Ako správne zmerať bazálnu teplotu? Zisti, či to robíš dobre!

Ako správne zmerať bazálnu teplotu? Zisti, či to robíš dobre!

Pravdepodobne to už roky robíte tak ako väčšina ľudí – bazálnu teplotu si meriate v podpazuší a to buď ešte tradičným ortuťovým teplomerom alebo tým digitálnym. Nebude pre vás zrejme novinkou ani to, že telesná teplota býva odlišná aj v rámci jedného dňa, samozrejme, aj počas menštruácie. Dokonca ešte aj každá časť tela má odlišnú teplotu. Existuje však niekoľko pravidiel, ako a kedy si tento telesný údaj preverovať tak, aby sme dosiahli čo najpresnejší výsledok. Ako si správne zmerať bazálnu teplotu? To sa dozviete v nasledujúcom článku.

Kedy si merať teplotu?

Údaj z merania bazálnej teploty je najpresnejší vtedy, keď si ju meriate v podpazuší a v ranných hodinách, niekoľko dní alebo aj týždňov po sebe. Ideálne je zmerať si ju ešte predtým, ako vstanete z postele, teda v pokoji, ihneď po prebudení. Okrem podpazušia si však môžete zmerať teplotu aj prostredníctvom úst (pod jazykom), konečníka (asi najmenej populárny spôsob), čela, ucha alebo pošvy (nie počas menštruácie). Ak používate klasický ortuťový teplomer, tak nezabúdajte, že musí byť strasený a doba merania teploty má byť aspoň desať minút. Pri meraní v podpazuší si teplomer pritisnite ku koži, aby vám počas merania nevykĺzol, avšak nie zase príliš, aby nepraskol.

Odporúčame: Vedľajšie účinky detoxikácie: Spoznaj odvrátenú stránku očisty tela!

ako správne merať teplotu

Zdroj: Shutterstock®

Nameranú teplotu si zapisujte!

Bazálnu teplotu je dobré si zapisovať, pričom si zapíšte aj dátum a čas, ako aj časť tela, na ktorej ste si teplotu merali. Myslite však na to, že v konečníku či v pošve si vždy nameriate vyššiu teplotu, ako napríklad v ústach. V prípade, že používate digitálny teplomer, doba merania je neporovnateľne kratšia, než pri ortuťovom teplomere. Navyše na nameranú teplotu vás upozorní zvukovým signálom a v porovnaní s klasickým teplomerom meria s presnosťou na desatinné čísla. Pomaly, ale isto sa však do domácností dostávajú aj takzvané infračervené teplomery, ktorými si môžete teplotu zmerať na spomínanom čele alebo v uchu. Ide o najrýchlejší a zároveň najmodernejší spôsob merania telesnej teploty.

presné meranie teploty

Zdroj: Shutterstock®

Prečo to vlastne robiť?

Meranie bazálnej teploty vám môže pomôcť určiť čas ovulácie, preto býva často využívané ženami, ktoré sa snažia otehotnieť. Počas ovulácie je totiž telesná teplota o čosi vyššia, než bežne. Okrem toho vám trvalo nízka bazálna teplota môže napovedať oslabenie štítnej žľazy, naopak, dlhodobo zvýšená teplota môže byť signálom chronického stresu, nespavosti, avšak objavuje sa aj vtedy, keď telo vystavujete zvýšenej aktivite, napríklad pri intenzívnom tréningu. Dlhodobo zvýšená teplota, oproti normálu, môže byť aj známkou tehotenstva.

Aké teploty sú v norme?

Zatiaľ, čo vo vnútri tela býva naša priemerná teplota okolo 37,5 °C, na povrchu tela už je to len priemerne 36,5 °C. Telo má prevažne najnižšiu teplotu ráno a najvyššiu večer. Normálna bazálna teplota sa však pohybuje v rozmedzí od 36,6 °C do 36,8 °C. Ak je vaša telesná teplota vyššia, ako 37 °C, hovoríme o zvýšenej teplote, ak však presiahla hranicu 38 °C, reč je už o horúčke. Jedno aj druhé je vždy ukazovateľom vášho zdravotného stavu, teda nejde o ochorenie, len o príznak ochorenia či poruchy organizmu. Na záver už len jedna malá praktická rada: Z hygienického hľadiska je ideálne, ak má každý člen rodiny k dispozícii svoj vlastný teplomer.

Inšpiruj sa: Rozčúlili ťa? Zisti, ako sa vysporiadať s pocitom hnevu!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 26.10.18 05:48

ĽŠ
karma
100.00

Pre správne meranie naozaj poučný článok!

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní