Dezinfekcia hračiek: Kedy a ako (ne)čistiť plyšákov či stavebnice?

Dezinfekcia hračiek: Kedy a ako (ne)čistiť plyšákov či stavebnice?

Keď príde reč na naše deti, chceme, aby bolo všetko dokonalé. Chránime ich ako sa len dá už odo dňa, kedy uzreli svetlo sveta a ich zdravie je prirodzene na prvom mieste. Dezinfekcia hračiek by preto mala byť témou číslo jeden v každej domácnosti a prioritou každého rodiča. Práve hračky, ktoré sú vernými spoločníkmi vašej ratolesti deň čo deň, môžu niekedy uškodiť zdraviu dieťaťa úplne najviac. 

Nositelia baktérií a plesní

Viditeľná špina na hračkách nie je všetko, čo ohrozuje krehké detské zdravie. Sú to skôr neviditeľné baktérie či dokonca plesne, ktoré majú obľubu sa na detských spoločníkoch hromadiť. Ak sa pýtate, ako často detské hračky čistiť a dezinfikovať, závisí to od miery ich obľúbenosti. Teda od toho, ako často sa s nimi vaše dieťa hrá a zároveň od toho, o aký typ hračky ide. Vo všeobecnosti môžete nasledovať tieto odporúčania, no len v prípade, že je vaše dieťa zdravé:

  • Tvrdé plastové hračky a hračky do vody čistite raz za týždeň v prípade, že sa s nimi dieťa hrá denne. Pri hračkách do vody pozor na dierky, do ktorých zateká voda.
  • Plyšové hračky by ste mali čistiť raz za týždeň, prípadne raz za dva, aby sa nestalo, že ich bude musieť prijať nemocnica pre plyšové hračky. Dieťa s nimi často spáva, preto je dôležitá ostražitosť.
  • Elektronické hračky dieťaťa sa čistia len na povrchu minimálne raz za týždeň.
  • Hračky pre deti do jedného roka a hračky, ktoré si dieťatko dáva do úst, by sa mali čistiť každý alebo každý druhý deň.

Tieto usmernenia platia v prípade, že je vaše dieťa zdravé. Po prekonaní akejkoľvek choroby by ste mali všetky hračky, s ktorými prišlo dieťatko do kontaktu, okamžite vyčistiť a vydezinfikovať.

Inšpiruj sa: Bordel v detskej izbe? Objav TOP inšpirácie, ako skladovať hračky

čistenie plastových hračiek

Zdroj: Shutterstock®

Ako správne čistiť detské hračky?

Dostávame sa k tomu, ako účinne vyčistiť detské hračky, aby boli pre vaše ratolesti úplne bezpečné. V prípade tvrdých plastových hračiek a tiež drevených hračiek môžete použiť umývačku riadu a zapnúť ju na klasický čistiaci program. Ak na hračky nechcete použiť čistiaci prostriedok do umývačky, postačí aj program bez použitia čistiaceho prípravku, no na vysokú teplotu. Ak umývačku nemáte použite antibakteriálny prípravok vhodný na detské hračky. Vyrobiť si ho môžete aj sami doma zmiešaním 120 ml chlórového bielidla v 3,5 až 4 litroch vody. Hračky v tomto roztoku poriadne premyte a následne ich opláchnite pod teplou vodou.

Plyšové hračky je väčšinou vhodné oprať a vysušiť v sušičke. Plyšáky perte a sušte v obliečke na vankúš previazanej gumičkou, na vyššiu teplotu, no na jemný program veľmi podobný ručnému praniu. Ak nemáte sušičku, použite na vysušenie plyšákov fén na vlasy. Elektronické hračky čistite vždy len na povrchu a po vybratí batérií jemnou handričkou namočenou v teplej vode s mydlom. Handričku však poriadne vyžmýkajte. Na baktérie použite antibakteriálne obrúsky určené na elektroniku.

pranie hračiek v pračke

Zdroj: Shutterstock®

Čomu sa vyvarovať?

Mnohé mamičky možno v domácnosti používajú skôr prírodné čistiace prostriedky alebo tie podomácky vyrobené napríklad z octu. Ocot sa však na čistenie a dezinfekciu hračiek neodporúča, pretože nie je dostatočne silný. Po použití akejkoľvek dezinfekcie na hračky by sme sa mali tiež vyvarovať jej príliš skorému zmytiu. Často potrebuje 5 minút (10 minút v prípade prírodných čistiacich prostriedkov), aby zabila všetky mikroorganizmy na povrchu hračky. Pri plyšových hračkách si dajte pozor, aby ste ich neoprali s batériami schovanými vo vnútri plyšáka. Táto krabička sa dá zväčša bezpečne a jednoducho odstrániť.

Pozri aj: Ako na lepší spánok počas choroby? Tu je 7 vecí, ktoré určite pomôžu!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Martina Begalova 23.11.20 17:10

MB
karma
108.00

nakoľko sa chystám na upratovanie a triedenie hračiek, tak rady sa zídu.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní