Registrácia Prihlásenie

Vieš, čo je hummus? Názov neláka, ale jeho chuť a účinky ťa dostanú


Viete, čo je hummus? Nie, nemáme na mysli úrodnú vrstvu pôdy. Reč je o exotickej pochúťke z cícera, ktorú sa rozhodne oplatí zaradiť do každého zdravého jedálnička. Tento pokrm je skvelým zdrojom rastlinných bielkovín aj cennej vlákniny. Je nabitý mnohými účinnými látkami a predstavuje dobrú prevenciu pred rozličnými zdravotnými ťažkosťami. V nasledujúcom článku vám prezradíme, odkiaľ hummus pochádza, aké má účinky a ako si ho môžete ľahko a rýchlo pripraviť i v pohodlí domova.

Čo je to hummus?

Hummus je pokrm, pochádzajúci zo Stredného východu, ktorý sa tradične pripravuje z uvareného roztlačeného cícera a sezamovej pasty, nazvanej tahina. Okrem toho sa táto zmes zvyčajne dochucuje olivovým olejom, soľou, cesnakom i citrónovou šťavou. Konzumuje sa za studena a to vo forme nátierky, dipu či kaše. Názov tohto chutného pokrmu pochádza z arabčiny a v preklade znamená cícer.

História tejto pochúťky siaha ďaleko do minulosti. Najstaršie známe recepty na pokrm, veľmi podobný hummusu, pochádzajú už z 13. storočia. Napríklad v Egypte išlo o obľúbené jedlo ľudu, pretože na jeho prípravu boli potrebné ľahko dostupné a najmä lacné ingrediencie. V súčasnej dobe je hummus tradičným pokrmom napríklad v Turecku, Sýrii, Libanone či na Cypre. Popularitu si však získal i v Severnej Amerike či Európe. U nás ho bez problémov zoženiete vo väčších obchodoch či predajniach so zdravými potravinami.

Pozri aj: Ako odstrániť vodný kameň či iné nečistoty? Skús tento trik!

konzumácia hummusu

Zdroj: Shutterstock®

Prečo sa ho oplatí konzumovať?

Stogramová porcia hummusu predstavuje okolo 150 kalórií. Ak si tento chutný pokrm naservírujete na tanier, svojmu telu doprajete veľkú dávku dôležitých bielkovín aj vlákniny. Ďalším plusom je i obsah zdravých tukov. Okrem toho hummus v sebe skrýva veľké množstvo železa. Doplní vám aj vápnik, horčík či draslík. Rovnako je zdrojom vitamínu C a mnohých vitamínov skupiny B. Hummus nepredstavuje hrozbu pre naše trávenie. Naopak, prečistí tráviaci trakt a podporí pravidelné vyprázdňovanie.

Taktiež má vplyv na zrýchlenie metabolizmu. Konzumáciu hummusu rozhodne ocení vaše srdce i cievny systém. Tento pokrm sa oplatí zaradiť do jedálnička v prípade, že potrebujete znížiť hladinu cholesterolu. Hummus predstavuje vhodnú prevenciu nielen pred vysokým cholesterolom, ale aj stále rozšírenejšími civilizačnými ochoreniami. Vitamíny a minerálne látky, ktoré sú v ňom ukryté, navyše napomáhajú udržiavať v dobrom stave našu pokožku i kosti. Táto nátierka z cícera je skvelým zdrojom energie a človeka zasýti na dlhú dobu.

recept na hummus

Zdroj: Shutterstock®

Pripravte si svoj vlastný hummus!

Ak chcete mať istotu, že ste si na tanier naservírovali skutočne zdravý, kvalitný a chutný hummus, pripravte si ho sami. Verte, že ani zďaleka nejde o žiadny zložitý proces. Na túto pochúťku budeme potrebovať približne 2 šálky cícera, 4 až 5 lyžíc olivového oleja, 3 až 4 lyžice pasty tahina, 2 strúčiky cesnaku, soľ, korenie a šťavu z citróna. Cícer najskôr namočíme do vody a necháme odstáť, najlepšie počas noci. Ďalší deň z neho vodu scedíme, poriadne ho prepláchneme a v hrnci ho zalejeme čistou vodou.

Následne ho varíme do úplného zmäknutia, čo môže trvať aj 2 hodiny. K uvarenému cíceru pridáme ostatné suroviny a dôkladne ich rozmixujeme do jednotnej hladkej hmoty. Tradičný recept však môžete ozvláštniť aj o sušené rajčiny či čerstvé bylinky. Tento pokrm sa bežne konzumuje s pita chlebom. Môžete ho však použiť ako nátierku na akékoľvek pečivo alebo ako dip k nakrájanej zelenine či slaným sušienkam. Hummus je tiež vhodnou prílohou k mäsu alebo grilovanej zelenine.

Pozri aj: Šupky z cibule a ich zázračné účinky: Odteraz ich už nevyhodíš!


Návrat hore
Autor článku

6 komentárov

Ľubica Šťastná 23.09.18 07:25

ĽŠ
karma
116.00

Nelákavý názov, no lákavý výsledok plný dôležitých bielkovín aj vlákniny; pripravujeme doma.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 23.09.18 16:29

MM
karma
100.00

hummus poznáme, aj nám chutí, hlavne pripravený doma

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 23.09.18 20:59

karma
119.00

O hummuse som už počula,ale ešte som ho nejedla.

  • 0
Odpovedať

Iveta Ondáková 23.09.18 22:25

IO
karma
87.00

Ešte som o nom nepočula, no rozhodne by som vyskúšala .

  • 0
Odpovedať

Anton Marek 28.09.18 13:40

karma
100.00

Milujem hummus, je to úžasné jedlo.

  • 0
Odpovedať

Jana Džavanová 07.10.18 12:49

JD
karma
105.00

hummus mam rada, pripravujem si ho doma, ale chuti mi aj kupovany. je treba vsak najst ten naj, takze som ich ochutnala vela, najradsej ho mam s nakrajanou mrkvou.

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Tipy na letné účesy pre dlhšie vlasy: Ktorý z nich si zamiluješ?
Vlasy

Tipy na letné účesy pre dlhšie vlasy: Ktorý z nich si zamiluješ?

  • 33
  • 1
  • 01.09.2019
Tipy pre jemné vlasy: Takto im ľahko dodáš objem a posilníš ich
Vlasy

Tipy pre jemné vlasy: Takto im ľahko dodáš objem a posilníš ich

  • 115
  • 3
  • 25.07.2019
Máš problémy s vlasmi alebo pokožkou? Tento olej z neznámeho ovocia si s nimi poradí!
Tvár

Máš problémy s vlasmi alebo pokožkou? Tento olej z neznámeho ovocia si s nimi poradí!

  • 62
  • 3
  • 11.08.2019
TOPlist