Chyby pri konzumovaní brokolice - čomu sa vyhnúť? Ostaneš prekvapená!

konzumovanie brokolice

Možno ste nevedeli, no tým, ako celé roky odmietate brokolicu (samozrejme nie úplne každý) sa ochudobňujete o úžasnú zeleninu, ktorá obsahuje množstvo potrebných látok pre telo.

 

Nachádza sa v nej vitamín A, C a E a ničí rakovinové bunky. Ako si brokolicu správne pripraviť, ktoré časti brokolice sa používajú, a hlavne, ako sa vyhnúť chybám pri konzumovaní brokolice, to vám radi prezradíme.

Jedzte aj stonky

Väčšina ľudí konzumuje z brokolice len jej okvetie. No mali by ste vedieť, že stonky obsahujú oveľa viac vlákniny, a navyše, majú sladkú a príjemnú chuť.

 

Pripravíte si ich nasledovne: ošúpte vonkajšiu vrstvu a vnútro potom nakrájajte na menšie kúsky. Varia sa však trochu dlhšie, preto ich do hrnca pridajte ako prvé a až potom pridajte okvetie.

Nezabúdajte na listy

Väčšinou, keď si kúpime brokolicu, odstránime z nej listy a ďalej ju spracovávame. To je však chyba. V listoch sa nachádza najväčie množstvo betakaroténu, ktorý je dôležitý najmä pre ženy pred menopauzou, pretože znižuje riziko rakoviny pŕs a ešte vekom podmienenej makulárnej degenerácie sietnice.

 

Betakarotén sa radí medzi najsilnejšie antioxidanty vôbec. Ďalšou zložkou, ktorú obsahujú listy, je vitamín C. Listy môžete variť, grilovať alebo vyprážať.

BUDE ŤA ZAUJÍMAŤ:

Najvhodnejšie spracovanie brokolice

Je dôležité myslieť nielen na to, čo jeme, ale aj na to, akým spôsobom dané jedlo spracujeme. Iste ste už počuli o tom, že zelenina si zachová najviac zo svojich vitamínov a zložiek práve tak, že ju pripravíme na pare. Týmto spôsobom prípravy sa dokonca zvýšia jej protirakovinové účinky!

 

Príprava brokolice v pare do piatich minút zachová jej dôležitý enzým – myrosinázu. Tento enzým je potrebný pri tvorbe sulforafámu. Táto látka ma silný protirakovinový účinok. Z brokolice vymizne, ak ju pripravujete varením alebo ju ohrievate v mikrovlnke.

 

Bude ťa zaujímať: Čo je to čaga? Zdraviu vysoko prospešná a zázračná v kozmetike

BUDE ŤA ZAUJÍMAŤ:

Výber správnej brokolice

Najlepšie si zvolíte, ak v obchode siahnete po brokolici, ktorá má tmavozelené, fialovo-zelené alebo modro-zelené okvetie. Vyhýbajte sa svetlozelenej a žltozelenej brokolici.

 

Vlastnosťami uvedenými vyššie môžeme brokolicu právom označiť za užitočnú zeleninu, ktorá sa v budúcnosti zrejme objaví na vašom stole. Vaše zdravie vám poďakuje!

 

AKO PRIPRAVUJEŠ BROKOLICU TY?
  • v mikrovlnke (4%)

     

  • varením vo vode (48%)

     

  • na pare (48%)

     

Odpovedalo 113 ľudí  


Čo čítajú ostatní na KAMzaKRÁSOU.sk

22 komentárov

, ak chcete vložiť komentár. V prípade, že nemáte ešte konto na KAMzaKRÁSOU.sk, môžete si ho zdarma vytvoriť.



19.11.17 07:42 | Soňa Kelemenová | karma: 95
milujem tuto "zelenu ruzu" ...

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus


19.11.17 08:02 | Soňa Krátka | karma: 76
v stredu som robila krémovú brokolicovú polievočku, zužitkovala som ju celú aj so stonkou...tak ako vždy...samozrejme umytú a ošúpanú

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus


19.11.17 09:19 | benynka | karma: 94
zapekaná so syrom alebo ako polievka no že mňam

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


19.11.17 12:59 | Mária Maxianová | karma: 90
ja mám najradšej stonky, také chrumkavé

odpovedať

hlasuj plus 0 | 1 hlasuj minus


19.11.17 15:21 | Mária Frnová | karma: neurčená
stonku som tiež doteraz vyhadzovala...

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


19.11.17 15:38 | Katarína Konečná | karma: 90
chystám sa práve robiť polievku

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


19.11.17 16:09 | Mária Chromíková | karma: 97
dobrá a užitočné zelenina z ktorej rada varím.

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


19.11.17 16:29 | Iveta Ondáková | karma: 91
Brokolica patrí medzi moje najoblúbenejšie jedlá :)

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


19.11.17 16:39 | Ľubica Šťastná | karma: 93
U nás je brokolica jednou z najfrekventovanejších potravín na všetky možné spôsoby i so stopkou, /škoda len, že nemá príchuť mäska, aby aj chlapom chutila../. ;)

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


19.11.17 19:07 | Milka Damašková | karma: 85
Brokolička je naše obľúbené jedlo, no na pare som ju ešte neskúšala, musím to napraviť...

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


19.11.17 19:36 | Daniela Bieliková | karma: 94
brokolica je dobrá na všetky spôsoby :-)

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


19.11.17 23:29 | Marika Michálková | karma: 82
Brokolicu máme doma radi. Syn má najradšej práve tie stonky .

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


19.11.17 23:56 | Táňa Slahučková | karma: neurčená
Poznáme a dodržiavame :)

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


20.11.17 14:26 | Martina Varhaníková | karma: 93
Na pare chutí najlepšie a zachovajú sa účinné látky. Som za. :o) O listoch som nevedela, že sa dajú tiež konzumovať..stonky používam na varenia aj ja.
Zasa som múdrejšia...jupíí..Vďaka.

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


20.11.17 15:57 | Marianna Rajniaková | karma: 89
stonku som neorezávala ale listy som nepoužila.. musím to napraviť

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


20.11.17 19:17 | Jana Uhrová | karma: 85
aj my spracúvavame aj stonky, tie sú najlepšie

odpovedať

hlasuj plus 1 | 1 hlasuj minus


29.11.17 10:16 | Marta Bujdošová | karma: 89
milujeme kremeovu polievku z nej a ale aj len na pare s cesnakom, troskou olivoveho oleja a syrom, mnam

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


29.11.17 23:47 | Marcel Maňák | karma: neurčená
Vďaka za pripomenutie, zajtra bude brokolicová polievka :)

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


12.12.17 07:40 | Jana Belicová | karma: 95
Keď sme mali posadenú brokolicu, obrali sme okvetie a nechali sme ju rásť ďalej. Stonky krásne pribúdali. Tie mám dokonca najradšej. Do každej polievky som pridávala aj mladé listy.

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


17.12.17 18:14 | Anna Kristova | karma: 91
takže v pare je najzdravšia

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


23.12.17 18:51 | Jana Komadová | karma: 94
Varievam brokolicovú polievku

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


08.01.18 10:20 | Anna Bútorová | karma: 56
brokolicu pripravujem najčastejšie na pare...k tomu nastrúhaný tvrdý syr alebo syrová omáčka...mňam

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus




Najčítanejšie na KAMzaKRÁSOU.sk

Slávna lekárka Pimple Popper radí: Ako odstrániť čierne bodky?

05.02.2018 KRÁSA
Slávna lekárka Pimple Popper radí: Ako odstrániť čierne bodky?

Už dlhé roky vás trápia čierne bodky na nose, vyskúšali ste rôzne čistiace produkty, masky, exfoliáciu, vytláčali ste, natierali retinolom, i tak nič nepomohlo? Ako odstrániť čierne bodky bez toho...

Odteraz už šupky z jablka nebudeš vyhadzovať! Pozri, čo všetko dokážu

29.01.2018 LIFESTYLE
Odteraz už šupky z jablka nebudeš vyhadzovať! Pozri, čo všetko dokážu

Jablká patria medzi tie druhy ovocia, ktorých sa človek nepreje asi nikdy. Sú chutné, šťavnaté, a navyše sa dajú využívať pri pečení chutných dezertov.   Veľa ľudí neobľubuje šupky z jabĺk...

Prečo nikdy neprestať cvičiť? Ak to urobíš, toto sa stane s tvojim telom!

18.02.2018 LIFESTYLE
Prečo nikdy neprestať cvičiť? Ak to urobíš, toto sa stane s tvojim telom!

Stáva sa to aj tým najlepším z nás... Po dlhodobom aktívnom pohybe sa ocitáme v úzkych a jednoducho sa nám prestane chcieť. Beh už zrazu nie je obľúbenou súčasťou dňa a návšteva posilňovne...

Čo je to epsomská soľ? Zázrak, ktorý ti pomôže s mnohými neduhmi!

02.02.2018 KRÁSA
Čo je to epsomská soľ? Zázrak, ktorý ti pomôže s mnohými neduhmi!

Epsomská soľ nie je žiadny výmysel modernej doby. Objavená bola totiž už začiatkom sedemnásteho storočia. Aj napriek tomu nie je veľmi známou surovinou, čo je však veľká škoda...

Vedľajšie účinky zdravého stravovania. O týchto ti povie málokto!

07.02.2018 LIFESTYLE
Vedľajšie účinky zdravého stravovania. O týchto ti povie málokto!

S príchodom nového roka si dávame množstvo predsavzatí. Mnohí z nás dúfajú, že nový rok bude pre nich v znamení zdravej stravy. Kým január bol len akýmsi skúšobným mesiacom...

Geniálne kuchynské triky: Šetria čas a vyhneš sa neporiadku!

13.02.2018 LIFESTYLE
Geniálne kuchynské triky: Šetria čas a vyhneš sa neporiadku!

Niekedy môže kuchyňa po príprave večere vyzerať skôr ako po boji.   Všade samý riad, špina a neporiadok, ktorého by ste sa najradšej zbavili mihom oka. Máme pre vás naozaj skvelú správu...

Ako správne zohriať kura? Takto zostane chrumkavé a šťavnaté!

27.01.2018 LIFESTYLE
Ako správne zohriať kura? Takto zostane chrumkavé a šťavnaté!

Nie je nič lepšie, než čerstvo upečené kurča s chrumkavou kôrkou. Avšak patrí k tým jedlám, ktoré už ťažko zohrejete na ďalší deň tak, aby bolo stále chrumkavé, a hlavne, aby nebolo vyschnuté...

Zelený a čierny čaj: Toto sa deje, keď ho piješ vo veľkom množstve!

19.02.2018 LIFESTYLE
Zelený a čierny čaj: Toto sa deje, keď ho piješ vo veľkom množstve!

Všetkého veľa škodí, no otázkou ostáva: čo je veľa a čo je málo? Každý z nás by mal poznať svoju únosnú mieru pri všetkom. To...

Rakovina hrubého čreva: Tieto faktory zvyšujú riziko vzniku ochorenia

28.01.2018 LIFESTYLE
Rakovina hrubého čreva: Tieto faktory zvyšujú riziko vzniku ochorenia

Rakovina hrubého čreva aj rakovina konečníka patria medzi najčastejšie sa vyskytujúce typy zhubných ochorení, a to najmä vo vyspelých krajinách po celom svete...

Bujónové kocky: Aká je realita - používať ich alebo na ne zabudnúť?

26.01.2018 LIFESTYLE
Bujónové kocky: Aká je realita - používať ich alebo na ne zabudnúť?

Bujónové kocky sú v mnohých kuchyniach často používané. Ide totiž o veľmi ľahký spôsob ako zvýrazniť chuť a arómu mnohých jedál, najmä polievok či omáčok...

Toto sú najčastejšie signály chorej pečene. Neignoruj ich!

09.02.2018 LIFESTYLE
Toto sú najčastejšie signály chorej pečene. Neignoruj ich!

Pečeň patrí medzi životne dôležité ľudské orgány. Je zodpovedná za odstraňovanie jedovatých látok z tela, metabolizmus dôležitých látok aj zásobovanie živín...

Prečo konzumovať cibuľu? Odteraz sa od nej staneš závislou!

01.02.2018 KRÁSA
Prečo konzumovať cibuľu? Odteraz sa od nej staneš závislou!

Niekto ju dokáže jesť ako jablko, iní ju neznášajú a majú voči nej averziu a nechuť. Odrádzajúca je hlavne jej aróma, pri ktorej nejeden človek už zaplakal...

Ako vyčistiť záchodovú misu? Rýchlo a jednoducho vďaka tomuto!

24.01.2018 LIFESTYLE
Ako vyčistiť záchodovú misu? Rýchlo a jednoducho vďaka tomuto!

Čistenie toalety môže byť ťažké, že? Škvrny, tvrdá voda a baktérie množiace sa rýchlosťou svetla – to sú vecí, ktorých sa zbaviť je fakt zdĺhavé. A dokonca...

Smrdí to chorobou! Ktorý zápach tela signalizuje vážnu chorobu?

10.02.2018 LIFESTYLE
Smrdí to chorobou! Ktorý zápach tela signalizuje vážnu chorobu?

Za normálnych okolností, ak sme zdraví a nekonzumujeme veľa cesnaku či alkoholu, nemáme žiaden zápach. Presnejšie je neutrálny, niekomu môžeme aj voňať ale určite nesmrdíme...

Je pohár vína denne zdravý? Prekvapí ťa, čo na to hovorí veda!

23.01.2018 KRÁSA
Je pohár vína denne zdravý? Prekvapí ťa, čo na to hovorí veda!

Je pohár vína denne zdravý? Nad touto polemikou si lámu hlavu mnohí z nás. Otvoriť fľašu vínka po náročnom dni v práci alebo neotvoriť? Chodí nám to neustále po rozume a my premýšľame...

Trápi ťa upchatá sprchovacia hlavica? Takto ju vzkriesiš!

11.02.2018 LIFESTYLE
Trápi ťa upchatá sprchovacia hlavica? Takto ju vzkriesiš!

Každá žienka domáca určite mala tú česť spoznať sa bližšie s nepriateľom menom vodný kameň. Vzniká na nereze, na umývadle, ale aj v našej sprche, čo nás možno trápi najviac. Gazdinky, nezúfajte...

.

Aktuálne súťaže


INSTAGRAM

    TÝŽDENNÝ HOROSKOP KRÁSY


    ODPORÚČANÉ ČLÁNKY


    ZDRAVÉ RECEPTY


    ODPORÚČANÉ SLUŽBY

    Salon De Luxe, Bratislava

    Salon De Luxe
    Bratislava

    YOGA MAYA, Ivanka pri Dunaji

    YOGA MAYA
    Ivanka pri Dunaji


    Fandite nám

    TOPlist 1s