Akné na chrbte - čo to znamená?

Akné na chrbte - čo to znamená?
  • 13.07.2016
  • Lucia Hausknechtová

Akné je problémom nielen ľudí v pubertálnom veku, ale aj dospelých, ktorí prekročili 30. rok svojho života. Tento zdravotný a estetický problém dokáže znepríjemniť život každého človeka, ktorý mal akné v minulosti alebo ním stále trpí.

Bolestivé vyrážky a zapálená pokožka sa však nemusí prejaviť len na tvári. Mnoho ľudí trpí nepríjemným akné na hrudníku, ramenách alebo na chrbte. 

Akné z medicínskeho hľadiska

Akné je chronické zápalové ochorenie mazových žliaz a vlasových folikulov, ktoré sa prejavuje v miestach s najväčším počtom mazových žliaz. Tie sa nachádzajú najmä na tvári a dekolte, no vyrážky sa môžu vyskytovať aj na ramenách alebo chrbte. Základným prejavom akné sú komedóny, tzv. čierne bodky a zapálené červené či hnisavé vyrážky.

Odporúčame prečítať: 8 večerných maškŕt, z ktorých nepriberieš

Akné na chrbte - čo to znamená?

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú príčiny akné na chrbte?

Väčšina problémov s akné je spôsobená genetickou predispozíciou, zvýšenou produkciou mazu, hormonálnymi zmenami alebo zlou životosprávou. V dospelosti býva najčastejším dôvodom nerovnováha medzi mužskými a ženskými hormónmi v tele, ktoré spôsobujú zvýšenú produkciu kožného mazu. 

Odporúčame vyskúšať: Vyskúšajte v kuchyni rôzne druhy tekvíc

Akné na chrbte - čo to znamená?

Zdroj: Shutterstock®

Dlhodobá liečba

Ak trpíte akné, návšteva dermatológa by mala byť prvým krokom k úspešnej liečbe. Nasadením liekov alebo vitamínov môže dôjsť k výraznému zmierneniu akné, dokonca k jeho úplnému odstráneniu.

Nemenej dôležitá je aj správna starostlivosť o vašu pokožku. Chrbát si pravidelne čistite prípravkami na problematickú pokožku, aby ste zamedzili rozmnožovaniu baktérií a nezabúdajte na pravidelný pitný režim. Hoci sa výsledky zo začiatku môžu zdať minimálne, po čase by malo prísť zlepšenie. 

Odporúčame prečítať: Takto si pripravíte pravé mexické guacamole

Akné na chrbte - čo to znamená?

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.shutterstock.com

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Mária Zámečníková 14.07.16 18:34

MZ
karma
-1.00

Presne.. ja keď mám akné, tak jedine kvôli hormonálnej nerovnováhe.. Skúšala som rôzne mastičky, krémy, vody od špecialistov na predpis... Dokonca ma presviedčali, že to budem mať do konca života a doslova ma nútili na chemický peeling, HAK a iné tabletky...a to som mávala podkožné akné pred menzesom v oblasti brady a občas chrbtu.. Keď som jednému naozaj uznávanému špecialistovi povedala, že mám pocit, že ide o hormonálnu nerovnováhu.. tak ma vysmial a znova ma presviedčal začať liečbu Roaccutane, čo som nechcela kvôli max. trom bodliakom (ktoré ma síce dosť trápili, lebo boli obrovské a boľavé a veľmi ťažké sa hojili).. Nakoniec som to doriešila tak, že používam lepšiu kozmetiku, prejdem si pleť každý deň aspoň micelárkou na vyčistenie a taktiež hlavne pred menzesom nejem určite mastné a ťažké jadlo.. A ešte čo sa týka hormónov, každé ráno si dávam B6 vitamín (už asi pol roka ho užívam a nepribrala som z neho, aj keď sa ho iné osoby kvôli tomu boja) a užívala som zo začiatku aj púpalkový olej a maca.. Pleť sa mi naozaj zlepšila.. Tento základ vitamínov na úpravu hormónov môžem iba odporučiť :)

  • 0
Odpovedať

Lenka Lapuniková 07.10.16 10:00

LL
karma
-1.00

Mne akné na chrbte zlepšuje sauna a slniečko.

  • 0
Odpovedať

Tatiana Chovancova 29.06.19 18:22

TC
karma
-1.00

u mna pomaha krasne slnko a morská voda a cez zimu kvetová voda salvie bio-bachovky a akne mam po roku ovela ovela lepsie

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 20:32

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 20:32

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní