Zmenšenie pŕs: Kedy je vhodné začať o ňom uvažovať?

Zmenšenie pŕs: Kedy je vhodné začať o ňom uvažovať?

Zmenšenie pŕs zrejme nie je medzi nami ženami také lukratívne a vyhľadávané ako ich zväčšenie, avšak sú prípady, kedy je skutočne vhodné nad týmto zásahom do svojho tela začať uvažovať. Kedy to je, ako tento zákrok zmení nielen vizuálnu, no predovšetkým zdravotnú stránku života, ako samotný zákrok prebieha a aké sú riziká – na to všetko vám zodpovie nasledujúci článok.

Prsia? Zmenšiť? A to už prečo?!

Mnohé z vás si možno teraz povedali: Čo by som len dala za „problém“ tohto druhu! No hoci len máloktorá žena netúži po bujnom poprsí, pravda je taká, že nadmerné prsia (hypertrofia) so sebou vedia priniesť množstvo negatív. Hovoríme tak o zdravotnej ako aj psychickej a emocionálnej stránke. Treba si totiž uvedomiť, že taký prsník vôbec nie je ľahká (pokiaľ ide o váhu) záležitosť. Preto, ak so svojim veľkým poprsím žena nie je stotožnená, ide o zbytočnú váhu navyše. Nehovoriac o tom, že priveľké poprsie dokáže ženu doslova obťažovať a obmedzovať pri bežných činnostiach.

Inšpiruj sa: Zmenšenie pier: Šialený trend nových plastík je tu!

priveľké prsia

Zdroj: Shutterstock®

Druhá strana mince

Realitou teda zostáva, že výrazne vyvinuté prsia narúšajú a deformujú nielen držanie tela, ale prinášajú aj nemalé bolesti a deformácie chrbtice, ďalej výrazné bolesti krku, krčnej chrbtice, ramien, horných končatín a hlavy. Pokiaľ však hovoríme o psychickej stránke, k zmenšeniu prsníkov sa väčšinou odhodlajú ženy, ktoré bývajú objektom mužských pohľadov a netaktných narážok či posmeškov a čo si budeme klamať, nie každej žene tento druh pozornosti lichotí. Nepríjemným sprievodným javom bujného poprsia je aj zaparovanie miest pod prsníkmi (v podprsnej ryhe) či doslova zarezávanie ramienok do kože a to skutočne nepridá na nálade nikomu.

bolestivé prsia

Zdroj: Shutterstock®

Kto je „cieľovkou“ nadmerných pŕs?

Ak sa však pýtate, kto je v tomto prípade „rizikovou“ skupinou, tak najčastejšie ženy po pôrode a po menopauze, v dôsledku hormonálnej nerovnováhy. Svoju úlohu tu však zohráva aj výrazný nárast hmotnosti. Mimochodom, zmenšenie prsníkov vraj absolvovala aj svetová tenisová jednotka Simona Halepová a pravdupovediac, v prípade vrcholovej športovkyne sa tomuto kroku asi naozaj nikto nečuduje.

Najčastejšie sa pre túto operáciu rozhodnú ženy s veľkosťou E, F, G až H. Veľkosť, na akú sa prsia zmenšujú, býva určená samotnou postavou ženy tak aby šlo o proporčnú vyváženosť.

Pozri aj: Otoplastika - korekcia odstávajúcich uší: Je vhodná pre každého?

nadmerné prsia

Zdroj: Shutterstock®

Ako prebieha zmenšenie prsníkov?

Pod operáciou, na ktorej konci je redukcia veľkosti prsníkov, rozumieme odstránenie nadbytku prsníkového tkaniva a to tak žliaz ako aj tuku a kože. Samotný zákrok trvá približne štyri hodiny v celkovej anestézii a predchádzajú mu len bežné predoperačné vyšetrenia, pričom v tele nesmie prebiehať nijaký zápal. Po operácii žena zvyčajne nosí istý čas takzvanú pooperačnú podprsenku, no z nemocnice môže odísť už zhruba po troch hodinách od ukončenia operácie. Niektoré kliniky však odporúčajú 24-hodinovú hospitalizáciu.

redukcia prsníkov

Zdroj: Shutterstock®

Existujú nejaké riziká?

Zákrok môžu absolvovať ženy s dokončeným vývinom prsníkov, teda približne po 19. roku života. Ženy, ktoré plánujú tehotenstvo a nechali si zmenšiť prsia, môžu mať teoreticky pri prípadnom kojení menšie problémy, nie je to však samozrejmosť. Je však pomerne častou realitou, že po zákroku zmenšenia prsníkov po čase opäť dorastú, čo je len prirodzený následok „práce“ hormónov v tele ženy. Zároveň k zmenšeniu pŕs dochádza aj vtedy, keď sú asymetrické, teda jeden prsník je väčší, ako druhý – tu ide o akési dorovnanie do totožnej veľkosti.

- Anketa

TRÁPIA AJ VÁS NADMERNÉ PRSIA?

Odpovedalo 2005 ľudí  

Áno
99%
Nie, mám skôr opačný problém
0%
Nie, som spokojná s tým, čo mám
0%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Zdena Paňková 20.08.18 07:24

ZP
karma
100.00

Určite sa nájdu v mojom okolí ženy, ktoré trápi nadmerná veľkosť poprsia, ale zatiaľ som sa nestretla s tým, že by si niektorá dala zmenšiť, resp. upraviť. Myslím si, že správnym výberom vhodnej veľkosti spodného prádla sa dá tiež napomôcť tomuto problému, ale ak je to zaťažujúce, asi treba hľadať iné riešenie.

  • 1
Odpovedať

Alžbeta Stanková 21.08.18 13:08

AS
karma
108.00

dala by som si zmenšiť prsia, keby som sa nebála operácie- ako takej

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 21.08.18 18:40

MM
karma
100.00

toto sa ma netýka, ale viem, že mnohé tieto ženy majú zdravotné problémy

  • 1
Odpovedať

Zuzana Szocsova 03.12.18 15:40

ZS
karma
100.00

myslim si ze ani jeden extrem nie je dobry, ani priliz male ani priliz velke

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní