Trápia ťa neposlušné vlasy? Môže ísť o veľmi zriedkavý syndróm!

Trápia ťa neposlušné vlasy? Môže ísť o veľmi zriedkavý syndróm!

My ženy sme na svoje vlasy nesmierne háklivé a nejeden raz sa na ne i patrične sťažujeme. Raz sú nepoddajné, potom zasa elektrizujúce, suché, zničené a rozštiepené, nehovoriac o tom, že sú príliš riedke alebo naopak husté, kučeravé alebo rovné... Nežné pohlavie na sebe a svojej korune krásy naozaj nájde vždy niečo negatívne. A potom ste sa dostali k tomuto článku, v ktorom sa dočítate o tom, čo sú to naozajstné neučesateľné vlasy a po jeho prečítaní zistíte, že tie vaše sú v podstate výhrou v lotérii. 

Syndróm neposlušných vlasov

Na svete totiž existuje veľmi zriedkavá genetická porucha nazývaná syndróm neposlušných vlasov, alebo v angličtine uncomfortable hair syndrome. Keď hovoríme, že ide o zriedkavú poruchu, myslíme to vážne. V odbornej literatúre o nej existuje len približne sto záznamov a vo svete ju preslávilo malé austrálske dievčatko menom Shilah, ktorá sa vďaka svojim atypickým vláskom stala malou instagramovou hviezdičkou. Aj jej vlásky sa po narodení ničím nelíšili od ostatných bábätkovských vláskov, no časom začali odstávať od hlavy a boli takpovediac neskrotiteľné. Shilah a jej mamina si však v tom čase nepripúšťali, že by mohlo ísť o určitý typ diagnózy.

Inšpiruj sa: Prečo vymeniť šampón za ocot na vlasy? Skús a neoľutuješ!

Opäť tá genetika

Syndróm neposlušných vlasov sa zväčša prejavuje u detí vo veku od 3 mesiacov do 12 rokov života. Tieto vlásky postihnuté touto zriedkavou poruchou sú zväčša veľmi bledé a krehké. Často sa teda lámu a veľmi padajú. Navyše sa veľmi rady zamotávajú, čo v konečnom dôsledku vedie k ďalšej strate vlasov. Až 29 percent pacientov s týmto syndrómom trpí podľa odborníkov aj na ďalšiu diagnózu súvisiacu s prílišným a nekontrolovateľným vypadávaním vláskov. Vedci veria, že syndróm je dedičný a v niektorých prípadoch sa navonok nemusí prejaviť a viditeľný je len pod mikroskopom. V niektorých prípadoch sa neposlušné vlasy vekom „upokoja” a v neskoršom veku môžu vyzerať u pacienta celkom normálne.

Pozri aj: 6 krokov ako na psychohygienu a život v spokojnosti

Dopad na psychiku

Mama Shilah, ktorá zriedkavý vlasový problém preslávila prostredníctvom médií a sociálnych sietí, tiež bojuje so stratou dcériných vláskov na každodennom poriadku. Okrem toho sa však musí vyrovnať s ľudskou necitlivosťou a uštipačnosťou. Netradičný vzhľad vlasov jej dcéry Shilah si denne získavajú pohľady zvedavých okoloidúcich, ale aj nepríjemné a často až drzé či kruté poznámky. Aj preto jej založila instagramové konto @shilahmadison, ktoré má momentálne viac ako 15-tisíc sledovateľov. Podľa jej slov chce prostredníctvom fotografií svojej dcérky so zriedkavým syndrómom pomôcť iným deťom, ktoré možno neposlušné vlásky nenosia až s takou noblesou a prehľadom, ako jej vlastná dcéra a mali by. 

Tak čo, aj podľa vás je táto mladá dáma jednoducho neodolateľná? :)

- Shilah Madison
1 z 11

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní