Registrácia Prihlásenie

Chyby pri konzumovaní brokolice - čomu sa vyhnúť? Ostaneš prekvapená!

  • 19.11.2017
  • Veronika Lacková

Možno ste nevedeli, no tým, ako celé roky odmietate brokolicu (samozrejme nie úplne každý) sa ochudobňujete o úžasnú zeleninu, ktorá obsahuje množstvo potrebných látok pre telo.

Nachádza sa v nej vitamín A, C a E a ničí rakovinové bunky. Ako si brokolicu správne pripraviť, ktoré časti brokolice sa používajú, a hlavne, ako sa vyhnúť chybám pri konzumovaní brokolice, to vám radi prezradíme.

Jedzte aj stonky

Väčšina ľudí konzumuje z brokolice len jej okvetie. No mali by ste vedieť, že stonky obsahujú oveľa viac vlákniny, a navyše, majú sladkú a príjemnú chuť.

Pripravíte si ich nasledovne: ošúpte vonkajšiu vrstvu a vnútro potom nakrájajte na menšie kúsky. Varia sa však trochu dlhšie, preto ich do hrnca pridajte ako prvé a až potom pridajte okvetie.

brokolica

Zdroj: Shutterstock®

Nezabúdajte na listy

Väčšinou, keď si kúpime brokolicu, odstránime z nej listy a ďalej ju spracovávame. To je však chyba. V listoch sa nachádza najväčie množstvo betakaroténu, ktorý je dôležitý najmä pre ženy pred menopauzou, pretože znižuje riziko rakoviny pŕs a ešte vekom podmienenej makulárnej degenerácie sietnice.

Betakarotén sa radí medzi najsilnejšie antioxidanty vôbec. Ďalšou zložkou, ktorú obsahujú listy, je vitamín C. Listy môžete variť, grilovať alebo vyprážať.

Najvhodnejšie spracovanie brokolice

Je dôležité myslieť nielen na to, čo jeme, ale aj na to, akým spôsobom dané jedlo spracujeme. Iste ste už počuli o tom, že zelenina si zachová najviac zo svojich vitamínov a zložiek práve tak, že ju pripravíme na pare. Týmto spôsobom prípravy sa dokonca zvýšia jej protirakovinové účinky!

Príprava brokolice v pare do piatich minút zachová jej dôležitý enzým – myrosinázu. Tento enzým je potrebný pri tvorbe sulforafámu. Táto látka ma silný protirakovinový účinok. Z brokolice vymizne, ak ju pripravujete varením alebo ju ohrievate v mikrovlnke.

Bude ťa zaujímať: Čo je to čaga? Zdraviu vysoko prospešná a zázračná v kozmetike

správna brokolica

Zdroj: Shutterstock®

Výber správnej brokolice

Najlepšie si zvolíte, ak v obchode siahnete po brokolici, ktorá má tmavozelené, fialovo-zelené alebo modro-zelené okvetie. Vyhýbajte sa svetlozelenej a žltozelenej brokolici.

Vlastnosťami uvedenými vyššie môžeme brokolicu právom označiť za užitočnú zeleninu, ktorá sa v budúcnosti zrejme objaví na vašom stole. Vaše zdravie vám poďakuje!

- Anketa

AKO PRIPRAVUJEŠ BROKOLICU TY?

Odpovedalo 300 ľudí  

v mikrovlnke
3%
varením vo vode
51%
na pare
47%

Návrat hore
Autor článku

25 komentárov

Soňa Kelemenová 19.11.17 07:42

SK
karma
85.00

milujem tuto "zelenu ruzu" ...

  • 1
Odpovedať

Soňa Krátka 19.11.17 08:02

SK
karma
92.00

v stredu som robila krémovú brokolicovú polievočku, zužitkovala som ju celú aj so stonkou...tak ako vždy...samozrejme umytú a ošúpanú

  • 1
Odpovedať

Katarína Kusá 19.11.17 09:19

KK
karma
89.00

zapekaná so syrom alebo ako polievka no že mňam

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 19.11.17 12:59

MM
karma
96.00

ja mám najradšej stonky, také chrumkavé

  • 0
Odpovedať

Mária Frnová 19.11.17 15:21

MF
karma
-1.00

stonku som tiež doteraz vyhadzovala...

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 19.11.17 15:38

KK
karma
100.00

chystám sa práve robiť polievku

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 19.11.17 16:09

MC
karma
110.00

dobrá a užitočné zelenina z ktorej rada varím.

  • 0
Odpovedať

Iveta Ondáková 19.11.17 16:29

IO
karma
87.00

Brokolica patrí medzi moje najoblúbenejšie jedlá :)

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 19.11.17 16:39

ĽŠ
karma
115.00

U nás je brokolica jednou z najfrekventovanejších potravín na všetky možné spôsoby i so stopkou, /škoda len, že nemá príchuť mäska, aby aj chlapom chutila../. ;)

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 19.11.17 19:07

MD
karma
102.00

Brokolička je naše obľúbené jedlo, no na pare som ju ešte neskúšala, musím to napraviť...

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 19.11.17 19:36

DB
karma
100.00

brokolica je dobrá na všetky spôsoby :-)

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 19.11.17 23:29

MM
karma
95.00

Brokolicu máme doma radi. Syn má najradšej práve tie stonky .

  • 0
Odpovedať

Táňa Slahučková 19.11.17 23:56

TS
karma
104.00

Poznáme a dodržiavame :)

  • 0
Odpovedať

Martina Varhaníková 20.11.17 14:26

karma
107.00

Na pare chutí najlepšie a zachovajú sa účinné látky. Som za. :o) O listoch som nevedela, že sa dajú tiež konzumovať..stonky používam na varenia aj ja.
Zasa som múdrejšia...jupíí..Vďaka.

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 20.11.17 15:57

MR
karma
91.00

stonku som neorezávala ale listy som nepoužila.. musím to napraviť

  • 1
Odpovedať

Jana Uhrová 20.11.17 19:17

JU
karma
103.00

aj my spracúvavame aj stonky, tie sú najlepšie

  • 1
Odpovedať

Marta Bujdošová 29.11.17 10:16

MB
karma
95.00

milujeme kremeovu polievku z nej a ale aj len na pare s cesnakom, troskou olivoveho oleja a syrom, mnam

  • 0
Odpovedať

Marcel Maňák 29.11.17 23:47

MM
karma
-1.00

Vďaka za pripomenutie, zajtra bude brokolicová polievka :)

  • 0
Odpovedať

Jana Belicová 12.12.17 07:40

JB
karma
91.00

Keď sme mali posadenú brokolicu, obrali sme okvetie a nechali sme ju rásť ďalej. Stonky krásne pribúdali. Tie mám dokonca najradšej. Do každej polievky som pridávala aj mladé listy.

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 17.12.17 18:14

AK
karma
113.00

takže v pare je najzdravšia

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 23.12.17 18:51

JK
karma
122.00

Varievam brokolicovú polievku

  • 0
Odpovedať

Anna Bútorová 08.01.18 10:20

AB
karma
100.00

brokolicu pripravujem najčastejšie na pare...k tomu nastrúhaný tvrdý syr alebo syrová omáčka...mňam

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 09.04.19 15:29

DB
karma
110.00

je výborná v zeleninovej polievke

  • 0
Odpovedať

Soňa Zacharová 12.06.19 10:32

SZ
karma
-1.00

Mňam polievka s brokolicou a mrkvou so sladkou smotanou...

  • 0
Odpovedať

Dagmar Becková 13.06.19 11:09

DB
karma
-1.00

Milujem zelenú farbu a antioxidanty vo všetkých ich podobách ... a túto predstavu spĺňajú zdravé zeleniny, medzi ktoré sa radí aj brokolica. Článok o nej na KAMzaKRASOU mi rozšíril obzor a poznanie o konzumácii stoniek a využitie listov pri varení alebo vyprážaní. Je to pre mňa novum. Ďakujem za vzácne informácie.

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Vieš, čo nenechávať v aute počas leta? Toto sa ti riadne vypomstí!
Auto

Vieš, čo nenechávať v aute počas leta? Toto sa ti riadne vypomstí!

  • 69
  • 7
  • 07.06.2019
Už v nedeľu čaká Bratislavu festival POMALO: Čo bude jeho hlavnou témou?
Inšpirácie

Už v nedeľu čaká Bratislavu festival POMALO: Čo bude jeho hlavnou témou?

  • 2
  • 2
  • 08.05.2019
Zdravie podľa ročného obdobia: Nevídané, ako dátum narodenia ovplyvňuje celý tvoj život!
Inšpirácie

Zdravie podľa ročného obdobia: Nevídané, ako dátum narodenia ovplyvňuje celý tvoj život!

  • 119
  • 4
  • 22.07.2019