Púpavu poznáme všetci. Ale nie všetci vieme o jej pozitívnych účinkoch na naše zdravie. Vyskúšajte naše tipy na recepty, v ktorých hlavnú úlohu hrá púpava. Pochutnajte si a zároveň podporte svoje zdravie!
Pozri aj: Najkrajšie druhy orchideí: Ktoré si nájdu miesto aj u teba doma?
Ako nám púpava pomáha?
Púpavu si môžete nazbierať od mája až do jesene. V našich končinách rastie vskutku bohato, a tak ju nájdete v lese, na lúkach aj pri chodníčkoch. Listy púpavy obsahujú množstvo vitamínov – najmä skupiny A, B a C. Okrem vitamínov je púpava mimoriadne bohatá aj na minerály, saponíny a horčík. Púpava má močopudné účinky, podporuje trávenie, pomáha pri liečbe cukrovky, pankreasu, zabraňuje vzniku žlčníkových kameňov, zmierňuje bolesti kĺbov a reumatické ochorenia. Podporuje činnosť pečene, obliečik, čriev a srdca. Je zároveň vhodná pri detoxikácii organizmu, na podporu imunity, ale tiež ako kulinárska pochúťka.
Odporúčame prečítať: Chutná čakanka na viacero spôsobov
Volské oko s toastom a púpavovými listami
Ingrediencie: za hrsť mladých (jarných) púpavových listov, vajíčko, 4 strúčiky cesnaku, olivový olej, toastový chlieb, bylinková soľ, mletá červená paprika
Postup: V panvici na troche olivového oleja opražte nadrobno nakrájaný cesnak, ochuťte mletou červenou paprikou, pridajte umyté a osušené púpavové listy a za občasného miešania opečte približne jednu minútu. Zalejte trochou vody (cca štvrtina menšieho hrnčeka), osoľte a varte 3 – 4 minúty, kým zmes nebude šťavnatá a väčšia časť vody sa neodparí. Z pečiva si pripravte chrumkavý toast, ktorý môžete potrieť strúčikom cesnaku, na druhej panvici urobte volské oko a to servírujte na púpavovej zmesi a opečenom toaste.
Odporúčame prečítať: Listová zelenina plná zdravia a vitamínov
Vyprážané púpavové kvety
Ingrediencie: cca 20 ks púpavových kvetov, 1 vajíčko, 2 lyžice polenty, mleté čierne korenie, soľ, sušený tymián, sušené oregano, olivový olej
Postup: Očistené (od zelených častí), umyté a osušené púpavové kvety namočte do osoleného vyšľahaného vajíčka a následne do polenty zmiešanej s korením, štipkou soli a sušenými bylinkami. Na rozpálenom olivovom oleji kvety vypražte, nechajte od oleja odkvapkať (napríklad na papierovej utierke) a podávajte ako jednohubky, chipsy, alebo tiež hlavné jedlo, so šalátom či zemiakmi.
Bude ťa zaujímať
Púpavový šalát
Ingrediencie na šalát: mix zeleného šalátu, púpavové listy, za hrsť kvetov vistérie, uhorka, pomaranč, strúhaná pomarančová kôra
Ingrediencie na dressing: 2 lyžice balzamikového octu, 2 lyžice extra panenského olivového oleja, 1 lyžica javorového sirupu, 1 lyžička dijonskej horčice, šťava z polovice pomaranča, olivový olej a korenie podľa chuti
Postup: Na dressing zmiešajte všetky ingrediencie, na záver olivový olej – množstvo podľa chuti, ideálne cca 1 – 2 lyžice a odložte odpočívať do chladu. Očistenú uhorku aj pomaranč nakrájajte na kúsky, pridajte umyté šalátové listy, púpavové listy, strúhanú kôru aj kvietky vistérie a dôkladne premiešajte. Pred podávaním pokvapkajte šalát dressingom.
Odporúčame prečítať: Zelenina, ktorá prečistí váš organizmus
Púpavové víno
Ingrediencie: púpavové kvety (bez zelených častí, cca na 2 – 2,5 litra), cca 1 liter vriacej vody, 1,5 kg kryštálového cukru, mix pomarančovo-citrónovej šťavy (2 pomaranče, 2 citróny), 250 g sušených hrozienok, 1 lyžička mletého zázvoru, vínne kvasinky
Postup: Kvety púpavy zlejte vriacou vodou a nechajte ich v nej lúhovať minimálne 24 hodín. Potom ich preceďte a prelejte do veľkej nádoby (demižóna), zalejte tromi litrami cukrovej prevarenej vody (v ktorej ste rozpustili kryštálový cukor), pridajte hrozienka, zázvor, ovocnú šťavu a vínne kvasinky, nádobu uzavrite (zaviažte gázou) a nechajte vykvasiť 2 dni, potom s kvasnou zátkou nechajte dokvasiť. Víno prelejte do fliaš a nechajte ešte pár mesiacov dozrieť, minimálne 3 mesiace.
Bude ťa zaujímať
Púpavová polievka
Ingrediencie: 20 ks neotvorených púpavových kvetov, za dve hrste mladých púpavových listov, 2 litre vývaru z kvaky, cca 10 ks menších nových zemiakov, 0,5 dcl morských rias, 1 skaramelizovaná cibuľa, 1 chilli paprička, borievky, soľ a korenie podľa chuti
Postup: Umyté zemiaky uvarte v šupke vo vývare z kvaky. Keď budú mäkké, pridajte ostatné ingrediencie, povarte cca 5 minút, ochuťte a podávajte.
Pozri aj: Ako zabiť vírusy v domácnosti? Pozor, každý prípravok nezaberá!