VIDEO: Rozhovor s dulou Luciou: Ako prirodzene vyvolať pôrod?

VIDEO: Rozhovor s dulou Luciou: Ako prirodzene vyvolať pôrod?

Za normálnych okolností trvá tehotenstvo ženy od 38 do 42 týždňov, i keď v bežnej reči sa často hovorí, že jeho dĺžka je 9 mesiacov. V tomto období (medzi 38. a 42. týždňom) sú telo matky aj dieťatko pripravené na pôrod. Niekedy však k ukončeniu tehotenstva pôrodom dochádza i skôr, alebo naopak neskôr. Ak sa pôrod uskutoční ešte pred ukončením 37. týždňa, hovoríme o predčasnom pôrode, ak naopak žena ešte neporodila ani po 42. týždni tehotenstva, hovoríme o prenášaní, alebo potermínovej tehotnosti. 

Dieťatko v maternici sa pritom spravidla vždy vypýta na svet samo. Potermínová tehotnosť však so sebou postupne nesie viaceré riziká pre matku aj dieťa, napríklad aj z dôvodu, že placenta už prestáva dostatočne plniť svoju funkciu. Preto v takomto prípade lekári už nečakajú na spontánny pôrod, ale pristupujú k jeho umelému vyvolaniu. Je však vôbec možné vyhnúť sa umelému vyvolávaniu pôrodu, ak sa už pomaly 42. týždeň tehotenstva blíži a dieťatku sa stále nechce von? Čo robiť, ak príznaky pôrodu stále neprichádzajú? Tak na to sme sa spýtali duly Lucky Vančo. 

Pozri aj: Dula Lucia Vančo: Čo je pôrod? Čo by o ňom mala žena vedieť?

Je možné dieťatku pomôcť von?

Vždy platí, že najlepšie je, ak sa dieťatko v maternici vypýta na svet samo. Ak sa pôrod rozbehne sám, skrátka to znamená, že je ten ideálny čas. Posledné týždne tehotenstva sú však pre ženu neraz veľmi náročné a mnohé sa už nevedia dočkať, kedy sa toto obdobie skončí a budú môcť svoju ratolesť konečne podržať v rukách. Zároveň však s prichádzajúcim 42. týždňom prichádza aj riziko umelého vyvolávania pôrodu, ak sa sám nerozbehne. Na internete možno nájsť mnohé praktiky, ktoré môžu pomôcť prirodzene vyvolať pôrod a predísť tak i jeho umelému vyvolávaniu. Na osvedčené metódy sme sa vo videu spýtali pôrodnej duly Lucky Vančo. 

Lucka nám vo videu prezradila viaceré metódy, ako sa pripraviť na pôrod, respektíve ako svojmu potomkovi pomôcť rýchlejšie na svet. Jednou z týchto metód je milovanie sa s partnerom. Pohlavný styk je známym prirodzeným spúšťačom pôrodu. Dochádza pri ňom k vyplavovaniu hormónov, a to vrátane oxytocínu, ktorý má výrazný vplyv na priebeh pôrodu. O ďalších prirodzených technikách na vyvolanie pôrodu sa však už budeme rozprávať vo videu. Želáme príjemné sledovanie!

Pozri aj: Dula Lucia Vančo: Cvičenie v tehotenstve – áno či nie?!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní