Vieš sa bicyklovať? Toto sú zásady správneho bicyklovania!

Vieš sa bicyklovať? Toto sú zásady správneho bicyklovania!
  • 19.05.2018
  • Simona Kostková

Sezóna bicyklovania je tu! Vytiahnite aj vy svojho dvojkolesového tátoša a vyberte sa do prírody vyventilovať si hlavu aj telo. Avšak predtým sa pozrite spolu s nami na najdôležitejšie zásady správneho bicyklovania!

Poviete si, veď bicyklovať sa vie každý a nie je na tom nič výnimočné ani náročné. Omyl! Tak ako pri všetkom, aj pri bicyklovaní platia určité pravidlá, ktoré musíte dodržiavať, pokiaľ si chcete jazdu naozaj užiť. Vyhnite sa pádom či nepríjemným zážitkom, ktoré by vás od toho mohli odradiť a užite si leto s vetrom vo vlasoch naplno!

Ak ešte bicykel nevlastníte

Pokiaľ ste úplný začiatočník a nápad s bicyklom sa vám len nedávno zapáčil, neváhajte sa plne obrátiť na predajcov v špecializovaných predajniach. Tí vám pomôžu s výberom toho správneho prostriedku presne podľa vašej potreby, či už chcete jazdiť po lese alebo do práce. Poradia vám, ako si podľa výšky vybrať správnu veľkosť rámu a upozornia vás aj na dôležité body, ktoré musí váš budúci bicykel spĺňať.

Kvôli správnej polohe vašej chrbtice by ste mali mať taký bicykel, aby sa vaše kolená  pri bicyklovaní príliš neohýbali a pri sedení by ste sa mali dotýkať aspoň špičkami zeme. Okrem toho vám poradia so správnym nastavením výšky riadidiel či sedadla. Ak už bicykel máte, prečítajte si, čo treba pred prvou tohtoročnou jazdou spraviť.

Pozri tiež: Zázračný cvik na päť: Plank alebo doska - ako ho správne cvičiť?

údržba bicykla

Zdroj: Shutterstock®

Prvá jazda

Pred prvou jazdou je najdôležitejšie bicykel skontrolovať a zamerať sa musíte na tieto veci. Ako prvé si skontrolujte pneumatiky, ktoré bude treba pravdepodobne po zime dofúkať. Takisto skontrolujte, či nie sú poškodené – zodratý dezén či praskliny môžu byť nebezpečné a tieto radšej dajte skontrolovať odborníkovi. Skontrolujte vidlice, ktoré je vhodné očistiť od prachu a to platí aj pre rám kolesa, ktorý bude možno treba dotiahnuť, inak sa vám môže koleso posúvať, poprípade uvoľniť.

Ďalšou dôležitou vecou, ktorú musíte pred prvou jazdou skontrolovať, je reťaz. Poriadne ju vyčistite a naolejujte. Skontrolujte takisto aj brzdy a svetlá, hlavne ak hrozí, že pôjdete domov za tmy. Ak je všetko v poriadku a chystáte sa na dlhšiu trať, vezmite si pre istotu teleskopickú hustilku, s ktorou si môžete kedykoľvek dofúkať nedostatočne nafúkané kolesá. Čo ešte budete na cestách-necestách potrebovať?

ako sa bicyklovať

Zdroj: Shutterstock®

Ideme na to

„Mám svoj bicykel, čo viac potrebujem?“ Okrem dobrého bicykla, prenosnej pumpy a dobrej nálady, budete potrebovať na cestu nasledujúce veci. V prípade smädu vás určite poteší držiak na fľašu, ktorý budete mať hneď poruke a nebudete musieť loviť pitie v ruksaku. Majte na bicykli aj dobré svetlá, odrazky, zvonček a náhradnú dušu v ruksaku. Pokiaľ chcete svojho tátoša ponechať samého pred obchodom či reštauráciou, nezabudnite aj na kvalitnú zámku.

I keď sa mnohí zhrozia pri predstave, že by si mali na hlavu dávať prilbu, v ktorej nikto nevyzerá príťažlivo, buďte iní! Prilba vás ochráni pred vážnejšími zraneniami a v extrémnych prípadoch môže byť jediná, ktorá vám zachráni život. Ak máte cestný bicykel, určite sa vám zíde aj malý košík, do ktorého si môžete vložiť tašky či nákup.

Pozri hneď: Poznáš nebezpečenstvo kurzov sebaobrany? Sú naozaj užitočné?

ako sa odreagovať

Zdroj: Shutterstock®

Les alebo mesto?

Vo väčších mestách predstavuje bicyklovanie celkom problém. Je len málo cyklistických chodníkov, ktoré vás bezpečne dopravia z domu až do prírody. Preto, ak nemáte inú možnosť, než ísť po ceste cez mesto, dávajte si pozor na autá! Takisto ako vodiči majú pri pohľade na bicyklistu strach, mali by ste mať aj vy z áut, pretože pri strete je auto jednoznačným víťazom. Jazdite preto vždy veľmi opatrne, ideálne s prilbou. Ak máte možnosť ísť do lesa alebo po málo frekventovaných dedinských cestách, jediné, na čo si musíte dávať pozor, sú iní cyklisti, chodci, nerovný terén či lesná zver. Buďte opatrní za každých okolností a vyhnite sa telefonovaniu za jazdy či slúchadlám, ktoré vás môžu rozptýliť.

Terénu prispôsobte aj svoje tempo. Pri jazde do kopca preraďte na nižší prevod, ešte predtým, než sa naň dostanete a naopak, počas jazdy dolu z kopca oddychujte, nešliapte a ak nemáte strach, tak ani nebrzdite. Je prirodzené, že čím viac budete jazdiť, tým vám to pôjde ľahšie, tým viac sa spoznáte so svojím bicyklom a budete vedieť odhadnúť svoje aj jeho možnosti.

ako si vybrať bicykel

Zdroj: Shutterstock®

Na záver, milé dámy, pripravte si všetky vyššie spomínané veci deň vopred, aby ste si jazdu naozaj užili so všetkým, čo k tomu patrí. A tým myslíme aj svalovicu či otlačený zadok na ďalší deň. Najdôležitejšie je mať helmu, náradie pre rýchlu opravu drobných nedostatkov, občerstvenie a mobil s mapou. Mobil aj mapa sa vám zídu, hlavne ak idete na miesta, ktoré dobre nepoznáte a mohli by ste sa stratiť. Poslednou dôležitou vecou, ktorú pred jazdou nepodceňte, je kvalitné oblečenie.

Okuliare sa vám zídu aj počas zamračených dní, pretože chránia vaše oči pred hmyzom či lietajúcim peľom, ktoré vám môžu znepríjemniť jazdu. Rovnako nezabudnite na reflexné prvky! Ak toto všetko máte, veselo sa pustite do jazdenia. Samozrejme, riaďte sa pravidlami cestnej premávky a jazdite opatrne a ohľaduplne. Pekný deň!

Musíš vidieť: Sviečka ako cvik pre zdravie. 9 dôvodov, prečo ju cvičiť pravidelne!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Elena Švachová 19.05.18 22:35

karma
109.00

Bicykle mám 2 - horský,aj cestný. Cestným chodím každý deň do práce.Je to fajn,lebo ušetrím kopu času,ako ked idem peši.Som rýchlejšie v práci a potom aj doma.Niekedy chodíme na bicykloch aj na chalupu,vzdialenú 9 km.Údržbu mi robí manžel...

  • 0
Odpovedať

Sofia Lokosova 07.02.24 15:36

SL
karma
-1.00

Poraďte bicykel pre trojročného chlapca, ideálne aby bol ľahký :) nech sa mu na ňom dobre učí bicyklovať.

  • 0
Odpovedať

Milka Seduva 10.02.24 21:20

MS
karma
-1.00

skus pozriet znacky woom popripade rascal, tie ponukaju lahke bicykle, maju ich na predajni cyklospeciality

  • 0
Odpovedať

Anna Nusk 17.02.24 11:24

AN
karma
-1.00

my sme syna dlho ucili bicyklovat, on sa dost bal tak to trvalo

  • 0
Odpovedať

Ban Hul 19.02.24 16:24

BH
karma
-1.00

my sme 4-clenna rodinka a bicyklujeme vsetcia :) uz sa aj ten najmladsi konecne minuly rok naucil

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní