Biely cukor – ako si osladiť život aj bez neho?

Biely cukor – ako si osladiť život aj bez neho?

Cukor nie je práve najzdravšou potravinou, ktorú pri nákupe bežne vhadzujeme do košíka. Mnohí by cukor možno aj chceli prestať používať, no bez neho si to už nevedia ani predstaviť. Obmedziť biely cukor však neznamená prísť o sladkú chuť v našom živote.

Dnes už v obchodoch alebo na internete nájdeme množstvo rôznych druhov sladkých dochucovadiel, ktorými sa dá cukor nahradiť. Prinášame vám 5 tipov, ako cukor vymeniť za niečo zdravšie alebo aj menej kalorické!

Agáve

Z agáve sa vyrába zdravé sladidlo v podobe sirupu. Pochádza z Mexika a pripravuje sa varom pri vysokých teplotách zo štiav vytekajúcich z kaktusu po jeho narezaní. Z rovnakej rastliny sa vyrába aj pre Mexiko známa liehovina, a to tequila. Agávový sirup je svetložltý, má jemne vodnatú konzistenciu a karamelovú chuť.

Toto sladidlo je pomerne sladké, preto ho stačí použiť menej. Je až o 42 percent sladšie ako biely cukor. Nevýhodou sirupu z agáve je, že nie je menej kalorický ako spomínaný cukor a najšťastnejší nie je ani jeho vysoký obsah fruktózy. Preto ho užívajte s rozumom. Na druhú stranu má však nízky glykemický index, čiže radikálne nezvyšuje hladinu glukózy v krvi, a teda je vhodný aj pre diabetikov. Použiť ho môžete do dezertov, jogurtov i nápojov.

Bude vás zaujímať: Chudšie kontúry tváre bez plastiky? Povieme vám, ako na to!

Med ako náhrada cukru

Zdroj: Shutterstock®

Med

Asi najznámejšou a bežne dostupnou náhradou cukru je med. Ak však chcete schudnúť, zabudnite naň rovnako ako na predchádzajúci agávový sirup. Med je totiž rovnako kalorický ako biely cukor. V prípade, že kalórie až tak nepočítate, je toto sladidlo tou správnou voľbou. Obsahuje cenné antioxidanty a v surovom či nespracovanom stave je ešte lepší pre vyšší obsah živín.

Med je taktiež prírodným liečivom. Má protizápalové a antibakteriálne vlastnosti. Poradí si s bolesťami hrdla a na jeseň určite podporí vašu imunitu. Môžete ho používať do dezertov, čaju, kávy či iných nápojov a pokrmov. Ak si medom sladíte horúce nápoje, ako napríklad čaj, dbajte na to, aby jeho teplota nebola vyššia ako 40 stupňov. V takom prípade postupne stráca svoje vlastnosti.

Odporúčame: Ďatelina nie je len burina, ale aj liečivá bylinka!

Kokosový cukor namiesto bieleho cukru

Zdroj: Shutterstock®

Kokosový cukor

Kokosový cukor sa vyrába zo sladkého nektáru z kvetov palmy kokosovej. Má hnedú farbu a príjemnú karamelovú chuť. Skutočne kvalitný kokosový cukor je prírodný bez obsahu konzervačných a iných prídavných látok. Naopak obsahuje množstvo minerálov a stopových prvkov ako železo, zinok, draslík, horčík a tiež vitamín C a všetky z vitamínov B-komplexu. Dokonca obsahuje vlákninu, ktorá prospieva tráviacemu traktu.

Tento cukor je zdravší než trstinový cukor a má tiež vyšší obsah živín. Glykemický index zvyšuje len veľmi málo, preto je vhodnou voľbou aj pre diabetikov. Čo sa týka množstva kalórií, tu pre vás opäť nemáme dobrú správu, ak sa snažíte zredukovať svoju hmotnosť. Klasický a kokosový cukor sú približne rovnako kalorické. Ak vás však kalorická hodnota netrápi a chcete svojmu telu dopriať iba zdravšiu formu sladenia, tento cukor je tým pravým.

Bude vás zaujímať: Acerola - ovocie s extra dávkou vitamínu C

Stévia pri diéte

Zdroj: Shutterstock®

Stévia

Stévia je v súčasnosti už dosť rozšírenou náhradou bieleho cukru. Ide o cukor získaný ako extrakt zo stévie cukrovej, ktorá bola pôvodne pestovaná v Južnej Amerike. Je veľmi sladká, preto jej na osladenie stačí aj menšie množstvo. Vo vyššej koncentrácii má práveže horkejšiu príchuť, preto s ňou treba opatrne.

Stévia je ideálne, bezpečné a hlavne prírodne sladilo. Navyše má mnoho pozitívnych účinkov na ľudský organizmus. Napomáha regulácii hladiny cukru v krvi a znižuje krvný tlak. Neprispieva k tvorbe zubného kazu a je tiež vhodná pre diabetikov. Práve toto sladilo je skvelou voľbou pre osoby, ktoré pracujú na lepšej postave. Stévia totiž nemá prakticky žiadne kalórie. Osladiť si ňou môžete nápoje, jedlo i dezerty.

Bude vás zaujímať: Kuracia roláda so šunkou a medvedím cesnakom

melasa ako náhrada cukru

Zdroj: Shutterstock®

Melasa

Sladidlo zvané melasa vzniká ako vedľajší produkt pri spracovávaní cukrovej trstiny a cukrovej repy. Ide o tmavohnedý až čierny sirup, ktorý má hustú konzistenciu. Je zdrojom železa, vápnika, horčíka, vitamínov B skupiny aj vitamínu E. Okrem toho, že vám osladí život, posilní váš imunitný systém, pomôže od zápchy a zastaví vypadávanie vlasov.

Ak si chcete udržať štíhlu líniu, melasa je lepšou voľbou ako biely či trstinový cukor, pretože je menej kalorická. Dokonca má o polovicu nižšiu energetickú hodnotu ako med. Vhodná je na varenie, pečenie aj do nápojov. Pri zdravotných problémoch sa odporúča ráno vypiť vo vode rozpustené 2 až 3 lyžičky melasy.

Odporúčame: Ako oživiť detskú izbu: Vyskúšajte tieto tipy


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Katarína Kusá 02.06.17 10:16

KK
karma
90.00

už pár rokov sladím čaj a kakao medom a tam kde používam cukor som tento rok začala používať trstinový

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 02.06.17 18:17

DB
karma
117.00

Ja vôbec nesladím ani kávu ani čaj, na pečenie používam hlavne brezový cukor

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 02.06.17 19:41

SK
karma
114.00

sladím medíkom

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 17.07.17 18:55

AK
karma
100.00

sladím len trstinovým cukrom

  • 0
Odpovedať

Blažena Sádovská 19.07.17 19:10

BS
karma
100.00

Nesladíme kávu ani čaj, pri pečení sa snažím nahrádzať cukor zdravšími alternatívami:))

  • 0
Odpovedať

Blažena Sádovská 19.07.17 19:12

BS
karma
100.00

Syn sa venuje včelárstvu, čo ma veľmi teší...

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní