Tento dôležitý orgán tela si stráž! Povieme ti, pred čím ho chrániť

Tento dôležitý orgán tela si stráž! Povieme ti, pred čím ho chrániť

Je druhým najväčším orgánom ľudského tela a zastáva naozaj nemalé funkcie. Ľudská pečeň toho robí naozaj veľa. Stará sa o filtráciu krvi, ale aj o to, aby do celého tela putovali živiny, ktoré potrebujeme. Bez nej by ani imunita nebola imunitou a krv by sa nezrážala tak, ako má. Pečeň je naozaj dôležitý orgán tela, ktorému neškodí len alkohol. Zistite, pred čím ju treba chrániť za každých okolností.

Vinníkom je zlá životospráva

Nadváha, obezita, diabetes, ale aj pitie sladených nápojov. Všetky tieto faktory môžu spôsobiť, že budete náchylnejší na nealkoholovú tukovú chorobu pečene (NAFLD). Táto choroba spôsobuje puchnutie pečene, ktoré môže časom viesť až k cirhóze alebo úplnému zlyhaniu tohto orgánu. Pečeň však môže okrem vnútorného tuku ničiť aj čosi iné, a tým je nevhodný jedálniček, čo ide v podstate ruka v ruke. Najnebezpečnejší je pre ňu rafinovaný cukor, ktorý môžeme nájsť takmer všade a konzumovať ho na dennom poriadku, ak si nedáme pozor. Z toho, čo pijeme, jeme a užívame, pravidelne pečeň ohrozuje ešte alkohol a cigarety, preto by sa mali tieto neresti obmedziť na minimum.

Pozri aj: Takto sa prejavuje cirhóza pečene. Aká je však prevencia ochorenia?

čo je cirhóza pečene

Zdroj: Shutterstock®

Škodia jej lieky aj choroby

Aj lieky, ktoré užívate, pôsobia negatívne na pečeň. Preháňať by sme to preto nemali s liekmi na bolesť s vysokým obsahom acetaminofénu, ale ani s výživovými doplnkami s príliš vysokým obsahom vitamínu A. Ak beriete steroidy, ich dlhodobé užívanie môže tiež škodiť pečeni a zle sa na nej môžu podpísať aj nelegálne drogy, ako je heroín, kokaín a iné. 

Pečeň nie je kamarátkou ani s rôznymi ochoreniami, ktoré ju môžu sužovať natoľko, že na tomto orgáne vznikne rakovina alebo iné diagnózy či dôjde k jej úplnému zlyhaniu. Rizikovou skupinou sú teda pacienti s hepatitídou typu B alebo C, pacienti s autoimúnnymi ochoreniami, akými sú napríklad autoimúnna hepatitída alebo primárna biliárna cirhóza. Pečeni môžu škodiť aj niektoré druhy genetických ochorení.

rakovina pečene

Zdroj: Shutterstock®

Keď niečo nie je v poriadku

Ako zistíte, že vaša pečeň nie je v poriadku? Lekára by ste mali navštíviť, ak máte podozrenie, že máte žltačku, ak máte tmavý moč alebo pociťujete nevysvetliteľné bolesti v podbrušku. Poškodenie pečene môže telo signalizovať aj cez bledú, čiernu alebo krvavú stolicu, opuchnuté nohy či podbrušie, extrémnu únavu, nevoľnosti, nechuť do jedla, svrbiacu pokožku a náchylnosť na vznik modrín, aj keď ste sa takmer vôbec neudreli.

Inšpiruj sa: Odkladáš všetko dôležité? Poradíme ti, ako prestať prokrastinovať


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 09.02.20 07:35

ĽŠ
karma
100.00

Dôležitý orgán s nemalými funkciami!

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 16.02.20 23:13

karma
107.00

Pečeň je dôležitý orgán nášho tela ktorý si sami ničíme aj nesprávnym stravovaním. Nevedela som, že aj konzumácia cukru ju poškodzuje.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní