Vieš, čo všetko signalizujú bolesti pod rebrami? Budeš prekvapená!

Vieš, čo všetko signalizujú bolesti pod rebrami? Budeš prekvapená!

Ak vás trápia bolesti pod rebrami, prvoradé je správne lokalizovať miesto, odkiaľ pochádzajú, ako aj ich intenzitu. Tak pod pravým ako aj pod ľavým rebrom sa nachádzajú životne dôležité orgány, preto buďte obozretná a venujte bolestiam dostatočnú pozornosť. Môže ísť totiž tak o zvýšenú plynatosť ako aj o dvanástnikový vred či akútny zápal žlčníka.

Nie, v žiadnom prípade vás nechceme strašiť. Ak bolesti pod rebrami pociťujete dlhodobejšie, neváhajte s návštevou lekára. Ten určí presnú príčinu vašich ťažkostí. My vám aspoň napovieme, čo môže tento typ bolesti signalizovať.

Bolesť pod pravým rebrom - príčiny bolesti pod pravým rebrom

V tom prípade môže ísť o podráždený žlčník, o to viac, ak bolestiam predchádzala konzumácia mastného a tučného jedla. Ak však nechcete skončiť na žlčníkovej diéte, začnite svoj žlčník šetriť už teraz.

Okrem žlčových kameňov alebo infekcie žlčníka môžu bolesti pod pravým rebrom signalizovať aj obličkové kamene, plyny v tráviacom trakte či ochorenie pečene.

  • V prípade, že sa o pozornosť hlási váš podráždený žlčník, tieto bolesti môžu vystreľovať až do lopatky.
  • Žlčové kamene trápia najčastejšie ženy vo vyššom veku.
  • Sprievodnými znakmi zápalu žlčníka býva aj zvýšená teplota a opuch.
  • Ničím výnimočným nie je ani zožltnutie pokožky, nakoľko žlč vtedy nedostatočne odteká.

Bolesť pod pravým rebrovým oblúkom môže byť tiež príznakom dvanástnikového vredu. Bolesť však môže byť aj príznakom podráždeného žlčníka, čo sa stáva najmä po konzumácii mastných a tučných jedál.

Bolesť brucha pod rebrami v oblasti hrudníka

Ak pociťujete bolesť skôr vpravo vyššie – v oblasti hrudníka, môže byť za tým zápal pľúc, ale aj zranenie rebier. Pichavé bolesti rebier nazývame aj ako takzvané rebrové neuralgie, keďže ich pôvod je v nervoch.

Bolesti pod rebrami môže zapríčiniť aj krivá chrbtica – platničky vtedy tlačia na zaseknuté nervy. Ide o intenzívnu bolesť, ktorá je, paradoxne, v pokoji ešte silnejšia.

  • Ak ale vašu bolesť v pravej časti rebier sprevádza časté močenie a stuhnutý krk, pravdepodobne ste obeťou dlhodobého stresu.
  • Rozhodne tento fakt netreba podceňovať a aby ste sa vyhli neskoršiemu užívaniu antidepresív, doprajte si už teraz dostatočný relax, dýchacie cvičenia, klasickú jogu alebo meditovanie.

Neprehliadnite: Správna starostlivosť o krk a dekolt: Tieto zložky zaraď do svojej rutiny a predíď vráskam

bolesť žlčníka

Zdroj: Shutterstock®

Bolesť pod ľavým rebrom a bolesti brucha na ľavej strane

V tejto oblasti sa nachádza slezina, čiže pri intenzívnej bolesti pod ľavým rebrom môže ísť o zväčšenie alebo poranenie sleziny. Bežne tento orgán necítime a nie je možné ho ani nahmatať. Zväčšená slezina však tlačí na svoje okolie, čo býva mimoriadne nepríjemné. Zapríčiniť to môže zvýšené prekrvenie sleziny, napríklad po intenzívnom telesnom tréningu.

  • K poraneniu sleziny zase môže prísť pri autonehode alebo inom vážnejšom úraze.
  • Bolesť pod ľavým rebrom však spôsobuje aj zlomenina rebra, zápal pľúc či nádor hrubého čreva.
  • Všetko závisí od presnej lokalizácie, typu a intenzity bolesti. 

Niekedy však nemusí ísť o vážne ochorenie. Napríklad bolesť v ľavom boku môže mať príčinu aj v zastavených plynoch v hrubom čreve, pri prejedení sa a preplnení žalúdka (ten tlačí na črevo) a podobne. V každom prípade však určite neotáľajte s vyhľadaním odbornej pomoci.

Odporúčame aj: VIDEO: 6 tipov na ľahšie rozčesávanie vlasov po umytí – bez bolesti a trhania vlasov!

pichanie pod rebrami

Zdroj: Shutterstock®

Zápal pankreasu - aké sú jeho typy a príznaky?

Zápal pankreasu, známy aj ako pankreatitída, je závažné ochorenie charakterizované zápalom pankreasu. Pankreas je orgán nachádzajúci sa v hornej časti brucha za žalúdkom, ktorý produkuje enzýmy a hormóny, ktoré pomáhajú pri spracovaní potravy a regulácii hladiny cukru v krvi.

Existujú dva typy zápalu pankreasu:

  • Akútna pankreatitída - je to náhle sa vyskytujúci zápal pankreasu, ktorý môže mať rôzne príčiny. Medzi najbežnejšie patria nadmerná konzumácia alkoholu, žlčové kamene, niektoré lieky, infekcie a metabolické poruchy. Príznaky akútnej pankreatitídy môžu zahŕňať silnú bolesť v hornej časti brucha, nevoľnosť, vracanie, horúčku a nadúvanie. Akútna pankreatitída môže byť život ohrozujúca a vyžadovať hospitalizáciu a liečbu.
  • Chronická pankreatitída - tento typ pankreatitídy sa vyvíja postupne a je trvalej povahy. Najčastejšou príčinou je nadmerná konzumácia alkoholu po dlhodobom období. Príznaky môžu zahŕňať opakované bolesti brucha, nevoľnosť, častejšie stolice a zníženú chuť do jedla. Chronická pankreatitída môže viesť k dlhodobým problémom s trávením a vstrebávaním živín z potravy.

Diagnóza pankreatitídy sa obvykle robí pomocou lekárskeho vyšetrenia, krvných testov a zobrazovacích techník, ako je ultrazvuk, počítačová tomografia (CT) alebo magnetickej rezonancie (MRI). Liečba závisí od závažnosti ochorenia, ale zahŕňa zvyčajne hospitalizáciu, liekovú terapiu na kontrolovanie bolesti a zápalu, intravenóznu tekutinu na udržanie hydratácie a prípadne chirurgický zásah v niektorých prípadoch.

Prevencia pankreatitídy zahŕňa racionálne užívanie alkoholu, zdravý životný štýl, vyhýbanie sa nadmernému príjmu mastnej a ťažkej stravy a vyhnutie sa fajčeniu.

Je dôležité, aby si pacient s podozrením na pankreatitídu konzultoval so svojim lekárom, aby získal presnú diagnózu a vhodnú liečbu.

Zápal obličiek a ochorenia obličiek

Zápal obličiek je infekčné ochorenie, ktoré postihuje jednu alebo obe obličky. Najčastejšou príčinou zápalu obličiek je bakteriálna infekcia, ktorá sa šíri z močových ciest do obličiek. Medzi ďalšie príčiny patria aj vírusové infekcie.

Príznaky zápalu obličiek môžu zahŕňať bolesti v hornej časti brucha alebo chrbta, horúčku, únava, stratu chuti do jedla, zvýšené močenie lebo bolestivé močenie. Ak sa zápal obličiek neodhalí a nezačne sa liečiť včas, môže sa vyvinúť do závažnejších komplikácií, ako je absces a dokonca aj zlyhanie obličiek.

Ochorenia obličiek sú rôznorodé a môžu mať rôzne príčiny. Niektoré z najčastejších ochorení obličiek sú:

  • Chronické obličkové ochorenie - poškodenie obličiek, ktoré postupuje postupne a trvá dlhšie obdobie. Môže byť spôsobené vysokým krvným tlakom, cukrovkou, zápalom obličiek a inými faktormi.
  • Kamene v obličkách - tvoria sa z nahromadených minerálov v obličkách a môžu spôsobiť bolestivé zápaly a problémy pri močení.
  • Infekcie močových ciest - bakteriálna infekcia močových ciest sa môže šíriť do obličiek a spôsobiť zápal obličiek.
  • Polycystická choroba obličiek - charakterizuje sa tvorbou viacerých cýst v obličkách a môže viesť k zlyhaniu obličiek.

Liečba ochorení obličiek závisí od ich príčiny a závažnosti. Môže zahŕňať lieky na kontrolu krvného tlaku, diuretiká, antibiotiká, dialýzu alebo transplantáciu obličky.

Je dôležité, aby sa príznaky zápalu obličiek alebo iných obličkových ochorení konzultovali s lekárom, aby sa včas diagnostikovali a liečili.

Prevencia bolesti brucha

Prevencia bolesti brucha závisí na príčine bolesti. Avšak všeobecné opatrenia, ktoré môžete prijať pre prevenciu bolesti brucha, sú:

  • Zdravo sa stravujte - konzumujte vyváženú stravu bohatú na vlákninu, ovocie a zeleninu. Vyhnite sa mastným a ťažkým jedlám. Dodržiavajte pravidelné jedlá a v malých porciách.
  • Udržujte dostatočný príjem tekutín - piť dostatok vody denne pomáha udržiavať tráviaci systém v správnom fungovaní a prevencii bolesti brucha.
  • Prevencia zápchy - vyhnite sa zápche, ktorá môže spôsobiť bolesť brucha. Konzumujte potraviny bohaté na vlákninu, cvičte pravidelne a vyhýbajte sa nadmernému stresu, aby sa zabránilo zápche.
  • Vyhnite sa nadmernému stresu - stres môže spôsobovať bolesť brucha. Venujte sa stresu znižujúcim aktivitám, ako je joga, meditácia alebo rozhovor s psychológom.
  • Vyhnite sa nadmernému konzumovaniu alkoholu a fajčeniu cigariet - tieto škodlivé návyky môžu mať negatívny vplyv na váš tráviaci systém a spôsobiť bolesť brucha.
  • Pracujte na udržaní zdravej telesnej hmotnosti - obezita môže spôsobovať rôzne tráviace problémy, ktoré môžu spôsobiť bolesť brucha. Dodržujte zdravý životný štýl, správnu stravu a pravidelnú fyzickú aktivitu.
  • Zabráňte infekciám - dôkladne si umývajte ruky, najmä pred jedlom, aby ste zabránili infekciám, ktoré môžu spôsobiť bolesť brucha.
  • Pravidelne cvičte - fyzická aktivita pomáha udržiavať tráviaci systém v pohybe a prevencii bolesti brucha.

Pamätajte, že v prípade, že trpíte častými alebo silnými bolesťami brucha, je dôležité vyhľadať lekárske ošetrenie, aby sa zistila príčina a získal vhodný liečebný postup.

Aktualizované na 26.01.2024

- Anketa

MÁTE SKÚSENOSTI S BOLESŤOU POD REBRAMI?

Odpovedalo 1628 ľudí  

Áno, ale našťastie to nebolo nič vážne
39%
Áno, musel/a som vyhľadať odbornú pomoc
54%
Nie, takéto problémy našťastie nemám
7%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 06.02.18 18:57

ĽŠ
karma
100.00

Mám skúsenosti, našťastie bez vyhľadania odbornej pomoci, tak, či tak - veľmi nepríjemné!

  • 0
Odpovedať

Helena Danisova 30.01.19 15:54

HD
karma
-1.00

Ano pocitujem bolest pod lavym rebrom

  • 11
Odpovedať

Katarína Kusá 06.02.18 19:43

KK
karma
90.00

mňa občas pichá pod pravým rebrom, už som aj rozmýšľala že pozriem google ale kým som sa k tomu dostala tak ma to aj prešlo...no ale teraz už viem

  • 7
Odpovedať

Iveta Moravčíková 06.02.18 20:18

IM
karma
100.00

za som si rada niečo prečítala

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní