Dýchanie počas behu: Skús osvedčenú techniku pre lepší výkon!

Dýchanie počas behu: Skús osvedčenú techniku pre lepší výkon!

Beh sa stáva čoraz populárnejším koníčkom. Ľudia behajú pre zábavu v súvislosti so zlepšením kondíce, prípadne postavy. Beh je naozaj veľmi efektívne kardio cvičenie zvyšujúce tep a pôsobiace ako prevencia pred nebezpečnými kardiovaskulárnymi ochoreniami. To znamená, že ide aj o aktivitu, ktorá je nesmierne výhodná pre ľudské zdravie. Dýchanie počas behu však hrá svoju rolu v tom, ako veľmi bude toto cvičenie efektívne.

Ústa či nos?

Podstata toho, či sa počas aktivity zadýchame spočíva v naplnení organizmu oxidom uhličitým. Do tela vtedy musíme dostať viac kyslíka a oxid uhličitý vypudiť von. Všetky tieto skutočnosti súvisia s tým, že naše svaly a respiračný systém funguje na vyššie obrátky ako za normálnych okolností, pričom intenzita zadýchania pri aktivite, akou je behanie, môže odzrkadľovať aj celkovú kondíciu organizmu. Ak sa pýtate, ako pri behaní dýchať, či ústami alebo nosom, riaďte sa týmto:

  • pri pomalšom behaní skúste dýchanie výlučne nosom,
  • v prípade, že vám dýchanie nosom robí problémy, použite dýchanie ústami, vďaka ktorému sa do organizmu dostáva viac kyslíka,
  • ideálnou formou dýchania, zlatou strednou cestou, je vdychovanie nosom a vydychovanie ústami.

Pozri aj: Behanie počas tehotenstva? Prevedieme ťa jednotlivými trimestrami!

bránicové dýchanie počas behu

Zdroj: Shutterstock®

Bránicové dýchanie pri behu

Novú techniku dychu pri behaní by ste mali testovať minimálne zopár dní, aby ste zistili, či je tou pravou práve pre vás. Vždy ju testujte najprv pri pomalom behu a rýchlosť zvyšujte len veľmi pomaly. Odborníci bežcom odporúčajú vyskúšať hlboké bránicové dýchanie, ktoré posilňuje svalstvo zapájané práve pri dýchaní, čo umožňuje príjem väčšieho objemu vzduchu do pľúc. Ako na to? Bránicové dýchanie spočíva v tom, že dýchate priamo do brucha. Keď sa brucho naplní vzduchom, stlačte bránicu nadol a vzduch tým vytlačte von. Postupne pracujte na tom, aby sa výdychy predlžovali a v konečnom dôsledku boli dlhšie ako nádychy. 

Náš tip! Bránicové dýchanie si najprv nacvičte v pohodlí domova, ideálne v ľahu na zemi. S aplikáciou dýchania počas behania začnite pomaly, prvý týždeň ho testujte len 5 minút počas behu. Postupne pridávajte.

dýchanie vhodné na beh

Zdroj: Shutterstock®

Rytmické dýchanie

V prípade, že vám bránicové dýchanie z akéhokoľvek dôvodu nevyhovuje, skúsiť môžete i o čosi jednoduchšie rytmické dýchanie, ktoré vám umožní prijímať väčšie množstvo kyslíka bez zbytočnej záťaže tela a organizmu. Aby bol tento typ dýchania počas behu čo najefektívnejší, skúste výdychy napojiť priamo na dotyk nôh so zemou. Pri pomalšom behu použite pomer 3:2, čo znamená, že za nádychom počas troch dotykov nôh so zemou nasleduje výdych. Pri rýchlejšom behu použite pomer 2:1. Ak je pre vás počítanie dôb pri behu zložité, dýchajte vo vlastnom, prirodzenom rytme.

Inšpiruj sa: Že jesť zdravo s obmedzeným rozpočtom je nemožné? Mýliš sa!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní