Náraz do hrudníka sa môže skončiť zlomeninou. Aké príznaky poukazujú na zlomené rebro?

Náraz do hrudníka sa môže skončiť zlomeninou. Aké príznaky poukazujú na zlomené rebro?

Rebrá sú kosti tvoriace kostru hrudníka, respektíve hrudný kôš. Majú svoj charakteristický vzhľad, ktorým sa odlišujú od iných kostí. Sú dlhé, štíhle a zakrivené. Hrudný kôš človeka konkrétne tvorí 12 párov rebier.

Prvých sedem párov rebier sa upína na hrudnú kosť. Osmy až desiaty pár rebier sa upína na predchádzajúce rebrá a jedenásty a dvanásty pár rebier má konce voľne uložené v svalovine. Rebrá patria k ohybnejším kostiam, preto je pravdepodobnosť ich zlomenia o niečo menšia. 

I napriek tomu patria zlomené rebrá k pomerne častým poraneniam. Ako sa môže zlomiť rebro a aké príznaky môžu na zlomeninu poukazovať? Ako sa prasknuté rebrá diagnostikujú? A ako sa liečia zlomené rebrá?

Kedy môže dôjsť k zlomeniu rebier?

Jednou z najhlavnejších úloh rebier je ochrana pľúc, srdca a prakticky celej hrudnej dutiny. Pri fraktúre rebier dochádza k zlomeniu alebo prasknutiu jedného či viacerých rebier, ktoré sú časťou kostry hrudníka. Zlomeniny rebier sa líšia svojou závažnosťou. Medzi ľahšie poranenia rebier patria čiastočné praskliny v rebrovej kosti, k tým závažnejším naopak viacnásobné rozlomenie rebra na viacero častí. 

K najzávažnejším stavom patria takzvané dvierkové fraktúry rebier, pri ktorých sa rebrá zlomia na oboch stranách hrudného koša, v dôsledku čoho sa vytvorí akýsi otvor pripomínajúci dvierka. Vzniku zlomeniny rebra pritom obvykle predchádza pôsobenie priameho nadmerného tlaku v hrudnej oblasti, no k rozvoju zlomeniny môžu prispieť aj iné rizikové faktory.

Najčastejšie je fraktúra rebra následkom nárazu alebo úderu do hrudníka. Dôjsť k tomu môže pri autonehode, športovom úraze (najmä pri kontaktných športoch, ako je napr. hokej), bitke či páde. Viac ohrození sú zlomeninami rebier staršie osoby, u ktorých je obvykle vyššie riziko pádov alebo u ktorých môžu byť kosti oslabené v dôsledku ochorenia.

Ďalšie možné rizikové faktory zlomenín rebier:

  • opakované namáhanie rebier pri silnom kašli (vo vzácnych prípadoch),
  • opakované zaťažovanie rebier pri niektorých športoch, pri ktorých v dôsledku opakovaných pohybov dochádza k preťaženiu hornej časti tela (napr. golf, veslovanie, tenis),
  • primárne kostné nádory v rebrách, oslabujúce kosti – vznikajú tzv. patologické zlomeniny rebier,
  • metastázy v kostiach, respektíve konkrétne v rebrách, ktoré narúšajú štruktúru a pevnosť kostí (napr. pri rakovine prsníka, pľúc alebo iných orgánov),
  • osteoporóza, ktorá je charakteristická rednutím a oslabením kostí. 

Odporúčame: ​MDS alebo myelodysplastický syndróm – koho postihuje a aké sú prejavy?

Na zlomené či prasknuté rebrá môžu poukazovať tieto príznaky

Podobne ako iné zlomeniny, tak aj zlomeniny rebier sú spravidla sprevádzané bolesťou rôznej intenzity. Pri zlomeninách rebier je najväčším problémom fakt, že poranená časť sa pri dýchaní stále pohybuje, čo vedie k bolestiam. Na rozdiel od zlomeniny končatiny nie je možné v tomto prípade úplne znehybnenie kosti. 

V závažných prípadoch sú bolesti veľmi silné a intenzívne, napríklad ak sa medzi zlomené kosti pricviknú nervy prechádzajúce popri rebre. Zlomenie rebra pri úraze môže byť sprevádzané aj praskavým zvukom. 

Pre zlomené rebrá sú charakteristické nasledujúce symptómy:

  • bolesť v oblasti hrudníka je intenzívnejšia pri hlbokom dýchaní, kašľaní, kýchaní alebo smiechu,

  • bolestivé pohyby trupu, napríklad otáčanie alebo ohýbanie (bývajú veľmi bolestivé),
  • oblasť rebier je citlivá na dotyk a tlak,
  • krvná podliatina v mieste zlomenia rebra (nebýva prítomné u každého).

Možné komplikácie pri zlomeninách rebier

Ako sme spomenuli vyššie, zlomené alebo pomliaždené rebro môže predstavovať rôzne závažný stav. Ľahšie zlomeniny možno obvykle pomerne dobre preliečiť, tie závažnejšie sa môžu spájať aj s viacerými zdravotnými komplikáciami.

Ostrá časť zlomeného rebra môže prepichnúť okolité orgány, teda napríklad pľúca, pečeň, slezinu, ale aj obličky či niektoré väčšie cievy. V dôsledku tejto komplikácie môže u pacienta dôjsť k život ohrozujúcemu stavu. 

Najvyššie riziko komplikácií pri fraktúre rebra je pozorované pri spomínaných dvierkových zlomeninách rebier, ale taktiež aj pri takzvaných dislokovaných zlomeninách. Disklokovaná zlomenina je zlomenina, pri ktorej sú úlomky kosti vychýlené zo svojho anatomického postavenia. 

Medzi najčastejšie komplikácie zlomených rebier patrí:

  • prepichnutie aorty (zvýšené riziko pri zlomeninách prvého až tretieho rebra),

  • prepichnutie a poranenie pľúc a následný traumatický pneumotorax (zvýšené riziko pri zlomeninách rebier v strede hrudníka),
  • prasknutie sleziny, pečene alebo obličky (zvýšené riziko pri zlomeninách posledných rebier).

Spomenuté komplikácie môžu byť sprevádzané závažnými príznakmi, ako je zhoršujúca sa dýchavičnosť, silnejúca bolesť hrudníka, vykašliavanie krvi, horúčka, bledosť v tvári, pokles tlaku, zrýchlená srdcová činnosť. 

Odporúčame: Akútna myeloidná leukémia – koho postihuje najčastejšie a aké má príznaky?

Diagnostika zlomenín rebier

Podozrenie na zlomené rebrá vzniká po náhle vzniknutej bolesti hrudníka, ktorá sa objavila po úraze. Lekár môže pohmatom vyšetriť citlivosť a bolestivosť rebier. Pri diagnostike je potrebné odlíšiť zlomenie rebra od obyčajných pomliaždenín, respektíve narazených rebier, ktoré môžu byť rovnako bolestivé, no zároveň nepredstavujú tak závažný stav.

K základným diagnostickým metódam pri zlomeninách patrí RTG vyšetrenie, teda röntgenové vyšetrenie hrudníka. Čerstvá zlomenina rebra však nemusí byť na RTG snímke úplne viditeľná. Lomné línie sa môžu niekedy zobraziť až po 24 či 36 hodinách. Podľa potreby sa niekedy vykonáva CT snímkovanie, teda počítačová tomografia. Mäkké tkanivá v okolí rebier môžu byť vyšetrené pomocou magnetickej rezonancie. Niekedy sa tiež vykonáva ultrazvuk brucha. 

Liečba zlomených rebier

Liečba zlomeniny rebier závisí hlavne od závažnosti stavu. Ľahšie zlomeniny rebier je možné preliečiť bez väčšieho zásahu i v domácom prostredí. Obvykle sa nevyužíva žiadna fixácia, ako pri zlomených rukách či nohách (spravidla netreba obviazať rebrá). Odporúča sa pokojový režim. Rebrá sa zrastú obvykle v priebehu 6 až 8 týždňov.

Keďže ide o bolestivý stav, lekári predpisujú v rámci domácej liečby lieky proti bolesti. Podľa odporúčaní lekára sa tiež na miernenie ťažkostí môžu použiť studené obklady (nie ľadové obklady). Uplatňovať sa môžu rehabilitácie zamerané na dýchacie cvičenia, pri ktorých sa pacient učí dýchať nielen povrchovo, ale aj dostatočne hlboko.

Najzávažnejšie zlomeniny rebier (napr. viacnásobná zlomenina rebier) môže byť potrebné preliečiť v umelom spánku. Počas neho pacient dýcha pomocou prístroja, ktorý mu rozpína pľúca a zároveň udržuje rebrá v stave pokoja. Výnimočne sa pri zlomeninách rebier pristupuje k operačnej liečbe. Chirurgický zásah môže zahŕňať spájanie rebier drôtmi alebo kovovými dlahami. 

Prevencia fraktúry rebier:

  • prevencia zranení v domácnosti – prevencia pádov v domácnosti (napr. protišmykové podložky v kúpeľni, odstránenie kobercov z klzkých povrchov), nosenie vhodnej obuvi, vhodné osvetlenie v domácnosti,
  • ochrana pri športe a práci – ak hrozí poranenie hrudníka, je potrebné myslieť na bezpečnostné opatrenia, pri vykonávaní rizikových aktivít alebo športov používajte vhodné ochranné vybavenie, ako sú chrániče hrudníka, bezpečnostné pásy, učte sa a praktizujte správne techniky pri športoch alebo aktivitách, ktoré môžu predstavovať riziko pre vaše rebrá,
  • posilnenie kostí – dostatočný príjem vápnika a vitamínu D, pravidelná pohybová aktivita, vyhýbanie sa sedavému spôsobu života,
  • zdravá strava – vyvážená strava bohatá na živiny podporuje celkové zdravie a pomáha udržiavať hmotnosť, čo je dôležité pre zdravie kostí,
  • obmedzenie alkoholu a nefajčenie – nadmerná konzumácia alkoholu a fajčenie môžu znižovať kostnú hustotu a zvyšovať riziko zlomenín,
  • pravidelné zdravotné kontroly – môžu zahŕňať napríklad hodnotenie rizika osteoporózy, najmä u starších jedincov. 

Článok aktualizovaný 28.12.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní