom pri očných problémoch a poruchách videnia. Už v starej čínskej medicíne boli maliny využívané proti šeroslepote. Maliny zlepšujú prísun výživných látok. Vysoká koncentrácia rutinu (vitamínu P) spevňuje cievy v oku.
Pre krásnu pleť je veľmi účinná prírodná pleťová maska z rozdrvených malín. Má zázračné účinky - hĺbkovo čistí, sťahuje póry a súčasne hydratuje vysušenú pokožku, ktorú zásobuje vitamíny. Jadierka, ktoré maliny obsahujú, zároveň slúžia ako jemný peeling.
Tip: Malinová maska - zrelé maliny roztlačte na kašičku a naneste na vyčistenú tvár. Nechajte pôsobiť 10 minút. Pri používaní raz do týždňa bude pleť viditeľne hladšia a jemnejšia.
Bude ťa zaujímať
Pomoc pri nachladnutí
Olej lisovaný z malín je hojne využívaný aj v kozmetickom priemysle, a to na výrobu prostriedkov na ochranu kože a jej zdravý vývoj. Je bohatý na vitamín E, omega 3 mastné kyseliny a vykazuje ochranný faktor proti škodlivým účinkom slnečného žiarenia. Tiež účinne lieči zápaly a iné kožné choroby.
Maliny chutia najlepšie čerstvé a konzumované hneď po natrhaní, napríklad so smotanou, v pudingovom pohári alebo dezertoch. Ale z malín môžete vyrobiť aj:
-
Malinový sirup - z malinového sirupu sa pripravuje osviežujúci nápoj vhodný pri horúčkovitých ochorení. Maliny prepasírujeme cez sito, k šťave pridajte rovnaké množstvo cukru a povarte.
-
Malinový čaj - prelejte sušené maliníkový listy vriacou vodou a nechajte 10 minút lúhovať, dostanete veľmi chutný čaj. Čaj je vhodný najmä pre tehotné ženy, ak sa pije po celú dobu tehotenstva, môže znížiť frekvenciu tehotenských a pôrodných komplikácií. Maliníkový čaj sa oddávna používa aj ako liek proti nachladnutiu. Pre tento účel si ho môžete dochutiť medom a citrónom.
Pozri sem: Domáce pleťové masky - časť 1.