Jenna Ortega - hlavná predstaviteľka seriálu Wednesday: Toto si o nej vedela?

Jenna Ortega - hlavná predstaviteľka seriálu Wednesday: Toto si o nej vedela?
  • 04.01.2023
  • Michaela Kožáková

Gomez, Morticia, Pugsley, Wednesday, Lurch, bratranec Itt, strýko Fester či ruka Vec – kto by nepoznal rodinu Addamsovcov? Mnohí z nás dokonca na tomto seriáli vyrastali. 

The Addams Family je fiktívna rodina, ktorú vytvoril americký karikaturista Charles Addams. Pôvodne sa objavili v sérii 150 nesúvisiacich karikatúr, z ktorých asi polovica bola publikovaná v americkom týždenníku The New Yorker počas 50-ročného obdobia od svojho vzniku v roku 1938.

Addamsovci sú satirickou inverziou ideálnej americkej rodiny – excentrický, bohatý klan, ktorý sa teší zo strašidelných až morbídnych vecí a nevie, že ľudia ich považujú za bizarných a desivých.

Americký filmár Tim Burton, ktorý je známy svojimi gotickými fantasy a hororovými filmami ako je Nožnicovoruký Edward, Predvianočná nočná mora a ďalšou sci-fi tvorbou a drámou ako je Batman, Planéta opíc, Charlie a továreň na čokoládu či Alica v krajine zázrakov, sa rozhodol navrátiť rodinu Addamsovcov do pozornosti diváka. Avšak trochu iným spôsobom.

Hlavnou postavou rovnomenného seriálu je Wednesday – typicky mladé dievča, ktoré je posadnuté smrťou a má záľubu v robení zvláštnych vedeckých experimentov. Wednesday Addams vlastne existuje v nejakej forme už od konca tridsiatych rokov – najprv ako nemenovaná komická postava, potom ako malé dieťa v televíznom sitcome a teraz vo svojej najslávnejšej iterácii.

Seriál Wednesday prekonal 1,02 miliardy hodín zobrazení, a to len za tri týždne od svojho debutu. Ide o druhý najpopulárnejší seriál v anglickom jazyku na Netflixe.

Jeho hlavnou predstaviteľkou je Jenna Ortega. Táto mladá a talentovaná herečka si pomaly, ale isto dláždi svoju cestičku v Hollywoode. Okrem mnohých ocenení sa môže pochváliť takmer 35 miliónmi sledovateľov na Instagrame. Čo ste o tejto herečke nevedeli?

Neprehliadni: Prvá ukážka z hraného filmu o Barbie zaskočila publikum

The Addams Family

Zdroj: PINTEREST/jtime.com, PINTEREST/your mom

Jenna je jednou zo šiestich detí

Jenna Marie Ortega sa narodila 27. septembra 2002 v Coachella Valley v Kalifornii ako štvrté zo šiestich detí. Jej otec je mexického pôvodu a jej matka má mexický a portorický pôvod. 

Okrem niekoľkých rozhovorov Jenna o svojej rodine verejne nehovorí. Každý, kto ju sleduje, vie, že svoj instagramový účet zameriava na herecké projekty a iné pracovné záležitosti. Jej mama Natalie je však aktívna na svojich sociálnych sieťach a uverejňuje príspevky všetkých šiestich detí.

Jenna

Zdroj: PINTEREST/Damelio

Organizácie a charita

Jenna využíva svoje platformy na podporu imigrantov a politiky, ktorá sa ich týka. Je zástankyňou prisťahovalectva a antidiskriminácie. 

Podporuje kampane Pride Over Prejudice, ktorá háji záujmy a prijatie LGBT komunity. Aktívna Jenna obhajuje organizáciu už od svojich 13 rokov.

V roku 2016 zorganizovala stretnutie so svojimi fanúšikmi, aby vyzbierala peniaze pre mladé dievča bojujúce s rakovinou.

V roku 2020 bola Jenna vymenovaná za ambasádorku značky Neutrogena, ktorá propaguje zdravie pokožky pre všetkých spotrebiteľov bez ohľadu na rasu, vek, etnickú príslušnosť či kožné nedostatky. 

Na počesť svojho zosnulého starého otca, ktorý zomrel na AIDS, Jenna začala úzko spolupracovať s UNAIDS (medzinárodná organizácia pridružená k Organizácii Spojených národov, ktorá spája úsilie a zdroje 11 systémových organizácií OSN s cieľom zjednotiť svet proti AIDS.), aby pomohla zvýšiť povedomie o tomto víruse.

Wednesday

Zdroj: PINTEREST/Aris

Jenna Ortega ako Wednesday Addams

Jenna začala svoju hereckú kariéru už ako 9-ročná. Objavili ju po tom, čo jej mama zdieľala jej video na Facebooku. Svoju prvú (menšiu) úlohu získala v roku 2012 v seriáli The Baby Bug. Predtým, ako si Jenna zahrala v komediálnom seriáli Wednesday, stvárnila množstvo postáv v rôznych televíznych reláciách a filmoch.

Jenna sa v priebehu rokov preslávila ako detská herečka po tom, čo hrala v mnohých populárnych šou, vrátane úlohy mladej Jane v Jane The Virgin. Jenna dostala rolu i v niekoľkých hororových filmoch ako Vražedná opatrovateľka či Insidious: Kapitola 2. Spoznať ste ju mohli aj v obľúbenom netflixovom seriáli You v druhej sezóne, kde hrá Ellie Alves, malú sestru susedky Joe Goldberga.

Jenna Ortega filmy a televízne relácie

Tí, ktorí ste videli seriál, ste si pravdepodobne všimli, že Wednesday Addams len zriedka žmurkala. Žmurká len vtedy, keď je zaskočená alebo prekvapená. Tento nápad vznikol pri skúšaní jedného záberu, pri ktorom Jenna Ortega nežmurkala. Režisér bol z tejto scény tak nadšený, že sa rozhodol, že jednoducho Wednesday žmurkať nebude.

Pre rolu Wednesday sa musela Jenna Ortega naučiť hrať na violončelo. Absolvovala tiež hodiny šermu, lukostreľby, kanoistiky, boxu a kurz nemčiny.

Pozri aj: Najočakavánejšie bábätka roku 2023: Ktoré celebrity sa stanú rodičmi?

Tanec

Zdroj: PINTEREST/Lia Phroggie

Ikonický tanec Wednesday

Wednesday Addams nerobí nič náhodou. Stoická a najrozvážnejšia členka rodiny Addamsovcov, zriedka robí zbytočné pohyby, vrátane úsmevov a žmurkania. Takže, keď duch tanca posadol typicky mrzutú tínedžerku na školskom večierku, vyvolalo to okamžitý rozruch na obrazovke aj mimo nej.

Krátka scéna tvorí necelé tri minúty z celej série, no rýchlo sa stala najikonickejším momentom Wednesday. Popularita tanca ihneď zaplnila Instagram či TikTok. Priznanie Jenny Ortegovej, že choreografiu si pripravila sama, uchvátilo fanúšikov, vrátane celebrít natoľko, že sa naučili jej tanec a uverejnili ho na svojich sociálnych sieťach. Nových fanúšikov si získala aj pieseň,  punková hymna od skupiny The Cramps, s názvom „Goo Goo Muck“.

Prezrite si video nižšie a vyskúšajte si i vy legendárny tanec Wednesday Addams.

Tí, ktorí ste tento seriál nevideli, určite si ho pozrite. A my, fanúšikovia Wednesday, sa snáď čoskoro dočkáme druhej série.

Zdroj foto: úvodná koláž - INSTAGRAM/jennaortega

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 09:16

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 19:36

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 19:36

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 09:16

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 21:06

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 21:06

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní